Tukikohdan avajaiset, puheet Titta Erkkilä

Titta Erkkilä,

Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Wanhan Veteraanin pihatukikohdan avajaisissa 17.9.2021

Arvoisa Wanhan Veteraanin hallituksen puheenjohtaja, arvoisa Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja, hyvät kutsuvieraat, hyvät naiset ja herrat,

Minulla on ilo tuoda Haminan kaupungin tervehdys tähän tukikohdan avajaistilaisuuteen. Haminan visiona on olla maailmanluokan pikkukaupunki. Meillä on siihen hyvät edellytykset. Kaupungistamme löytyy kaikki tarpeellinen mukavaan elämään. Haminaan on helppo saapua maanteitse. Satamamme on Suomen suurin yleissatama. Summan tehtaan lakkautusta emme enää muistele vaan nykyään olemme ylpeästi Google-kaupunki. Kokoomme nähden meillä on paljon erilaista kulttuuritarjontaa ja liikuntamahdollisuudetkin ovat mainiot. Hamina huokuu historiaa, tarinoita ei tarvitse keksiä vaan Raatihuoneen sisäkehän Tähtikatu kertoo jo meille Haminan kuuluisuuksista. Vasta valitulla kaupunginvaltuustolla on hyvät edellytykset johdattaa Haminaa kohti visiotaan.

 Hyvät kuulijat,

 Kun Perinnekeskus Wanha Veteraani avasi ovensa reilut kolme vuotta sitten, saimme erinomaisen lisän museotarjontaamme. Sijainniltaan loistopaikalla, RUK:n museota vastapäätä, perinnekeskus ja RUK-museo muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Oikeastaan tämä “museokatumme” alkaa jo Raatihuoneentorilta, Haminan rauhan muistomerkiltä jatkuen kaupunginmuseon kautta tänne. Puoleen kilometriin mahtuu reilusti yli kaksisataa vuotta sotilaskaupunki Haminan historiaa.

Ihailen suuresti Wanhan Veteraanin toimintaa. Koko lyhyen historiansa ajan perinnekeskus on ollut ajan hermolla. Näyttelyissä on otettu käyttöön uusinta tekniikkaa, luentoja on järjestetty kiinnostavista ja ajankohtaisista aiheista, tarvittaessa etäseminaareina. Koronaa ei ole jääty suremaan vaan on innolla kehitetty uutta. Perinnekeskus ei todellakaan ole jämähtänyt historiaan.

Nyt avattava Kriha-tukikohta on jälleen osoitus ajan hermolla olemisesta. Rauhanturvatehtävissä olleita tukikohta varmasti kiehtoo, saunan lauteilla on hyvä tavata vanhoja kavereita ja verestää muistoja konttimajoituksessa. Opettajana minua innostaa mahdollisuus esitellä Haminan koulujen oppilaille autenttista rauhanturvaympäristöä. Mutta uskon, että Kriha-tukikohta saa vierailijoita myös rauhanturvaajien ja koululaisten ulkopuolelta, tarjoaahan se erilaisen ja uudenlaisen kokemuksen. Nykyajan ihmiset hakevat matkoiltaan erilaisia elämyksiä. Tukikohta tuo varmasti uusia matkailijoita maailmanluokan pikkukaupunkiin.

 Tämä päivä, 17.9. vuonna 1809, oli Haminan rauhan solmimispäivä. Nyt 17.9.2021  avaamme rauhanturvaamisen tukikohdan. Hieno yhteensattuma!

Onnittelen Wanhan Veteraanin hallitusta upean tukikohdan aikaansaamisesta! Uskon, että varauskirjanne tulee täyttymään. Haminan kaupunki haluaa jatkossakin olla mukana tukemassa Wanhan Veteraanin toimintaa.

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

Auki vain ryhmille tilauksesta 19.9.-20.11.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna tilauksesta

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat