Skip to main content
Wanha Veteraani | Blogi

Odotettavissa vinhasti väkeä suven sesonkiin


Jaa tämä artikkeli

Blogi 30.4.2019

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on viritetty vetämään vinhasti väkeä tulevan suven sesonkiin Haminassa. Yleisölle kiehtova näyttelykausi avautuu kesäkuun alussa, kuukauden kuluttua, ja jatkuu aina elokuun loppuun.

Wanhan Veteraanin pysyvä, alati uudistuva Suomen yli 62-vuotisen rauhanturvaamishistorian perusnäyttely on nyt ensimmäistä kokokesää avoinna. Se on varsinkin rauhanturva- ja kriisinhallintatehtävissä toimineille ja heidän läheisilleen ohittamaton pyhiinvaelluskohde. Tähän mennessä saatu erinomainen palaute rohkaisee kannustamaan yhä uusiin matkoihin ja retkiin Haminaan.

Lauri Törni 100 vuotta ja Suomalainen Waffen SS-vapaaehtoispataljoona ovat ensi kesän Wanhan Veteraanin vaihtuvat näyttelyt Haminassa. Ne avataan maksuttomalla asiantuntijaseminaarilla RUK:n Maneesissa 1. kesäkuuta klo 12. Luennoitsijoina ovat kirjailija Kari Kallonen ja filosofian tohtori Ohto Manninen. Haminan kaupunki ja Wanha Veteraani tarjoavat 200 ensimmäiselle munkkikahvit; hitaammat varannevat lantin pari taskuun omakustannekahviin sotilaskodissa.

Vaihtuvat näyttelyt ovat välttämätön houkutin vetää väkeä perinnekeskukseen. Ensimmäiset näyttelyaiheet ovat suorastaan kovaa ja jatkuvasti valtakunnallisesti esillä olevaa kuumaa tavaraa hyvässä ja pahassa.

Viime talvena suomalaisen Waffen – SS-vapaaehtoispataljoonan edesottamuksia selvitellyt, valtioneuvoston tilaama Kansallisarkiston koontitutkimus päätyi johtopäätökseen, jossa se piti hyvin todennäköisenä suomalaisten vapaaehtoisten syyllistymistä sotarikoksiin Saksan SS-joukkojen mukana. Vahvasti eriäviä ja toisenlaisiakin käsityksiä tutkimus Suomessa herätti. Polemiikin siemenet ovat yhä ilmassa.

Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni on maailmanlaajuisesti yksi kolmesta tunnetuimmasta suomalaisesta sotasankarista, hän on talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhän sekä Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin arvostetussa seurassa. Osasto Törnin riveissä palveli myös presidentti Mauno Koivisto.

Edellä kuvattua sankarinviittaa Lauri Törnille eivät kaikki nykysuomalaiset halua antaa, kuka mistäkin syystä.

Voi hyvinkin olla, että niin Suomen SS-pataljoonan kuin Laurin Törnin vaiheet ovat monet ”asiantuntijat” onnistuneet irrottamaan historiallisista aika- ja asiayhteyksistään, ehkä poliittisinkin perustein. Asioiden taustat ja syy-yhteydet ovat hämärtyneet ja ne ovat taas johtaneet jotkut joidenkin mielestä asenteellisiin, jopa vääriin johtopäätöksiin.

Wanha Veteraani ei tässä henkilökohtaisessa blogissakaan ota kantaa, mikä tieto on oikein mikä väärin. Mutta rauhanturvatoiminnalle ominaiseen puolueettomaan tapaan Wanha Veteraani panee tiedossa olevat tosiasiat ihmisten nähtäville ja arvioitaviksi. Yleisö tekee sitten haluamansa johtopäätökset näkemänsä perusteella ja varmaan aktiivisimmat jopa kyseenalaistavat tarjotun tiedon.

