Skip to main content
Wanha Veteraani | Blogi

Vapaaehtoinen varautuminen pelasti Suomen


Jaa tämä artikkeli

Blogi 11.5.2020

Vapaaehtoinen maanpuolustustyö Suomessa 1920- ja 1930 -luvuilla oli varautumista pahimpaan. Sotaa kukaan ei toivonut. Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöjen jäsenilleen antama koulutus, varustus ja yhteishenki olivat varsinkin talvisodassa iso apu kenttäarmeijalle sen torjuessa vihollista ankarissa oloissa.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttely kesällä 2020 esittelee järjestöparin toimintaa. Historia käydään läpi perustamisesta aina Neuvostoliiton sanelemaan lakkauttamiseen 1944 asti.

Suomen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan historiaa esittelevä perusnäyttely on niin ikään nähtävillä Haminassa samalla oven avauksella.

Nuo kolme edellistä kappaletta ovat lainausta helmikuussa kirjoittamastani Wanhan Veteraanin lehdistötiedotteesta.

Edellisessä blogissani maaliskuussa puhuin koronan koukkaamisesta. Silloin sanoin: Perinnekeskus Wanhan Veteraanin osalta korona iskee ”sopivasti” näyttelyiden väliseen saumaan. Talvinäyttelykausi on juuri äsken päättynyt ja kesänäyttelyt ovat ohjelmoitu alkamaan toukokuun lopussa.

Nyt sitten olemme viisaampia ja näyttää siltä, että koukkaustaktiikkamme osui kohdalleen – tietysti edelleen koronavarauksin.

Näyttelyjemme alkua jouduimme lykkäämään kokonaiset kaksi päivää. Toukokuun viimeisen viikonlopun sijaan avaamme näyttelyn ”vasta” maanantaina 1. kesäkuuta. Ja se onkin sitten ainoa maanantai, jolloin Wanha Veteraani on ryhmävarauksia lukuun ottamatta auki.

Kesä-, heinä-, elo- ja syyskuussa aina lokakuun 4. päivään saakka aukiolopäivät ovat ti-su klo 10-16 ja keskiviikkoisin 10-18. Jälkimmäinen on kaivattu kokeilu siitä, onko illansuuaukiololle kesällä tarvetta Haminassa.

Koronan suurin muutos Wanhan Veteraanin suunnitelmiin on se, että näyttelyä jatketaan loka-marraskuussa 29.11 saakka viikonloppuisin la-su klo 10-16.

Edellä kerrottu jatkoaika tarkoittaa sitä, että komeat näyttelymme ovat ryhmille ja vaikkapa koululaisluokille auki myös arkisin ennakkoon sovittuna. Näytteilleasettajamme ovat suhtautuneet ymmärtäväisesti esineistön ja näyttelymateriaalin esillä oloon aiottua pitemmälle.

Ja tietysti kukaan ei varmuudella tiedä, minkälaisia yllätyksiä korona meille suomalaisille vielä järjestää. Nyt pitää luottaa valtioneuvoston linjauksiin, että ne pitävät. Museomiljöössä 50 hengen kokoontumisrajoitus harvoin antaa aihetta ahtauteen. Totta kai etäisyyksistä on pidettävä huolta ja noudatettava Suomen hallituksen ensimmäistä virallista koronaohjetta: pestään käsiä!

Se on nyt selvää, että vielä talvella suunnittelemaamme näyttelyjen avausseminaaria ei nyt koronan takia pidetä. Sen osalta seuraamme tilannetta. Jos siltä näyttää, niin näyttelyteemojamme syventävä seminaari voidaan pitää, jos ei kesän lopulla, niin sitten syksyllä.

Koronan kiusaksi Wanhan Veteraanin hallitus on päättänyt teettää heti, kun näyttely on pystyssä tässä parin viikon sisällä, 5-6 muutaman minuutin videoklippiä Wanhan Veteraanin näyttelyaiheista näille verkkosivuille. Ne laitetaan yleisön nähtäville 30.5.2020 YouTubeen virtuaalisena tarjontana ja myös houkuttimena suunnata koronakesän kotimaan matka Haminaan! Linkki videoihin tulee etusivulle.

Videoiden lopussa annetaan niiden katsojille mahdollisuus tukea Wanhan Veteraanin toimintaa vapaaehtoisella pikkumaksulla (miksi ei isommallakin). Tämä tietysti vain, jos katsojat näkevät Wanhan Veteraanin vapaaehtoisen pyyteettömän sotiemme veteraanien ja kriisinhallintaveteraanien perinnön vaalimisen auttamisen arvoiseksi.

Nyt muuten on tämän www.rvpk.fi sivustomme etusivulla toiminnanjohtajamme Vesa Kangasmäen kokoama ja selostama kooste YouTube-linkkinä viime talven Kansa sodassa – kotirintama kerää, uhraa ja taistelee -näyttelystä. Se katsominen on kunnianosoitus kotirintamalle vaikeina vuosina. Samalla kannattaa silmäillä sivuston muutakin tarjontaa.

Kaiken kaikkiaan nyt näyttää siltä, puuta koputtaen, että ainakin vielä Wanha Veteraani onnistui koukkausliikkeellään harhauttamaan virukset kaukaa ohi Haminan ja Kadettikoulukatu 7:n.

Tervetuloa 1. kesäkuuta alkaen Haminaan!

TERHO AHONEN

Vapaaehtoinen varautuminen pelasti Suomen

| Terho Ahonen | Blogi
Jaa tämä artikkeli