Skip to main content
Wanha Veteraani | Uutiset

Näyttelykesä avattu komeasti


Jaa tämä artikkeli

Wanhan Veteraanin näyttelykesä lähti lauantaina 13.5.2023 komeasti käyntiin. Ensimmäiset ihmiset olivat ovella jo puoli tuntia ennen näyttelyovien avautumista. Päivään sisältyi muun muassa yksi Libanonissa palvelleen rauhanturvaajien ”posetapaaminen”.

Vapaussota 1918 -näyttelyä pohjustanut samanniminen seminaari puolilta päivin keräsi noin 150 kuulijaa RUK:n Maneesiin.

Filosofian tohtori, Suomen puolustusministeri Sipilän hallituksessa 2015-2019 ja nykyisin Kannuksen kaupunginjohtaja Jussi Niinistö teki täysin selväksi, mikä oli Suomessa 1918 käydyn sodan nimi. Se oli yksiselitteisesti Vapaussota. Se oli maan laillista järjestysvaltaa käyttäneen valkoisen puolen sodasta käyttämä virallinen nimi aina valtion lakeja myöten.

Hän ei tuominnut muitakaan käytettyjä nimiä, jos niillä tarkoitetaan punaisten aloittamaa epäonnistunutta vallankumousta ja siitä seuranneen anarkian tukahduttamiseen johtanutta sotaa. Sen tosiasian peittämiseksi käytettiin erityisesti 1960-1980 -luvuilla poliittisesti korrektimpaa termiä kansalaissota.

Jussi Niinistö oli varma, että ajan oloon vapaussota vuoden 1918 sodan nimenä voittaa alaa ja tulee ainoaksi oikeaksi nimeksi. Siihen ei ole Suomen Nato-päätöksen johdosta enää mitään pidäkkeitä.

- Ylipäällikkö Mannerheim sanoi talvisodan ensimmäisessä päiväkäskyssä:
”Tämä sota ei ole mitään muuta kuin Vapaussotamme jatkoa ja loppunäytös.”, Jussi Niinistö lainasi.

Filosofian tohtori, toimittaja Mirja Turunen Kotkasta kävi esimerkein läpi Kymenlaakson punaisten ja valkoisten terroria. Kouvolan terrori tarkoitti samalla koko Kymenlaakson terroria. Hänen mukaansa rautateiden solmukohdan takia terrorin ja vankileirien keskittymäksi erityisesti sodan loppuvaiheessa punaisten menetettyä Tampereen ja Helsingin nousi Kouvola, vaikkei siellä varsinaista sotaa käytykään. Sodan jälkeen valta vaihtui Kouvolassakin ja aseettomien surmaajista tuli surmattuja.

Turusen mukaan sodan aikainen aseettomien surmaaminen oli terroria puolin ja toisin. Käymättä yksityiskohtaisemmin Turusen julmaakin esitystä läpi, voi sen kiteyttää hänen esityksensä päätössanoihin: ”Historia on elämän opettaja.”

Majuri Ville-Veikko Kirvesmiehen sanoma oli loogista jatkoa edellisille. Hänen syynsä kerätä sinänsä hyvinkin kauniita "metallinkappaleita" ei ole niissä itsessään, vaan niiden kertomissa tarinoissa. Ja ne tarinat taas muistuttavat tässä tapauksesta vapaussodan tapahtumista, kohtaloista ja julmuuksistakin. Sodan esineet ovat muistoja sodasta ja niissä tarinat säilyvät.

Kirvesmies muistutti, että hänen laajan vapaussodan aikaisen kokoelmansa parhaat palat ovat nyt Wanhassa Veteraanissa suuren yleisön nähtävillä ensimmäistä kertaa. Ja sitä tilaisuutta seminaariväki käytti kiitettävästi hyväksi tutustumalla näyttelyyn.

Osa näyttelyn tuotosta menee Ukrainan puolustus- ja samalla vapaustaistelun hyväksi.

Kuvakavalkadi Wanhan Veteraanin avajaispäivästä löytyy Wanhan Veteraanin facebook-sivulta: Wanha Veteraani facebookissa

Terho Ahonen

Näyttelykesä avattu komeasti

| Terho Ahonen | Uutiset
Jaa tämä artikkeli