Skip to main content
Wanha Veteraani | Blogi

Koukataan korona


Jaa tämä artikkeli

Blogi 19.3.2020

Reilu kaksi kuukautta sitten jostakin Kiinasta kuullut uutiset korona-nimisestä influenssasta tulivat tuoreeltaan Suomessa tuskin kuulluksi, saatikka tajutuksi. Nyt jo Suomessa virittäydytään poikkeustilaan. Asiat ovat edenneet nopeasti. Sotiakin on aloitettu vähemmällä kiireellä.

Koko maapalloa koskevan koronapandemian torjuntatoimet on Suomessakin aloitettu ”ei voi olla totta” tai ”ei voi koskea meitä” -alkuihmetyksen jälkeen ponnekkaasti; ensimmäisenä kaupoista tyhjenivät vessapaperihyllyt!

Suomessa liike pysähtyy, yhteiskunta keskittyy ja valmistautuu pandemian kukistamiseen, ihmisten hengen ja terveyden säilyttämiseen sekä saatujen ”haavojen” hoitamiseen. Tilanne valmiuslakeineen on poikkeuksellinen ja suorastaan seisauttava. Kaikki tuki viranomaisille!

Erona perinteiseen sotaan tilanteessa on oikeastaan vain se, että rintamia on vain yksi: kotirintama. Taistelurintamaa ei onneksi ole. Sen sijaan salakavala näkymätön ase ampuu viruksia yli rajojen sisämaahan; kun vihollista ei näy, se on tai ainakin voi olla kaikkialla, missä tahansa! Varottava on siis herkeämättä!

Perinnekeskus Wanhan Veteraanin osalta korona iskee ”sopivasti” näyttelyiden väliseen saumaan. Talvinäyttelykausi on juuri äsken päättynyt ja kesänäyttelyt on ohjelmoitu alkamaan toukokuun lopussa, 30.5.2020. Suomen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan historiaa vuodesta 1956 lähtien tähän päivään esittelevän perusnäyttelyn rinnalla on kesän uutuutena upea Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttely.

On tietysti mahdoton tietää kuinka kauan poikkeustila ja ihmisten liikkumista rajoittavat määräykset ovat voimassa. Kun parempaa tietoa ei ole, Wanhan Veteraanin ei vielä tarvitse suunnitelmiaan muuttaa.

Hyvässä lykyssä tästä hetkestä kahden ja puolen kuukauden koukkaus eteenpäin kenties jo pandemian voiton puolelle saattaisi tilannetta helpottaa. Mutta jos poikkeustilanne jatkuu, sitten tietenkin sopeutamme suunnitelmat siihen.

Korona pitää ihmiset kotona. Kodin ulkopuolisia harrastuksia ovat lähinnä ulkoilu ja kuntoilu luonnossa. Yhteys ulkomaailmaan jää sähköisten viestimien, puhelinten ja internetin varaan. Ja tietysti nyt on aikaa lukemattomien hyllykirjojen juonenkulkuihin ja sisältöihin sekä internetin selaamiseen.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhan Veteraanin nämä nettisivut on päivitetty ensi kesään. Sivuilta on hyvä käydä hakemassa ohjelmaa ja evästä siihen osaan kesää tai vuotta, joka sitten aikanaan liikkumisen museokohteisiin sallii. Joka tapauksessa Wanhassa Veteraanissa ollaan silloin valmiina. Tilanteen kehittymistä kannattaa käydä aika ajoin kurkkaamassa joko täältä www.rvpk.fi tai facebookista Wanhan Veteraanin facebook-sivusto

TERHO AHONEN

Koukataan korona

| Terho Ahonen | Blogi
Jaa tämä artikkeli