Skip to main content
Wanha Veteraani | Suez50

SUEZ 50 kuvina


Jaa tämä artikkeli

SUEZ 50 -tapahtuma Haminassa on takanapäin. Kuvakollaaseja on nähtävissä eri kokonaisuuksina Wanhan Veteraanin facebook-sivustolla osoitteessa https://www.facebook.com/WanhaVeteraaniHamina. Postauksia on useita ja ne rakentuvat Suezillakin myöhemmässä vaiheessa palvelleen Martti Tikan Haminassa ottamiin erinomaisiin valokuviin.

Yhteenvetona voi kertoa, että Suez-veteraaneja 50 vuoden takaa kokoontui Haminaan 135 miestä, joista hieman yli sata osallistui marsseihin. Kuvat kertovat. Rauhanturvaaja-aiheisessa maanpuolustusjuhlassa, joka oli tapahtuman huipennus, osallistui RUK:n Maneesissa Faitterit-soittokunta mukaan lukien noin 270 henkeä. Heistä Suezin miesten läheisiä oli suuruusluokkana 70 henkeä. Loput olivat kutsuvieraita sekä rauhanturvaajia muista operaatioista ja muuten asiasta kiinnostuneita.

Tapahtuman keskuksena oli muilta osin Wanha Veteraani, jonka Camp Haminassa yöpyi pääosin kahtena yönä kolmisenkymmenä henkeä. Messissä ja sen terasseilla puheensorinaa riitti niin perjantai- kuin lauantai-iltoina.

Oheisohjelmana olleeseen Haminan ydinkeskustan historiakierrokselle osallistui kolmella kierroksella yhteensä puolensataa henkeä. Sillekin oli tarve. Niitä veti Haminan seudun oppaista talkoohengessä Tarja Uusitalo ja Kari Suoknuuti. Kiitos! Sunnuntain Marian kirkon messussa esiintyi Faitterit-soittokunta, jota oli kuuntelemassa arvioin mukaan myös kymmenkunta rauhanturvaajaa läheisineen. Wanhassa Veteraanissa näyttelyihin tutustumisen lisäksi spontaanina ohjelmana oli valokuvien katselua mukana tuoduista albumeista tai tikulta tietokoneelta videotykin kautta.

Poikkeuksellisen runsaan palautteen perusteella Wanha Veteraani voi olla hyvillään. Tapahtumalle oli tilaus ja sen ohjelmaa pidettiin komeana, ikimuistoisena ja hyvin järjestettynä. Rauhanturvaajaveteraanien aseveljeys puolen vuosisadan takaa ilmiselvästi veti ja sitä kaivattiin. Nyt se tuli Suezin miesten osalta todistettua. Wanha Veteraani osoitti olevansa sopiva paikka vastaaviin isoihin tai pieniin kokoontumisiin aina kun siihen hetki ja halu on.

Wanhan Veteraanin näyttelyt, Suomen rauhanturvaamisen historia perusnäyttelynä ja vaihtuvana näyttelynä yhä hyvää palautetta saava Suomen vapaussota 1918 -näyttely, ovat edelleen katsottavissa. Ovet ovat auki ti - su klo 10-16 lokakuun alkuun saakka. Sen jälkeen niin kuin jo nytkin Wanha Veteraani ja sen Messi Camp Hamina palvelevat ryhmiä tilauksesta kullekin sovitetun yksilöllisen aikataulun ja ohjelman mukaisesti. Tervetuloa matkalle Haminaan!

SUEZ 50 kuvina

| Terho Ahonen | Suez50
Jaa tämä artikkeli