Skip to main content
Wanha Veteraani | Blogi

Kohti vetovoimaista näyttelykesää


Jaa tämä artikkeli

 Blogi 10.12.2018

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on valmistautunut ponnekkaasti kuluneen syksyn tulevaan näyttelykesään. Sille henkistä pohjaa on antanut elokuussa avatun Wanhan Veteraanin saama asiakaspalaute. Se on ollut myönteisyydessään poskia kuumottavaa, varsinkin kun esille saatiin vasta hankkeen ensimmäinen vaihe, suomalaista rauhanturvaamista ja kriisinhallintaa esittelevä perusnäyttely.

Kesäkuun alussa 2019 avataan rakennuksen kahvilatiloista vaihtuvien näyttelyiden tilaksi jo muutetussa noin 40 neliömetrin huoneessa kaksi varmasti intohimoja herättävää teemanäyttelyä. Ne ovat Mannerheimin-ristin ritari Lauri Törni 100 -vuotta ja Suomalainen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona, siis kaksi eri näyttelyä samassa tilassa. Näiden yhteinen nimittäjä on nimenomaan Törni.
Näyttelymateriaaliksi saadaan erityisesti Törnin osalta materiaalia, josta osaa ei ole ennen näyttelyissä nähty ja eikä ehkä tämän jälkeen nähdäkään. Suomen, Saksan ja Yhdysvaltojen armeijoissa upseerina palvellut Törni oli legenda jo palvellessaan Suomen armeijassa. Yhdysvaltojen suhtaumisesta häneen kertoo hänen maallisen vaelluksensa jäänteiden hautaaminen Arlingtonin sotilashautausmaahan vuonna 2003; Törni menehtyi Vietnamin sodassa helikopterin maahansyöksyssä. Turmapaikka löytyi vasta vuosikymmenten jälkeen.

Suomalaisen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona on viime aikoina, tänä syksynäkin, herättänyt vahvaa mielipiteen vaihtoa sen osallisuudesta tai osallistumattomuudesta Natsi-Saksan hirmutekoihin. On täysin selvää, että Wanha Veteraani ei ota minkäänlaista kantaa näyttelyiden teemojen sisältämiin asiasidoksiin. Rauhanturvaajille tyypilliseen tapaan asiat esitellään puolueettomasti, neutraalisti tiedossa olevina historiallisina tosiasioina. Näyttelykävijät saavat olla näkemänsä perusteella asioista tietenkin sitä mieltä, mitä kukin itsetykönänsä oikeaksi näkee.

En malta olla tuomatta tähän esiin kenraaliluutnantti evp Heikki Koskelon eräässä Salpalinja-esitelmässään kertomaansa näkökulmaa. Hän sanoi:
”Suomi taisteli talvisodassa yksin. Välirauhan aikana apua saadaksemme Suomen oli valittava puolensa kahdesta huonosta vaihtoehdosta. Oli valittava ruton ja koleran väliltä, siis Saksan ja Neuvostoliiton väliltä!”

Tähän voin kommentoida ottamatta kantaa puoleen tai toiseen yksinkertaisesti näin, että sen me tiedämme, mitä Saksan apu meille tarkoitti. Sitä emme tiedä, mikä olisi laitamme, jos valitsimme liittolaiseksemme Neuvostoliiton!

Törniä, monia mielipiteitä aina nostattavan sotasankarimme, ja yhä ajankohtaista Suomen SS-pataljoonaa esiintuovat näyttelyt ovat Wanhan Veteraanin ehdoton vetonaula ensi kesänä. Ne täydennettynä upealla rauhanturvaamista ja kriisinhallintaa esittelevällä perusnäyttelyllä saavat ihmiset kautta Suomen suuntaamaan kulkunsa kesällä Haminaan. Wanhan Veteraanin pääsyliput käyvät kaupaksi. Siihen ei tämän kummempaa ennustajaa tarvita.

Edellä mainittua silmällä pitäen Wanha Veteraani on käynnistänyt Matkatoimisto Kymenmatkat Oy:n kanssa myös matkailupakettien kokoamisen ryhmien houkuttelemiseksi Haminaan. Ja siinä samalla heille voidaan esitellä Etelä-Kymenlaaksoa Pyhtäältä ja Kotkasta Virolahdelle ja Miehikkälään, siis viedään ryhmiä lähiseudun muihinkin katsomisen arvoisiin kohteisiin. Wanha Veteraani on myös vankka portti Salpalinjalle.

Wanhan Veteraanin näyttelytarjonta on jo valmiina ensi syksyn vaihtuvaan näyttelyyn. Silloin esillä on supisuomalainen ja viime sotien aikana koko kansaa koskettanut teema: Sotien 1939-45 -aikainen vapaaehtoinen talkoo- ja varainkeräystoiminta!

TERHO AHONEN

Kohti vetovoimaista näyttelykesää

| Vesa Kangasmäki | Blogi
Jaa tämä artikkeli