Skip to main content
Wanha Veteraani | Uutiset

Tukikohdan avajaiset, puheet Markku Hutka


Jaa tämä artikkeli

AVAUSPUHE RAUHANTURVAAMISEN JA VETERAANITYÖN PERINNEKESKUS WANHAN VETERAANIN TUKIKOHDAN AVAJAISISSA HAMINASSA 17.9.2021

Puheenjohtaja Markku Hutka, Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry

Arvoisa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, herra kenraali, hyvät naiset ja herrat,

Olette lämpimästi tervetulleita tähän rauhanturvatukikohdan ja Ensio-Pasin sääsuojan avajaistilaisuuteen. Halusimme järjestää tämän tilaisuuden kiittääksemme teitä tuestanne ja hyvästä yhteistyöstä sekä samalla näyttääksemme mitä tuellanne on saatu aikaiseksi.

Rauhanturvaamisen ja veteraaniyön perinnekeskus Wanha Veteraani vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustustyön sekä suomalaisen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan perintöä. Olemme siis valtakunnallinen toimija. Perinnekeskus Wanha Veteraani avattiin yleisölle Hamina Tattoon yhteydessä vuoden 2018 elokuussa. Tuolloin avattu rauhanturvaamisen historiasta 1956 nykypäivään kertova perusnäyttely on saanut paljon positiivista palautetta. Olemme kovin mielissämme tästä. Perusnäyttelyä kehitetään kuitenkin jatkuvasti. Perusnäyttelyn lisäksi olemme pitäneet vuosittain vaihtuvia näyttelyitä mm Lauri Törnistä, suomalaisesta Waffen SS-vapaaehtoispataljoonasta 1941-1943, suojeluskunnista, Lotta Svärd-järjestöstä, sotiemme aikaisesta keräystoiminnasta sekä tänä vuonna Keisarillisesta Suomen Kadettikoulusta Haminassa 1821-1903 ja marsalkka Mannerheimista taiteilijoiden innoittajana.  Näyttelyt ovat kiinnostaneet yleisö, mutta valitettavasti koronapandemia aiheutti meille ryhmämatkailun supistumisesta johtuvan kävijämäärän laskun. Olemme siirtäneet toimintaamme systemaattisesti myös verkkosivuillemme, jossa on mm mahdollista tutustua edellä mainittuihin vaihtuviin näyttelyihimme.

Koronapandemian haasteista huolimatta voimme tyytyväisenä todeta, että toimintamme on lähtenyt hyvin liikkeelle. Perinnekeskus Wanha veteraani on kasvanut neljästä perustajayhdistyksestä 29 yhdistyksen vahvuiseksi.  Tämä on ollut mahdollista kovan työn, hyvän yhteistyön ja tukijoiden avulla. Tätä työtä on tehty toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäen vetämänä.

Perinnekeskus on saanut merkittäviä materiaalilahjoituksia toimintansa tueksi mm kenraali Ensio Siilasvuon omaiset lahjoittivat harvinaisen ja autenttisen karttasuunnitelman joukkojen loitontamiseksi Jom Kippur- sodan jälkeen, hänen juhlapukunsa ja runsaasti Siilasvuon kirjoja. Hannes Janssonin perikunta lahjoitti yli 3000 kirjaa käsittävän “Suomen itsenäisyystaistelut” -kirjaston perinnekeskukselle. Mukana on monia kirjaharvinaisuuksia. Nämä mainitut ja monet muut saamamme lahjoitukset ovat olleet toimintamme käynnistämisessä ensiarvoisen tärkeitä. Erityisesti veteraanien perinnön siirtämisessä kehitämme ja otamme käyttöön erilaisia digitaalisia ratkaisuja yhteistyökumppanimme Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kehittäminä. Näillä tulevaisuuteen katsovilla järjestelmillä ja välineillä pyrimme saamaan myös koululaiset ja nuorisomme kiinnostumaan toiminnastamme, nuorison omalla kielellä. Digitaaliset ratkaisut tukevat myös perinteiden taltioimisessa, koska kaikkia esineitä ei ole mahdollista asettaa autenttisesti näytille.

 Perinnekeskuksemme toiminta on paljon muutakin kuin museotoimintaa. Tiloissamme on pidetty useita tapahtumia kokouksista koulutustilaisuuksiin. Seminaarit ja esitelmätilaisuudet ovat yksi tapa jakaa historiatietoa. Viime keväänä pidimme ensimmäisen webinaarimme.

 Toimintamme alusta alkaen suunnitelmissa on ollut rakentaa rauhanturvatukikohdasta toiminnallinen näyttelyesine, jossa voi tutustua autenttisessa ympäristössä rauhanturvaamisen olosuhteisiin sekä samalla saunoa, ruokailla ja majoittua.

Olimme osaltamme oikeaan aikaan liikkeellä, koska kontteja valmistavalta INTLOG:lta oli juuri vapautumassa pari vuotta käytössä ollut konttikokonaisuus, joka vastasi meidän tarpeisiimme. Tukikohdan rakentaminen aloitetaan heti pohjatöillä, joiden tekemiseen käytettiin ensisijaisesti Haminalaisia ja Kymenlaaksolaisia yrityksiä. Heinäkuun alussa INTLOG:n toimenpitein asennettiin kontit ja tukikohdan kalustamisen jälkeen tukikohta otettiin käyttöön elokuun alussa. Tukikohdan majoitus- ja ruokapalveluiden osalta toimintaa pyörittää Wanhan Töpinä niminen yritys Tarja ja Reima Uusitalon johdolla. Tukikohdan palvelut ovat tarjolla kaikille eikä vain esimerkiksi majoittujille. Ensimmäisten käyttäjien kokemukset tukikohdasta ovat olleet erittäin positiivisia. Sauna antaa kipakat löylyt, vuoteissa on hyvä majoittua ja ruoka sekä olut maistuvat hyvältä.

Vaikka olemmekin juhlistamassa tukikohdan käyttöönottoa niin tukikohta ei ole vielä valmis. Tilojen sisustamista jatketaan, ympärille rakennetaan suoja-aita kivikoreista, rakennetaan kulkuportti jne. Tavoitteemme on saada tukikohta valmiiksi vuoden 2023 kuluessa.

 Tukikohdan kanssa samanaikaisesti on rakennettu sääsuoja Ensio-Pasille. Kyseessä on Sisun valmistama miehistönkuljetusajoneuvo – panssarisisu eli PASI. Pasi on saanut nimensä suomalaisen rauhanturvaajan, kenraali Ensio Siilasvuon mukaan mukaan. Vuonna 1984 käyttöön otettu ajoneuvo on ensimmäisiä Suomessa valmistettuja paseja. Ensio-Pasi oli koulutuskäytössä reilut 10 vuotta Niinisalossa, jonka jälkeen se museoitiin. Pasin omistaa Sotamuseo. Olemme saaneet Ensio-Pasin tänne Sotamuseon ja maavoimien vahvalla tuella. Lisäksi olemme kovin otettuja siitä, että kenraali Siilasvuon pojat Juha ja Pekka ovat olleet tukemassa perinnekeskustamme, mistä osoituksena tänään on paikalla Pekka Siilasvuo.

 ARVOISAT KUTSUVIERAAT

 Tiivis yhteistyö Suomen Rauhanturvaajaliiton, Haminan kaupungin, Maasotakoulun, Reserviupseerikoulun, muiden viranomaisten ja yhdistysten, yritysten sekä yksityishenkilöiden kanssa on ollut kiinteää. Tätä yhteistyötä haluamme edelleen kehittää ja olla luottamuksenne arvoisia.

Idea perinnekeskuksen perustamisesta lähti haminalaisilta rauhanturvaajilta. Niin he, kuin rauhanturvaajat ja muut maanpuolustajat ympäri Kymenlaaksoa ja Suomea ovat tehneet pyyteettömästi satoja ja satoja talkootunteja koko perinnekeskuksen eteen, mutta myös tämän tukikohdan ja katoksen perustus-, rakentamis- ja viimeistelytöissä.

Tässä yhteydessä haluan kiittää Teitä kaikkia, että olette olleet tukemassa rauhanturvatukikohdan ja Ensio-Pasin sääsuojan rakentamisessa. Ilman tukeanne emme olisi tänään avaamassa tukikohtaamme.

 Me Wanhassa Veteraanissa katsomme luottavaisesti tulevaisuuteen. Tukea tarvitaan jatkossakin. Toivomme, että käytätte tukikohtaa ja hankitte ainutkertaisia kokemuksia niin itsellenne kuin vieraillennekin. Olette aina lämpimästi tervetulleita Wanhaan Veteraaniin.

 Näin sanoin toivotan teidät tervetulleeksi tähän avajaistilaisuuteen.

Tukikohdan avajaiset, puheet Markku Hutka

| Terho Ahonen | Uutiset
Jaa tämä artikkeli