Skip to main content
Wanha Veteraani | Blogi

Sinibaretti päähän ja SUEZ 50 -juhlaan Haminaan


Jaa tämä artikkeli

blogi 10.7.2023

Elokuun alussa 4.-6.8.2023 Wanhassa Veteraanissa Haminassa tapahtuu jotain erityisen ainutlaatuista ensimmäisen ja ehkä viimeisen kerran. Silloin Suez-veteraanit 50 vuoden takaa YK:n palokunnasta ja YK:n suomalaisesta valvontajoukosta, YKSV 1:stä kokoontuvat Haminaan tässä laajuudessa todella ainakin ensimmäisen kerran.

SUEZ 50 -tapahtumaan on ladattu vain mahdollisuuksia; se on jo varmaa, että juhla kotiolot voittaa. Miten paljon voittaa ja kuinka, sitä ei tiedä vielä kukaan. SUEZ 50 – kokoontumista ei etukäteen voi harjoitella.

Haminaan on kutsuttu ja tässä vielä kerran kutsutaan siis kaksi rauhanturvapataljoonaa: Kyproksen palokunta noin 200 miestä ja YKSV 1 noin 600 miestä, kaikki läheisineen ja myös jo edesmenneitten Suez-veteraanien omaiset muistelemaan menneitä!

Se on selvä, että määrävahvuuksista ei ole enää tietoakaan. Osa joukosta istuu jo tukevasti aitiopaikoilla pilvenreunoilla, osa ei enää jaksa tai pääse nyt lähtemään, osa ei ole edes kuullut koko jutusta. Ajan tasalla olevia yhteystietoluetteloja ei ole missään, minne kutsuja lähetellä.

Vielä tolpillaan olevien 1973-74 Suez-miesten ikä osuu valtaosaltaan 70 – 85 vuoden haarukkaan. Heistä Haminaan on tulostaan ilmoittanut nyt noin 110 Nobel-rauhanpalkittua krihaveteraania! Viimetipan päivän kunto ratkaisee, montako heistä lopulta Haminaan pääsee. Kun sanon sata miestä ja lähes saman verran heidän läheisiä, omaisia ja muita asiasta kiinnostuneita tulee, niin luku ei paljon heitä – ainakaan alakanttiin! Ylärajaa ei yritetä edes arvailla.

Siis 50 vuoden takaa tuossa iässä tuollainen määrä, sata miestä, on tulossa ympäri maan, niin jokuhan siinä vetää? Se joku on rauhanturvaajien aseveljeys, yhteinen palveluskokemus kaukana kotoa, jopa tiukoissa paikoissa. Ja niitähän Suezilla riitti. Olihan siellä tietysti välillä hauskaakin, ainakin mukavaa palveluskavereiden kanssa. Kaikkinensa kokemus yhdessä olosta, yhdessä selviämisestä kiehtoo. Niistä on kiva rupatella – kerran vielä!

Osa edellä mainituista Suez-veteraaneista on pitänyt yhteyttä ja kokoontunut pienemmissä ryhmissä, joukkueissa ja omissa porukoissaan. Mutta osalle tapahtuma on ensimmäinen ja uskallan sanoa myös ainutkertainen!

Itse asiassa SUEZ 50 -tapahtuman parasta antia ja ohjelmaa on Suez-veteraanien toistensa tapaaminen, kuulumisten, kokemusten ja yleensäkin ajatusten vaihtaminen. Se on sanalla sanoen vertaistukea. Se on parasta, mitä palvelusveljet voivat toisilleen vuosien takaa antaa. Haminassa ei tarvitse olla ajatuksinensa, muistoinensa yksin.

Jos rauhanturvapalvelusta on jäänyt jotain, mitä tahansa hampaankoloon, mielen sopukoihin, niillä peikoilla on, pahus soikoon, tapana vanhemmiten yhä hankalammaksi käydä. Parasta lääkettä pöpöille onkin päästä niistä juttelemaan samat asiat kokeneiden kanssa. Muuta troppia ei välttämättä tarvitakaan. Vertaistuella tallotaan pahat ajatukset lopullisesti Suezin ja Siinain hiekkaan. Tai ei päästetä niitä sieltä edes päätään nostamaan.

Suomen Rauhanturvaajaliitto ja sen vertaistuki ovat vahvasti mukana SUEZ 50 -tapahtumassa Haminassa. Se ei välttämättä näy ulospäin. Se on tapahtumassa sisällä sinällään, puitteina, olosuhteina mahdollisuuksina. Mitään ei tyrkytetä. Keskustelukavereita kyllä löytyy, jos siltä tuntuu.

SUEZ 50 on kolmen päivän ohjelmasetti. Tulopäivä perjantai ja lähtöpäivä sunnuntai antavat aikaa muistelemiseen. Niiden välissä lauantai 5.8. on tapahtumarikkain ja järjestetyn ohjelman osalta kaikkein antoisin. Siihen pitää kaikkien Haminaan tulevien osallistua ja siihen annetaan myös mahdollisuus kaikille asiasta kiinnostuneille palvelusajasta ja paikasta riippumatta. Heitäkin on tulossa.

Pukukoodisuositus tapahtumaan, sinibaretti, tumma puku ja kunniamerkit, on asetettu vain pääosan esittäjille Suez-veteraaneille lauantain pienimuotoisen paraatiosuuden ja pääjuhlan ajaksi.

Miksi tumma puku?

Yksinkertaisesti siksi, että SUEZ 50 -tapahtuman pääosanesittäjät erottuvat kesäjuhlan muusta väestä. Ajatelkaapa kolmijonossa ja tahdissa marssivan YK-veteraaniosaston näyttävyyttä yhtenäisessä asussa! Siitä pitää valokuva ottaa.

Tietysti marssimaan ilman muuta pääsevät 1973-74 Suez-veteraanit haluamassaan asussa. Mutta juhlan järjestelytoimikunnan puheenjohtajana minä laitan heidät tummapukuosaston perään omaksi, mielellään sinibarettipäiseksi jälkipään varmistusosastoksi. Samassa ryhmityksessä edetään myös Rauhanturvaajien marssin tahdittamana pääjuhlan salin etuosaan viimeisenä, yhtenäisenä koottuna joukkona. Liikuntarajoitteiset vieraat on huomioitu. Juhla on meitä varten.

SUEZ 50 -ohjelma ja muut tiedot löytyvät netistä näiltä sivuilta haulla Suez50. Ja Suez-veteraanien kannattaa edelleen ilmoittautua, niin ehdimme vaikkapa nimilapun kirjoittaa etukäteen. Siis laita viesti tulostasi: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Vielä muistutus, että kirja Sodasta rauhaan Suezilla - YK:n suomalaisen valvontajoukon alku ja ankeus 1973-1974 on aikataulussaan valmistumassa SUEZ 50 -juhlaan. Tiedotamme tilanteesta, kun homma varmistuu.

Tervetuloa!

TERHO AHONEN

SUEZ 50 -järjestelytoimikunnan puheenjohtaja

Sinibaretti päähän ja SUEZ 50 -juhlaan Haminaan

| Terho Ahonen | Blogi
Jaa tämä artikkeli