Skip to main content
Wanha Veteraani | Blogi

Hakkaa päälle Haminaan – suunnittele kesämatka jo nyt


Jaa tämä artikkeli

Blogi 5.3.2020

Suomalaisen ratsuväen Ruotsi-Suomi -aikainen taisteluhuuto hakkaa päälle synnytti kolmikymmenvuotisessa sodassa (1618–1648) näistä sotureista käsitteen hakkapeliitta. Vuosina 1925-44 Hakkapeliitta oli suojeluskunnan viikottain ilmestynyt järjestölehti. Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttely nähdään kesä-syyskuussa 2020 Haminassa Wanhassa Veteraanissa! Siis: Hakkaa päälle Haminaan!

Tuo lyhyt kronologinen johdanto on nyt ajankohtainen. Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo. Se on vaihtuvien näyttelyidensä kautta myös veteraaniperinteen museo! Kesä on museoiden sesonkia. Silloin ihmiset liikkuvat ja käyvät Suomessa suureen suosioon parin viime vuoden aikana nousseissa museoissa, isoissa ja pienissä.

Museot, erikoismuseot varsinkin, ovat matkailukohteita. Matkailukohteissa käydään jonkin verran matkan varrella suunnittelematta, päähänpistosta! Mutta enimmäkseen kesämatkan reitti suunnitellaan mielenkiintoisten kohteiden mukaan ja niihin mennään harkitusti ajan kanssa. Nyt talvella (vuodenaika, ei tarkoita säätä) on näiden matkasuunnitelmien teon aika!

HAKKAA PÄÄLLE HAMINAAN

Haminassa on kesällä 2020 nähtävää. Satametrisessä salossa liehuvan upean Suomen lipun alla tapahtuu. Reserviupseerikoulun 100-vuotisjuhla tuo 6. kesäkuuta Haminan ympyröille suuruusluokkana viisi tuhatta reserviupseeria kautta maan. Hamina Tattoo elokuun alussa 10-20 -kertaistaa tuon kävijämäärän.

Nuo vain esimerkkeinä, paljon, paljon muuta tapahtuu. Sitä paitsi Wanhaan Veteraaniin kannattaa tulla, vaikka muuta ei tapahtuisikaan!

HAKKAA PÄÄLLE HAMINAAN

Wanhassa Veteraanissa on ollut ”talvisodan ajan” viikonloppuisin nähtävillä vaihtuvana näyttelynä Kansa sodassa – kotirintama kerää, uhraa ja taistelee -näyttely. Se on yleisölle auki alkuperäisen suunnitelman mukaan vielä la-su 7.-8.3.2020 klo 10-16. Sen jälkeen näyttelyä esitellään maaliskuulla enää ennakkoon varanneille ryhmille.

Jussi-Pekka Alanderin keräyskokoelmiin perustuva näyttely on puhutteleva. Se kertoo erinomaisella tavalla, kuinka sota ei ole vain asein rintamalla taistelevien miesten sotaa. Se on myös koko kotirintaman sotaa naisista vanhuksiin ja lapsista nuoriin, kukin kykyjensä mukaan. Valtakunnallisesti johdettuna ja motivoituna tuosta joukosta otettiin irti paljon. Sen näyttely oivallisesti todistaa. Kannatti käydä, vielä ehtii.

Kansa sodassa -näyttely talvella kolmen kuukauden ajan viikonloppuihin keskitettynä oli vielä tuoreelle toimijalle, Wanhalle Veteraanille, tärkeä erityisesti esillä olon näkökulmasta. Ensimmäisen kokonaisen näyttelykesän 2019 suosion jatkeena talvinäyttely kävijöineen kytkee ja johdattaa sota-ajan kotirintaman kesän 2020 suojeluskunta- ja lottateemaan. Se taas kertoo, mitä vapaaehtoinen varautuminen ennen sotia tarkoitti ja ennen kaikkea, mitä se merkitsi!

HAKKAA PÄÄLLE HAMINAAN

Esineistökirjoltaan ainutlaatuisen laaja Wanhan Veteraanin kesänäyttely 2020 esittelee Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöjen toimintaa niiden perustamisesta lakkauttamiseen asti.

Näyttelyn sisällössä ja esineistön valinnassa on pyritty siihen, että vierailija ymmärtää, kuinka merkittävistä järjestöistä sen ajan yhteiskunnassa oli kyse. Aihepiirin paikallistasoa avataan kattavin ja harvinaisin esimerkein Kymenlaaksosta.

Lisää näyttelystä näillä kotisivuilla valikoissa Näyttelyt ja Ajankohtaista.

Jälleen on ensi kesäksi yksi hyvä lisäsyy vierailla Haminassa! Hakkaa päälle!

TERHO AHONEN

Hakkaa päälle Haminaan – suunnittele kesämatka jo nyt

| Terho Ahonen | Blogi
Jaa tämä artikkeli