Mikä ihmeen messi Wanhassa Veteraanissa?

Messi-sana tulee englannin kielestä ja tarkoittaa esimerkiksi ruokapaikkaa. Kansainvälisessä sotilaskielessä se voidaan ymmärtää myös suomalaisittain eräänlaisena kanttiinina, sotkuna, sotilaskotina. Merimiehille messi tarkoittaa laivan ruokalaa ja vapaa-ajanviettopaikkaa. Satamakaupunki Haminassa on aikanaan toiminut aikoja sitten lopetettu Ravintola Messi.

Rauhanturva- ja sittemmin kriisinhallintaoperaatioissa palvelleille messi on yleensä komppanian, mutta miksi ei myös isomman organisaation komento- tai johtopaikalle perustettu paikka viettää vapaa-aikaa. Joissakin paikoissa messi saattoi olla myös ruokala.

Rauhanturvaoperaatioissa messi oli ainoa paikka, jossa oli mahdollisuus palveluspaikalla vapaa-aikana valvotusti nauttia alkoholia. Messin perusti joukko itse eräänlaisena osuuskuntana. Messin tulevilta käyttäjiltä perittiin alkuun perusmaksu messin pääomaksi. Sillä palveluorganisaatiossa messin hoitoon osoitettu henkilökunta hankki myytävää, verovapaita tuotteita kuten esimerkiksi kameroita, soittimia ja tietysti myös juomia. Pienellä voitolla myytynä syntyneestä tuotosta maksettiin perusmaksu takaisin ja hankittiin messiin vapaa-ajanviettoa edistävää materiaalia, pelejä, lehtiä, kirjoja, kaikkea mahdollista.

Wanhan Veteraanin messi osana majoitustukikohtaa palvelee museovieraita ja tietysti myös muita asiakkaita museokahvilana, anniskeluravintolana ja paikkana hetken hengähtää. Ryhmille tehdään ruokaa tilauksesta; Wanhassa Veteraanissa on siihen sopiva laitoskeittiö.

Wanhan Veteraanin messin, saunan ja majoitustilojen hoidosta operaattorina vastaa Reima Uusitalon perustama Wanhan Töpinä Oy Wanhan Veteraanin kanssa tehdyssä yhteistyösopimuksessa määritetyllä tavalla.

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

Auki vain ryhmille tilauksesta 19.9.-20.11.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna tilauksesta

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat