Latest News

Ajankohtaista

Vapaussota 1918 -näyttely auki ti-su 10-16. vielä 1.10.2023 asti

Vapaussota 1918 -näyttely auki ti-su 10-16. vielä 1.10.2023 asti

Vapaussota 1918 -näyttely on auki ti-su klo 10 - 16.

Hyvää palautetta saanut Wanhan Veteraanin vaihtuva näyttely ”Vapaussota 1918 – itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan” on auki vielä sunnuntaihin 1. lokakuuta saakka ti-su klo 10-16. Messi palvelee aukioloaikoina. 

Näyttelyn tarjoaman 105 vuoden takaisen ajankuvan lisäksi samalla näet tietysti myös rauhanturvaamisen perusnäyttelyn ja voit aina istahtaa kahville tai muille virvokkeille messissä. Tervetuloa!

Lue lisää

Messi Camp Hamina - Wanhan Veteraanin oman maan mansikka ja majoitus

Messi Camp Hamina - Wanhan Veteraanin oman maan mansikka ja majoitus

Wanhan Veteraanin pihassa osana miljöökokonaisuutta museovieraita ja muuta yleisöä palvelee Messi Camp Hamina. Kyllä, kahvila- ja ravintolapaikkoja on sisällä 40 hengelle ja kesäkelillä terasseilla paljon lisää. Messissä asiointi ei edellytä museolipun ostamista; jos kohta hienoihin näyttelyihin tutustuminen käy samalla käynnillä.

Lisäksi samaan Camp Hamina -kokonaisuuteen kuuluu majoitusmahdollisuus 1-4 hengen huoneissa, maksimissaan 40 hengelle kerralla. Tietysti myös upea sauna, pesutilat ja kaikki mitä majoitukseen tarvitaan, kuuluvat pakettiin. Majoitus on tarkoitettu yksittäisasiakkaille ja tietysti ryhmille.

Lue lisää

Wanha Veteraani osa Haminan museokatua

Wanha Veteraani osa Haminan museokatua

Haminan kaupunginmuseon, RUK-museon ja Perinnekeskus Wanhan Veteraanin hyvä kolmiyhteys ja 15 Kadettikoulunkadun historiakohdetta yhdistävä Haminan museokatu -matkailukokonaisuus avattiin helatorstaina 2023.

Lue lisää

Näyttelykesä avattu komeasti

Näyttelykesä avattu komeasti

Wanhan Veteraanin näyttelykesä lähti lauantaina 13.5.2023 komeasti käyntiin. Ensimmäiset ihmiset olivat ovella jo puoli tuntia ennen näyttelyovien avautumista. Päivään sisältyi muun muassa yksi Libanonissa palvelleen rauhanturvaajien ”posetapaaminen”.

Vapaussota 1918 -näyttelyä pohjustanut samanniminen seminaari puolilta päivin keräsi noin 150 kuulijaa RUK:n Maneesiin.

Filosofian tohtori, Suomen puolustusministeri Sipilän hallituksessa 2015-2019 ja nykyisin Kannuksen kaupunginjohtaja Jussi Niinistö teki täysin selväksi, mikä oli Suomessa 1918 käydyn sodan nimi. Se oli yksiselitteisesti Vapaussota. Se oli maan laillista järjestysvaltaa käyttäneen valkoisen puolen sodasta käyttämä virallinen nimi aina valtion lakeja myöten.

Hän ei tuominnut muitakaan käytettyjä nimiä, jos niillä tarkoitetaan punaisten aloittamaa epäonnistunutta vallankumousta ja siitä seuranneen anarkian tukahduttamiseen johtanutta sotaa. Sen tosiasian peittämiseksi käytettiin erityisesti 1960-1980 -luvuilla poliittisesti korrektimpaa termiä kansalaissota.

Jussi Niinistö oli varma, että ajan oloon vapaussota vuoden 1918 sodan nimenä voittaa alaa ja tulee ainoaksi oikeaksi nimeksi. Siihen ei ole Suomen Nato-päätöksen johdosta enää mitään pidäkkeitä.

- Ylipäällikkö Mannerheim sanoi talvisodan ensimmäisessä päiväkäskyssä:
”Tämä sota ei ole mitään muuta kuin Vapaussotamme jatkoa ja loppunäytös.”, Jussi Niinistö lainasi.

Filosofian tohtori, toimittaja Mirja Turunen Kotkasta kävi esimerkein läpi Kymenlaakson punaisten ja valkoisten terroria. Kouvolan terrori tarkoitti samalla koko Kymenlaakson terroria. Hänen mukaansa rautateiden solmukohdan takia terrorin ja vankileirien keskittymäksi erityisesti sodan loppuvaiheessa punaisten menetettyä Tampereen ja Helsingin nousi Kouvola, vaikkei siellä varsinaista sotaa käytykään. Sodan jälkeen valta vaihtui Kouvolassakin ja aseettomien surmaajista tuli surmattuja.

Turusen mukaan sodan aikainen aseettomien surmaaminen oli terroria puolin ja toisin. Käymättä yksityiskohtaisemmin Turusen julmaakin esitystä läpi, voi sen kiteyttää hänen esityksensä päätössanoihin: ”Historia on elämän opettaja.”

Majuri Ville-Veikko Kirvesmiehen sanoma oli loogista jatkoa edellisille. Hänen syynsä kerätä sinänsä hyvinkin kauniita "metallinkappaleita" ei ole niissä itsessään, vaan niiden kertomissa tarinoissa. Ja ne tarinat taas muistuttavat tässä tapauksesta vapaussodan tapahtumista, kohtaloista ja julmuuksistakin. Sodan esineet ovat muistoja sodasta ja niissä tarinat säilyvät.

Kirvesmies muistutti, että hänen laajan vapaussodan aikaisen kokoelmansa parhaat palat ovat nyt Wanhassa Veteraanissa suuren yleisön nähtävillä ensimmäistä kertaa. Ja sitä tilaisuutta seminaariväki käytti kiitettävästi hyväksi tutustumalla näyttelyyn.

Osa näyttelyn tuotosta menee Ukrainan puolustus- ja samalla vapaustaistelun hyväksi.

Kuvakavalkadi Wanhan Veteraanin avajaispäivästä löytyy Wanhan Veteraanin facebook-sivulta: Wanha Veteraani facebookissa

Terho Ahonen

Lue lisää

Vapaussota 1918 – näyttelyn avaus ja seminaari 13.5.2023

Vapaussota 1918 – näyttelyn avaus ja seminaari 13.5.2023

Vapaussota 1918 - itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan -näyttely avataan ja sitä pohjustava seminaari pidetään Haminassa lauantaina 13.5.2023. Näyttelyn ovet avautuvat Wanhassa Veteraanissa kello 10 ja seminaari alkaa RUK:n Maneesissa kello 12. Seminaarikahvit tarjotaan Maneesin aulassa kello 11. alkaen. Seminaariin on vapaa pääsy.

Näyttely ja seminaari ovat molemmat Kadettikoulunkadun varressa. Edellinen Kadettikoulunkatu 7:ssä ja seminaari RUK: päärakennuksen vasemmasta päätykulmauksesta sisään.

Vapaussota oli itsenäisen Suomen ensimmäinen verinen kohtalonhetki. Tammikuun 27. päivänä 1918 alkaneeseen sotaan kulminoituvat itsenäisen Suomen ensimetrit.  Sodan tapahtumista on kulunut 105 vuotta. Näyttelyssä on mukana myös paikallista materiaalia Kymenlaaksosta.

Wanhan Veteraanin Vapaussota-näyttelyn pääsylipputuloista osa lahjoitetaan Ukrainan tueksi sen taistelussa oman vapautensa puolesta.

