Lahjoittajan edustaja ja kokoelman luetteloinnin tehnyt Inko Jansson esittelee Aseveli-lehden vuosikertaa toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäelle.

Suomen itsenäisyystaistelut - harvinainen kirjakokoelma Wanhassa Veteraanissa

Hannes Janssonin (1911 -1994) perikunnan lahjoittama harvinaisen laaja ja muutenkin ainutlaatuinen Suomen Itsenäisyystaistelut -kirjakokoelma on nyt kokonaisuudessaan toimitettu luetteloituna Wanhassa Veteraanissa esille pantavaksi ja säilytettäväksi monitoimiluokassa (kuvituskuva 24.9.2019).

Hannes Janssonin eläkeläisenä keräämä kokoelma sisältää 3 461 Suomen maanpuolustukseen liittyvää eri kirjaa ja nidettä. Lisäksi kokoelmaan sisältyy 1920 – 1940 -lukujen maanpuolustuslehtien vuosikertoja 167 eri julkaisunimikkeellä. Osa vuosikerroista on kokonaisia, kansiin nidottuja ja osa irrallisina lehtinä koteloissa hajanumeroina. Ja kaiken päälle lahjoitukseen sisältyy kerättyä sotilasmusiikkia nuotteina ja sanoituksina 75 kappaleesta.

Kolmannen ja viimeisen lahjoituserän luovutti perikunnan edustajana Inko Jansson Haminassa 8.2.2020. Pakettiautollisen tavaraa otti vastaan Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksen toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki.

Aiemmat kirjalahjoitukset täydennettynä vielä nyt saadulla 110 niteellä ovat jo Wanhan Veteraanin monitoimiluokassa vitriineissään. Maanpuolustuslehtien ja sotilasmusiikin osalta materiaali löytää paikkansa samasta tilasta kevään kuluessa.

Arvokas ja monia helmiä sisältävä aineisto on tutkijoiden käytettävissä. Tärkeää on myös, että kokoelma on nyt kerääjän Hannes Janssonin tahdon mukaisesti lahjoitettu säilytettäväksi yhtenä kokonaisuutena maanpuolustusperinnettä ylläpitävään museoon.

Kaikista nimikkeistä löytyvät tiedot Inko Janssonin kolmen vuoden harrastustyönä tekemässä luetteloinnissa excel-taulukkona. Luetteloon on linkki Wanhan Veteraanin näillä verkkosivuilta osoitteessa https://www.rvpk.fi/nayttelyt/muut-kokoelmat Viimeiset luettelon osat päivitetään sivuille lähiaikoina.

Kuva 8.2.2020 yllä: Lahjoittajan edustaja ja kokoelman luetteloinnin tehnyt Inko Jansson esittelee Aseveli-lehden vuosikertaa toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäelle.

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

Auki vain ryhmille tilauksesta 19.9.-20.11.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna tilauksesta

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat