Skip to main content
Wanha Veteraani | Blogi

Vähintään erittäin hyvä!


Jaa tämä artikkeli

Blogi 28.7.2019

Upea, vähintään erittäin hyvä, vaikuttava, en missään ole ennen nähnyt vastaavia kokoelmia, sain juuri sitä, mitä odotin näkeväni, hieno, huolella tehty!

Tuossa hellelauantain 27.7.2019 muutamia suoria lainauksia hajaotantapoimintoina Wanhan Veteraanin näyttelyihin tutustujilta. Lisätiedustelut kannanottojen esittäjille vahvistivat, että kaikkien noiden palautelausuntojen antajat olivat todellisia näyttelyaiheiden asiantuntijoita, niitä paljon kiertäneitä ja niihin vahvasti perehtyneitä. Se nostaa arvioiden arvoa!

Wanhan Veteraanin tiedottajana olen kuunnellut nyt parisen kuukautta auki olleen näyttelytarjontamme palautetta joko suoraan asiakkailta itse kuultuna tai näyttelyjen esittelijöiden välittämänä sekä facebookin sivuiltamme arvioina nähtynä. En ole uskottavana tiedottajana rohjennut tämän kirjoituksen ensimmäisen kappaleen superlatiiveja käyttää, enkä käytäkään tiedotteissamme. Itse ei pidä omaansa liikaa kehua, sitä ei usko kukaan. Siksi en kehukaan.

Mutta jotenkinhan tuota tuotteen saamaa erinomaista palautetta pitäisi saada esiin tuotua, jotta epäilevät tuomaatkin osaisivat tulla Wanhan Veteraanin näyttelyaineistoihin tutustumaan.

Kaksi näyttelypäivää vapaaehtoisesittelijänä heinäkuun lopun perjantaina ja lauantaina sai vihdoin minut itsenikin vakuuttumaan, että eivät satojen kilometrienkin päästä Haminaan varta vasten matkustaneet ihmiset huvikseen kohteliaisuuksia jakele. Jo näyttelyihin tutustumiseen käytetty pitkä aika viittasi siihen, että vierailijoita anti kiinnosti. Siksi tässä nyt blogina ja vain omana näkemyksenäni tämänkin puolen Wanhasta Veteraanista rohkenen tuoda esiin. Siis sen, että koko talon väki johtoineen, näyttelypäälliköineen, näytteilleasettajineen ja vapaaehtoisesittelijöineen on ainakin pääosin työssään onnistunut. Siitä kiitos heille!

Mutta se suuri kiitos on vielä saavuttamatta, se on muoti-ilmaisua käyttäen vielä vaiheessa. Nimittäin vasta lipunmyynti- ja oheistuotteiden myyntitulot kesäkauden päättyessä syyskuun lopussa kertovat kiitoksen arvon. Niin raadollista kuin se onkin, pelkät kauniit sanat eivät rahaksi muutu, siihen tarvitaan kassavirtaa, lisää tyytyväisiä kävijävieraita.

Kahden ensimmäisen näyttelykuukauden todelliset kävijämäärät ja tiedossa varsinkin syyskuulle olevien ryhmien varaukset ennakoivat noin 6000 maksaneen kävijän yleisömäärää kesänäyttelyille!

Onko se paljon vai vähän, sitä on mahdoton sanoa. Emme ole esittäneet minkäänlaista kävijäennustetta ennen tätä. Siihen on yksi hyvä peruste: Wanhan Veteraani, rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus on ideana uusi ja uniikki, ainutkertainen. Menossa on ensimmäinen kokonainen näyttelykesä. Meillä ei siis ole voinut olla minkäänlaista tilastollista pohjaa kävijämääräarvioille, ainoastaan enemmän tai vähemmän hurskaita toiveita.

Sen tiedän, että valtaosa Suomen museoista olisi edellä mainittuun Wanhan Veteraanin kävijäennustelukuun (mikäli se toteutuu) hyvin tyytyväisiä. Yksi kuvaava esimerkki on se, kun museokortilla paljon Suomen museoissa asioiva asiakas kummasteli Wanhassa Veteraanissa vierailleessaan: ”Mitä ihmettä, täällä on näin paljon (oli ainakin muutamia) asiakkaita yhdellä kertaa näyttelyihin tutustumassa. Yleensä saa olla yksin kaikessa rauhassa!” Wanha Veteraani on tässä mielessä kyllä jo paikkansa Suomen museokartalla ansainnut.

On vielä syytä muistuttaa, että Wanhan Veteraanin kehitystyö on vasta alussa ja ensimmäisen kokonaissuunnitelmakin toteutus on vielä kesken.

Perinnekeskuksen pihaan suunniteltu nykyaikainen kriisinhallintatukikohta on nyt edennyt lupavaiheeseen. Jos ja kun tarvittavat luvat saadaan eri viranomaisilta, päästään hankkimaan rahoitus ja vasta sitten edetään toteutukseen. Toimiva konttitukikohta kivikorisuojamuureineen ja valvontatorneineen, joka antaa ennenkokemattomat majoitustilat, saunan ja messin museovieraille, on ”näyttelyesine” jo sinänsä ja kasvattaa perinnekeskuksen vetovoimaa entisestään.

Lisää on siis luvassa. Sitä ennen näyttelykesän 2019 tarjonta on käytettävissä syyskuun loppuun saakka. Elokuun 10. päivänä Haminan Raatihuoneella on Lauri Törni -kirjallisuusseminaari, jolla vauhditetaan näyttelyjämme. Tämän sivuston Tapahtumat > tiedotteet valikosta löytyy 25.7.2019 päivätty tiedote, josta seuraavien vaihtuvien näyttelyiden aiheet selviävät!

Elämme mielenkiintoisia aikoja Wanhassa Veteraanissa! Tervetuloa tutustumaan, tervetuloa hämmästymään!

TERHO AHONEN

Vähintään erittäin hyvä!

| Terho Ahonen | Blogi
Jaa tämä artikkeli