Museon uusi vaihtuva näyttely rakentuu majuri Ville-Veikko Kirvesmiehen keräystyöhön. Suomen laajimpaan ja harvinaisuuksia sisältävään kokoelmaan yleisö pääsee Haminassa tutustumaan ensimmäistä kertaa koskaan.

Näyttelyssä nähdään kattava otanta vapaussodan aikaisia ja sotaan liittyviä esineitä ja dokumentteja kaikilta osapuolilta.

Useiden merkkien, lippujen ja taideteosten tekijöinä ovat olleet suuret suomalaiset taiteilijat, kuten Akseli Gallen-Kallela, Aarno Karimo, Jean Sibelius, Lauri Leppänen, Emil Wikström, Gunnar Finné ja monet muut. Nuo nimet jo kertovat, että kyseessä oli merkittävä ajanjakso historiassamme.

Rauhanturvaamisen perusnäyttely on nähtävänä samalla kertaa samalla pääsymaksulla. Museokortti käy. Messiravintola palvelee Wanhan Veteraanin pihassa näyttelyjen aukioloaikoina.

Avoinna 13.5.-1.10.2023, ti-su 10 – 16, ryhmille myös tilauksesta, juhannuksena kiinni.

Vapaussota-seminaari: RUK:n Maneesi    13.5.2023 kello 12

Seminaarissa puhuvat samana päivänä Wanhassa Veteraanissa avattavan Vapaussota 1918 – itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan -näyttelyaineiston kerääjä majuri Ville-Veikko Kirvesmies sekä filosofian tohtorit Jussi Niinistö ja kymenlaaksolaisille tuttu Mirja Turunen Kotkasta.

Kirvesmiehen aihe on ”Vapaussodan aineellinen ja henkinen taltiointi osana kulttuurihistoriallista perintöä".

Suomen edellisen hallituksen puolustusministerinä toiminut Jussi Niinistö kysyy luennossaan yksinkertaisesti: Miksi vapaussota?

Mirja Turunen käsittelee punaista ja valkoista terroria Kymenlaaksossa. Sitä tapahtui maakunnan kaikissa kunnissa.

Järjestäjän puolesta seminaarin avaa Wanhaa Veteraania ylläpitävän Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry:n puheenjohtaja Markku Pakkanen.

Seminaarin kesto on noin 2½ tuntia.

Lue lisää

Vapaussota-näyttelyn pystytys alkanut

Vapaussota-näyttelyn pystytys alkanut

”Vapaussota 1918 – itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan” -näyttelyn ensimmäiset esineet ovat jo Wanhan Veteraanin vitriineissä odottelemassa teksti- ja kuvatauluja sekä muun näyttelyaineiston esillepanoa ja yhteensovitusta.

Wanhan Veteraanin uusi vaihtuva näyttely avataan Haminassa 13. toukokuuta. Näyttelytietoutta tuetaan samana päivänä RUK:n Maneesissa kello 12. alkavassa Vapaussota-seminaarissa. Näyttelyaineiston kerääjä Ville-Veikko Kirvesmies (kuvissa) Joensuusta on yksi puhujista. Muut puhujat ovat filosofian tohtorit Mirja Turunen ja Jussi Niinistö.

Kirvesmiehen mukaan hänellä on vai yksi näkökulma näyttelyaineistoon. Se on neutraali, ei kummankaan puolesta eikä kumpaakaan vastaan. Hänen äitinsä suku oli valkoisten puolella ja isänsä suku punaisten puolella.

Näyttelyssä on esineistöä kaikilta sotaan osallistuneilta osapuolilta. Punaisten ja valkoisten lisäksi kokoelmassa nähdään myös ruotsalaisten, saksalaisten ja venäläisten esineistöä.

”Se miksi punakaartien esineistöä on säilynyt näihin päiviin selvästi vähemmän kuin valkoisten, johtuu yksinkertaisesti siitä, että punaiset hävisivät sodan”, Kirvesmies sanoo.

