Vapaussota 1918 - itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan -näyttely avataan ja sitä pohjustava seminaari pidetään Haminassa lauantaina 13.5.2023. Näyttelyn ovet avautuvat Wanhassa Veteraanissa kello 10 ja seminaari alkaa RUK:n Maneesissa kello 12. Seminaarikahvit tarjotaan Maneesin aulassa kello 11. alkaen. Seminaariin on vapaa pääsy.
Näyttely ja seminaari ovat molemmat Kadettikoulunkadun varressa. Edellinen Kadettikoulunkatu 7:ssä ja seminaari RUK: päärakennuksen vasemmasta päätykulmauksesta sisään.
Vapaussota oli itsenäisen Suomen ensimmäinen verinen kohtalonhetki. Tammikuun 27. päivänä 1918 alkaneeseen sotaan kulminoituvat itsenäisen Suomen ensimetrit. Sodan tapahtumista on kulunut 105 vuotta. Näyttelyssä on mukana myös paikallista materiaalia Kymenlaaksosta.
Wanhan Veteraanin Vapaussota-näyttelyn pääsylipputuloista osa lahjoitetaan Ukrainan tueksi sen taistelussa oman vapautensa puolesta.
Museon uusi vaihtuva näyttely rakentuu majuri Ville-Veikko Kirvesmiehen keräystyöhön. Suomen laajimpaan ja harvinaisuuksia sisältävään kokoelmaan yleisö pääsee Haminassa tutustumaan ensimmäistä kertaa koskaan.
Näyttelyssä nähdään kattava otanta vapaussodan aikaisia ja sotaan liittyviä esineitä ja dokumentteja kaikilta osapuolilta.
Useiden merkkien, lippujen ja taideteosten tekijöinä ovat olleet suuret suomalaiset taiteilijat, kuten Akseli Gallen-Kallela, Aarno Karimo, Jean Sibelius, Lauri Leppänen, Emil Wikström, Gunnar Finné ja monet muut. Nuo nimet jo kertovat, että kyseessä oli merkittävä ajanjakso historiassamme.
Rauhanturvaamisen perusnäyttely on nähtävänä samalla kertaa samalla pääsymaksulla. Museokortti käy. Messiravintola palvelee Wanhan Veteraanin pihassa näyttelyjen aukioloaikoina.
Avoinna 13.5.-1.10.2023, ti-su 10 – 16, ryhmille myös tilauksesta, juhannuksena kiinni.
Vapaussota-seminaari: RUK:n Maneesi 13.5.2023 kello 12
Seminaarissa puhuvat samana päivänä Wanhassa Veteraanissa avattavan Vapaussota 1918 – itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan -näyttelyaineiston kerääjä majuri Ville-Veikko Kirvesmies sekä filosofian tohtorit Jussi Niinistö ja kymenlaaksolaisille tuttu Mirja Turunen Kotkasta.
Kirvesmiehen aihe on ”Vapaussodan aineellinen ja henkinen taltiointi osana kulttuurihistoriallista perintöä".
Suomen edellisen hallituksen puolustusministerinä toiminut Jussi Niinistö kysyy luennossaan yksinkertaisesti: Miksi vapaussota?
Mirja Turunen käsittelee punaista ja valkoista terroria Kymenlaaksossa. Sitä tapahtui maakunnan kaikissa kunnissa.
Järjestäjän puolesta seminaarin avaa Wanhaa Veteraania ylläpitävän Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry:n puheenjohtaja Markku Pakkanen.
Seminaarin kesto on noin 2½ tuntia.