Wanha Veteraani | Suez50

SUEZ 50 vuotta, pääjuhla 5.8.2023


Jaa tämä artikkeli

SUEZ 50 vuotta, pääjuhla 5.8.2023

Suez-veteraanien tapaaminen Haminassa

SUEZ 50 vuotta -tapahtuma juhlistaa syksyllä 1973 Jom Kippur -sodan rauhoittamiseen perustettua UNEF II rauhanturvaoperaatiota. Siihen suomalaiset osallistuivat kenties pahimmassa paikassa Suezilla. Operaatio oli onnistunut. Se johti lopulta Egyptin ja Israelin väliseen rauhansopimukseen Camp Davidissa 17.9.1978, joka pitää yhä!

Kyproksen ”palokunnan” ja YK:n suomalaisen valvontajoukon YKSV 1:n miehet kutsutaan Haminaan 4.-6.8.2023 tapaamaan toisiaan ja juhlimaan SUEZ 50 vuotta -tapahtumaa. Kutsu koskee kaikkia ”Palokunnan” ja YKSV 1:n miehiä lähisukuineen ja myös jo edesmenneiden mainituissa joukoissa palvelleiden rauhanturvaajien lähiomaisia.

Tapahtuman pääjuhla on lauantaina 5.8. kello 14. RUK:n Maneesissa sisätiloissa. Pääjuhlaa edeltää säävarauksella puoli tuntia ennen suomalaisten Suezin YK-rauhanturvaajaveteraanien katselmus ja lyhyt ohimarssi RUK:n kentällä. Marssimatka on 200-300 metriä. Ne YK-veteraanit, joille marssi Suomen Rauhanturvaajaliiton Faitterit-soittokunnan tahdissa ei enää oikein luonnistu, ryhmitetään katselmuksessa omaksi osastoksi, joka siirtyy juhlatilaan vapaassa muodossa.

Arvokkuuden ja yhtenäisyyden vuoksi pääjuhlaan osallistuvien Suez-veteraanien toivotaan pukeutuvan tummaan pukuun, kantavan kunniamerkkejä ja pitävän ulkona sinistä palvelusbarettia.

Itse juhla Maneesin suuressa salissa on avoin tietysti veteraanien läheisille ja myös kaikille asiasta kiinnostuneille, asu heille on vapaa.

Juhlan ajoittaminen 2-3 kuukautta ennen varsinaisen operaation alkamisen merkkipäivää on puhtaasti sääkysymys. Juhla halutaan järjestää hyvän sään aikana kesällä, eikä myöhäissyksyllä; syyskylmä menee yli 70-vuotiaille Suez-veteraaneille helposti luihin ja ytimiin.

Oheisohjelmaa Wanhassa Veteraanissa

Muun muassa pitkämatkalaisia varten juhla on rytmitetty kolmen päivän ajalle. Perjantaina saapuvat voivat yöpyä Haminassa, vaikkapa Wanhassa Veteraanissa, ja osallistua kaikessa rauhassa lauantain juhlaan. Ja taas ne, jotka katsovat ehtivänsä juhlapaikalle lauantaina, voivat yöpyä ja palata kotiin vasta sunnuntaina. Tai jos voimat riittävät, Haminassa voi tietenkin viettää kaikki kolme päivää.

Oheisohjelmaa ja ruokaa järjestetään saataville. Itse juhla on tietenkin maksuton, mutta ruokailu- ja majoituskuluihin on syytä varautua. Edellä kuvatun ja rajatun joukon SUEZ 50 -vuotta tapahtuman ohjelma ja yksityiskohdat sekä ilmoittautumisohjeet tarkentuvat alkuvuodesta ja niistä tiedotetaan.

Järjestäjien toivomus on, että jokainen rauhanturvaajaveteraani toisi mukanaan lähisukuaan katsomaan, minkälaisessa joukossa he aikanaan palvelivat. Sama koskee myös jo edesmenneiden Suezin kävijöiden omaisia. Näin jälkipolvetkin voisivat tuntea ylpeyttä isäinsä tai sukunsa teoista!

Juhlatapahtuman järjestävät ensisijaisesti Suez-veteraanit. Järjestelytoimikuntaa johtaa Terho Ahonen ja siinä etäyhteydellä työskentelevät Olli-Pauli Sarvaranta, Heikki Kahrama, Mauri Rytkönen ja koko idean isä YK-jääkäri Eero Sintonen Lahdesta. Toimikunnan työhön osallistuu myös Håkan Nylund.

Käytännön järjestelyjä tukevat ja ovat muutenkin hengessä mukana Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani Haminassa, jonka ympärille tapahtuma paikallistuu, sekä myös Suomen Rauhanturvaajaliitto.

Suez taustaa

Jom Kippur -sodan (myös nimenä Lokakuun sota) alkamisesta tulee 6. lokakuuta 2023 kuluneeksi 50 vuotta.

Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat, YKSP / UNEF II, lensivät rauhoittamaan horjuvaa tulitaukoa Kyprokselta YK:n ”palokuntana” Egyptiin Kairoon 26.10.1973. Seuraavana päivänä he olivat kilometripylväs 101 kohdalla osapuolten välissä odottamassa pääsyä eteenpäin kohti motissa olevaa Suezin kaupunkia.

Suomalaiset YK-rauhanturvaajat alkoivat ottaa tilannetta haltuun rajujen tulitaukorikkomusten keskellä Suezin kaupungissa 28.10. ”Palokunnan” koko vahvuus oli 208 miestä.

Suomessa perustetun uuden YK-pataljoonan, YKSV 1:n, komentaja ja tärkeimmät upseerit lähtivät kohti Kairoa jo 29.10. Eversti Reino Raitasaari YKSV 1:n komentajana otti 8.11.1973 valvontavastuun Kyproksen ”palokunnan”, virallisesti siis YKSP / UNEF II komentajalta, everstiluutnantti Aulis Kemppaiselta. Tästä alkoi 600 miehen YKSV 1:n toiminta Suezilla. Viimeiset ”palokuntalaiset” palasivat Kyprokselle 6.12.1973.

Koska Rauhanturvaaja-lehti ei tavoita kuin pienen osan Suez-veteraaneja, tämän lukijat, välittäkää kutsua Haminaan kaikille tiedossanne oleville Kyproksen ”palokunnan” ja YKSV 1:n rauhanturvaajille. Tarkempaa tietoa kerrotaan alkuvuodesta. Juhlasta tulee komea ja osallistujilleen ikimuistettava!

Kuva neuvottelut km 101: Olli Moisio.

SUEZ 50 vuotta, pääjuhla 5.8.2023

| Terho Ahonen | Suez50
Jaa tämä artikkeli
Perinteitä ja historiaa

Perinnekeskus vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja suomalaisen rauhanturvaamisen perintöä.
Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo sekä paikka kriisinhallintaveteraaneille tavata vertaisiaan.

Aukioloajat

Museo
Avoinna 13.5.-1.10.2023, ti-su 10 – 16, ryhmille myös tilauksesta

Messiravintola 
Messi avoinna kahvilana, kun museo on auki. Avataan myös tilauksesta

Seuraa meitä muualla verkossa

Yhteystiedot / contacts

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Museo:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  
044 986 2225

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 508 5746

Copyright © 2022 Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus. Verkkosivusto Jaakko Leislahti Oy