Blogi 21.8.2018
Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähtivät maailmalle joulukuussa 1956 hiihtokengät, monot jalassa parempien maihinnousukenkien puutteessa. Heidän avaamansa ”latu” on vetänyt maailmalle liki 50 000 ”perässähiihtäjää”, rauhanturvaajaa ja kriisinhallintatehtävissä palvellutta naista ja miestä!
Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani avattiin virallisesti Haminassa 2. elokuuta 2018. Tosiasiallisesti ovet avautuivat jo kaksi päivää aikaisemmin 31.7. osana Hamina Tattoota. Ensimmäisenä viitenä päivänä Wanhaan Veteraaniin tutustui hieman yli 900 henkeä.
Sen jälkeen perinnekeskuksen kävijämäärä on tasaantunut parhaimmillaan muutamaan kymmeneen kävijään päivää kohti. Hiljaisempina päivinä on hiljaisempaa. Vauhti lienee tyypillistä elokuun museoiden käyntitasoa. Edellä mainittuihin arkilukuihin Wanhassa Veteraanissa ei aiota ensi kesänä tyytyä!
Wanha Veteraani nousi entiseen toimiupseerikerhon taloon ennätysajassa, tarvittavien muutos- ja rakennustöiden osalta vain noin kuudessa viikossa!
Talkoovoimin toteutettu muutostyö ja näyttelyrakenteiden kokoaminen oli Kymenlaakson Rauhanturvaajien voimannäyttö, voi sanoa jopa sankarityö! Yli neljäkymmentä eri henkilöä osallistui talkoisiin, joista noin kymmenen hengen ydinryhmä teki työtä vuorotta. Kunnioitettavaa apua saatiin myös Päijät-Hämeen Rauhanturvaajilta Lahden seudulta.
Kokonaan uuden ja innovatiivisiakin piirteitä omaavan perinnekeskushankkeen ensimmäisen vaiheen ylösajaminen kävi siis nopeasti. Kuluvan vuoden alussa luotu kunnianhimoinen tavoite olla elokuun alussa avajaiskunnossa oli mahdollista hyvän hankesuunnittelun ja toteutuksen ansioista.
Ja rehellisyyden nimissä on sanottava, että työ ei jäänyt edes viime tippaan; paikka oli esittelykunnossa jo ensimmäistä näyttelypäivää edeltävän päivän illansuussa. Kokonainen yö jäi pelivaraksi! Sitä ei tarvittu!
Itse rakentamisprosessia hitaampi osa kokonaisuutta on paikan tunnetuksi saaminen. Se on se osa työtä jota tehdään tiedottaminen ja markkinointi –sanojen alla. Tiedottaminen asiasta ennakkoon, jota ei vielä ole, on lievästi ilmaistuna hankalaa. On vain sanoja, ei ole mitään valmista mitä näyttää.
Avajaisten kiirehtiminen Hamina Tattooseen oli tietoinen valinta. Oli selvä takaraja, mihin mennessä on valmista oltava; ihminen on tehokkaimmillaan viimetipassa! Ja jos takarajaa ei olisi ollut, erinäisten hankaluuksien keskellä avaaminen olisi saattanut venyä ja vanua kauas kaukaisuuteen. Se mitä voitimme, on konkretia.
Nyt meillä on näyttää ja kertoa kuvin ja sanoin ja paikalla valmista näyttäen, mitä tarkoitamme rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksella, mikä Wanha Veteraani on. Nyt on jo jotain mistä tiedottaa, nyt on jo jotain mitä markkinoida! Paikan tunnetuksi tekeminen on silti hidas ja pitkä tie, mutta ensimmäiset ”latu-urat” on höylätty!
Wanha Veteraani ei ole valmis. Jatkovaiheiden suunnittelu ja valmistelu on täyttä päätä menossa. Paikan jalostusarvo vain kasvaa. Tähtäin on jo ensi kesässä. Haminaan tarvitaan ”tattoo” parillisten vuosien väliinkin. Se on Wanha Veteraani, ei viiden päivän tattoona, vaan vetovoimaisena käyntikohteena tasaisesti koko kesän panematta kaupunkia tietokonetermein tilttiin. Siihen on suunnitelmaa olemassa. Palataan asiaan aikanaan.
Ennen ensi kesää Wanha Veteraani on jo tällaisenaan kelpo kohde ryhmämatkailijoille. Paikka on tilauksesta ryhmille auki syyskuun alusta alkaen. Suomalaisesta rauhanturvaamisesta ja kriisinhallinnasta kertova näyttely on nähtävyys. Sen uskallan jo sanoa vetoamalla yksinkertaisesti paikalla käyneiden palautteeseen. Näyttelyn sisältö, kronologinen esillepano ja visuaalisuus ovat saaneet tunnustusta. Kun niitä täydentämään saadaan digitaalinen ulottuvuus, itse asiassa syvyys, niin kokonaisuus vain paranee entisestään.
Entä aiemmin puhuttu Wanhan Veteraanin toiminnallisuus? Sitä ei vielä tässä vaiheessa ole ehtinyt osoittaa kuin yksi perustajista, Kymenlaakson Rauhanturvaajat ry. Se on saanut riveistään irti yllättävän paljon ennen koettelematonta uutta voimaa, uusia tekijöitä. On ollut pakkokin, pelkkä KYMLRT:n hallitus ei olisi yksin tähän urakkaan koskaan pystynyt. - Huomio! Yhdistysten voima on jäsenistössä!
Nyt on sama mahdollisuus muilla perinnekeskuksen jäsenyhdistyksillä, joita muuten liittyy kaiken aikaa lisää. Tulkaa mukaan tekemään ja luomaan omaa ”sankaritekoa”, omannäköistä toimintaa ja meininkiä. Toiminta luo toimintaa ja vireyttää jäsenistöä, panee naapuriyhdistykset panemaan paremmaksi ja koko kuppikunta hyötyy, elinvoimaistuu ja Hamina vähän kerrassaan siinä ohessa!
Jo loppuvuodesta alkava liikennevirta Vaalimaan ostoskylään on ainakin osaksi saatava koukkaamaan Haminan keskustan ja Wanhan Veteraanin kautta; näin aluksi linja-autollinen asiakkaita perinnekeskukseen per päivä riittää oikein hyvin!
Latu Wanhaan Veteraaniin on avattu!
TERHO AHONEN
Perinnekeskus vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja suomalaisen rauhanturvaamisen perintöä.
Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo sekä paikka kriisinhallintaveteraaneille tavata vertaisiaan.
Museo
Avoinna 13.5.-1.10.2023, ti-su 10 – 16, ryhmille myös tilauksesta
Messiravintola
Messi avoinna kahvilana, kun museo on auki. Avataan myös tilauksesta
Seuraa meitä muualla verkossa
Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina
Museo:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 986 2225
Camp Hamina:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 986 2225
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
040 508 5746
Copyright © 2022 Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus. Verkkosivusto Jaakko Leislahti Oy