Vaikka vaihtuvien näyttelyjen esillepano ei ole vielä valmis, niiden sisältö on tiedossa. Ja sen voin jo nyt vakuuttaa, että molemmista kiistellyistä aihepiireistä on saatu ja tuotu esiin ennenjulkaisematonta ja ennennäkemätöntä materiaalia. Esineet, runsas kuvitus ja tekstit suorastaan pakottavat ahmimaan tietoa ja saamaan Wanhan Veteraanin tarjoamasta tietopaketista käsitys tapahtuneista. Kunkin katsojan saama, hänelle syntynyt käsitys on luonnollisesti hänen oma tulkintansa. Sitä Wanha Veteraani kunnioittaa.

KOLME KOVAA NÄYTTELYÄ YHDEN HINNALLA

Wanhan Veteraanin kesän 2019 vetonaulana on siis kolme kovaa teemanäyttelyä: Rauhanturvatoiminta, Lauri Törni ja Suomen SS-pataljoona. Ne kaikki ovat nähtävillä yhdellä ja samalla kymmenen euron pääsylipun hinnalla. Museokortti käy. Myös normaalit ikäryhmä- ja muut lippuhintajaot ovat käytössä. Näyttelyt ovat yleisölle auki kesä-, heinä- ja elokuun tiistaista sunnuntaihin klo 10-16. Etukäteen varatuille ryhmille kaikki viikonpäivät ja kelloajat ovat käytössä. 

Haminan matkaan on luontevaa yhdistää kaikkea muuta mukavaa Kaakonkulmalla, Kotkasta Virolahdelle, jokainen mieltymystensä mukaan. Ryhmille on Kymenmatkoilla valmisteltuna ryhmämatkapakettikin monine vaihtoehtoineen.

Wanha Veteraani aloittaa näyttelykesän heti avajaispäivänä 1.6. klo 12. alkavalla, jo mainitulla teemanäyttelyjen asiantuntijaseminaarilla RUK:n Maneesissa.

Seuraava nosto on Haminassa 17.-21.7.2019 järjestettävä Miekat, muurit, musketit -historiafestivaali. Sen yhteydessä Wanha Veteraani tarjoaa omintaan vielä julkiasemattomin maustein.

Kolmas nosto ajoittuu elokuun 10.päivään, jolloin järjestetään Lauri Törnin ympärille rakentuva kirjallisuustapahtuma. Mukana ovat puhumassa Törni-tietokirjailijana toukokuussa jo neljännen kirjansa julkaiseva, kirjailija, päätoimittaja Kari Kallonen ja useita fiktiokirjoja Lauri Törnin taisteluista suomalaisrintamilla kirjoittanut Esa Sirén.

Nähtävää on siis koko kesälle. Pöytä on kuukauden päästä katettu. Tervetuloa, yksin, kaksin, perhekunnittain, kaveriporukoittain, ryhmin, ihan miten vaan! Varmaa on vain se, että kesän 2019 jälkeen vastaavia näyttelyjä, ainakaan saman sisältöisinä ei ihan hevin vastaan tule, jos koskaan. Varsinkin Lauri Törni -näyttelyssä on esillä tavaroita, joita niiden omistajakeräilijät eivät toista kertaa suuren yleisön eteen anna.

Ja vielä tiedoksi sekin, että vaihtuvien näyttelyjen tilassa (Törni ja SS-pataljoona) valokuvaaminen on näytteilleasettajien vaatimuksesta ehdottomasti kielletty. Tilaa valvotaan valvontakameroin ja oppain. Esineet ovat lukituissa vitriineissä.

Tervetuloa Wanhaan Veteraaniin hämmästymään, hengästymään ja ennen kaikkea haltioitumaan suomalaisesta maanpuolustushistoriasta ja sen komeasta esillepanosta!

TERHO AHONEN

Odotettavissa vinhasti väkeä suven sesonkiin

| Terho Ahonen | Blogi
Jaa tämä artikkeli