Lue lisää

Vapaussota kesän 2023 vaihtuvan näyttelyn aihe

Vapaussota kesän 2023 vaihtuvan näyttelyn aihe

Wanhan Veteraanin vuoden 2023 vaihtuvan näyttelyn aiheena on vuonna 1918 käyty Suomen vapaussota. Se perustuu Ville-Veikko Kirvesmiehen valtakunnalliseen kokoelmaan. Paikallisuutta tuodaan esiin Kymenlaakson ja erityisesti Etelä-Kymenlaakson  vapaussotatapahtumilla. Vapaussota-näyttely avautuu toukokuun alussa. Kuva: Ville-Veikko Kirvesmies. Lue enemmän tämän sivuston kohdasta: Näyttelyt 

Lue lisää

Antti Häkkänen vieraili Wanhassa Veteraanissa

Antti Häkkänen vieraili Wanhassa Veteraanissa

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen vieraili omasta aloitteestaan 21.11.2022 Wanhassa Veteraanissa. Hän huomasi historian harrastajana perinnekeskuksen sisältävän paljon sellaista hänellekin vähemmän tunnettua tietoa, joka on hyödyksi nykyisessä tehtävässä.

Vieras halusi kuulla Wanhan Veteraanin syntyhistorian, toiminnan painopisteet ja minkälaisia näyttelyjä museo on tarjonnut. Oppaana oli toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki. Häkkäsellä oli hyvä käsitys rauhanturvatoiminnan ja kriisinhallinnan Suomen ulkopoliittisesta ulottuvuudesta. Siihenkin hän sai lisävahvistusta. Hän arvioi Nato-jäsenyyden tuovan uutta tähän puoleen.

WV:n kierroksella Häkkäsen eteen tulleet aina yhä kiinnostavammat yksityiskohdat saivat hänet lähes parahtaen sanomaan: "Tänne täytyy tulla koko päiväksi!"

Lue lisää

Wanha Veteraani auki ryhmille, oiva mesta myös pikkujouluille

Wanha Veteraani auki ryhmille, oiva mesta myös pikkujouluille

Wanhan Veteraanin säännöllinen aukiolo näyttelyihin on tältä syksyltä päättynyt. Mutta ei hätää, museo on auki ryhmille.

Rauhanturvaamisen perusnäyttely on katsottavissa läpi talven. Hyvää palautetta saanut vaihtuva näyttely Suomen laivasto sodassa 1939 -1945 -näyttely on auki 20.11.2022 saakka, sekin siis ennakkovarauksella. Sen jälkeen näyttely puretaan ja sen paikalle aletaan pystyttämään uutta vaihtuvaa näyttelyä. Toukokuun alussa 2023 avataan Suomen vapaussota -näyttely sitä taustoittavalla seminaarilla. Uudesta näyttelystä lisää tuonnempana syksyllä.

Rauhanturvatukikohta Camp Haminan messi museon pihassa on auki ryhmille niin ikään ennakkovarauksella. Wanha Veteraani on myös oiva vaihtoehto pikkujoulujen pitopaikaksi. Tukikohdan enimmillään 40 vuodepaikkaa kymmenessä huoneessa, ”körmyssä”, antaa edullisen majoituksen 1-4 hengelle / körmy.

Kokoa ryhmä ja ota yhteyttä www.rvpk.fi tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai 044 986 2225. Tervetuloa!

Lue lisää

  • Osumia: 3258
Perinteitä ja historiaa

Perinnekeskus vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja suomalaisen rauhanturvaamisen perintöä.
Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo sekä paikka kriisinhallintaveteraaneille tavata vertaisiaan.

Aukioloajat

Museo
Avoinna 13.5.-1.10.2023, ti-su 10 – 16, ryhmille myös tilauksesta

Messiravintola 
Messi avoinna kahvilana, kun museo on auki. Avataan myös tilauksesta

Seuraa meitä muualla verkossa

Yhteystiedot / contacts

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Museo:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  
044 986 2225

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 508 5746

Copyright © 2022 Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus. Verkkosivusto Jaakko Leislahti Oy