Wanha Veteraani | Uutiset

Suomen itsenäisyystaistelut - harvinainen kirjakokoelma Wanhassa Veteraanissa


Jaa tämä artikkeli

Hannes Janssonin (1911 -1994) perikunnan lahjoittama harvinaisen laaja ja muutenkin ainutlaatuinen Suomen Itsenäisyystaistelut -kirjakokoelma on nyt kokonaisuudessaan toimitettu luetteloituna Wanhassa Veteraanissa esille pantavaksi ja säilytettäväksi monitoimiluokassa (kuvituskuva 24.9.2019).

Hannes Janssonin eläkeläisenä keräämä kokoelma sisältää 3 461 Suomen maanpuolustukseen liittyvää eri kirjaa ja nidettä. Lisäksi kokoelmaan sisältyy 1920 – 1940 -lukujen maanpuolustuslehtien vuosikertoja 167 eri julkaisunimikkeellä. Osa vuosikerroista on kokonaisia, kansiin nidottuja ja osa irrallisina lehtinä koteloissa hajanumeroina. Ja kaiken päälle lahjoitukseen sisältyy kerättyä sotilasmusiikkia nuotteina ja sanoituksina 75 kappaleesta.

Kolmannen ja viimeisen lahjoituserän luovutti perikunnan edustajana Inko Jansson Haminassa 8.2.2020. Pakettiautollisen tavaraa otti vastaan Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksen toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki.

Aiemmat kirjalahjoitukset täydennettynä vielä nyt saadulla 110 niteellä ovat jo Wanhan Veteraanin monitoimiluokassa vitriineissään. Maanpuolustuslehtien ja sotilasmusiikin osalta materiaali löytää paikkansa samasta tilasta kevään kuluessa.

Arvokas ja monia helmiä sisältävä aineisto on tutkijoiden käytettävissä. Tärkeää on myös, että kokoelma on nyt kerääjän Hannes Janssonin tahdon mukaisesti lahjoitettu säilytettäväksi yhtenä kokonaisuutena maanpuolustusperinnettä ylläpitävään museoon.

Kaikista nimikkeistä löytyvät tiedot Inko Janssonin kolmen vuoden harrastustyönä tekemässä luetteloinnissa excel-taulukkona. Luetteloon on linkki Wanhan Veteraanin näillä verkkosivuilta osoitteessa https://www.rvpk.fi/nayttelyt/muut-kokoelmat Viimeiset luettelon osat päivitetään sivuille lähiaikoina.

Kuva 8.2.2020 yllä: Lahjoittajan edustaja ja kokoelman luetteloinnin tehnyt Inko Jansson esittelee Aseveli-lehden vuosikertaa toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäelle.

Suomen itsenäisyystaistelut - harvinainen kirjakokoelma Wanhassa Veteraanissa

| Terho Ahonen | Uutiset
Jaa tämä artikkeli
Perinteitä ja historiaa

Perinnekeskus vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja suomalaisen rauhanturvaamisen perintöä.
Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo sekä paikka kriisinhallintaveteraaneille tavata vertaisiaan.

Aukioloajat

Museo
Avoinna 13.5.-1.10.2023, ti-su 10 – 16, ryhmille myös tilauksesta

Messiravintola 
Messi avoinna kahvilana, kun museo on auki. Avataan myös tilauksesta

Seuraa meitä muualla verkossa

Yhteystiedot / contacts

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Museo:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  
044 986 2225

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 508 5746

Copyright © 2022 Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus. Verkkosivusto Jaakko Leislahti Oy