Skip to main content
Wanha Veteraani | Uutiset

Tukikohdan avajaiset, puheet Titta Erkkilä


Jaa tämä artikkeli

Titta Erkkilä,

Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Wanhan Veteraanin pihatukikohdan avajaisissa 17.9.2021

Arvoisa Wanhan Veteraanin hallituksen puheenjohtaja, arvoisa Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja, hyvät kutsuvieraat, hyvät naiset ja herrat,

Minulla on ilo tuoda Haminan kaupungin tervehdys tähän tukikohdan avajaistilaisuuteen. Haminan visiona on olla maailmanluokan pikkukaupunki. Meillä on siihen hyvät edellytykset. Kaupungistamme löytyy kaikki tarpeellinen mukavaan elämään. Haminaan on helppo saapua maanteitse. Satamamme on Suomen suurin yleissatama. Summan tehtaan lakkautusta emme enää muistele vaan nykyään olemme ylpeästi Google-kaupunki. Kokoomme nähden meillä on paljon erilaista kulttuuritarjontaa ja liikuntamahdollisuudetkin ovat mainiot. Hamina huokuu historiaa, tarinoita ei tarvitse keksiä vaan Raatihuoneen sisäkehän Tähtikatu kertoo jo meille Haminan kuuluisuuksista. Vasta valitulla kaupunginvaltuustolla on hyvät edellytykset johdattaa Haminaa kohti visiotaan.

 Hyvät kuulijat,

 Kun Perinnekeskus Wanha Veteraani avasi ovensa reilut kolme vuotta sitten, saimme erinomaisen lisän museotarjontaamme. Sijainniltaan loistopaikalla, RUK:n museota vastapäätä, perinnekeskus ja RUK-museo muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Oikeastaan tämä “museokatumme” alkaa jo Raatihuoneentorilta, Haminan rauhan muistomerkiltä jatkuen kaupunginmuseon kautta tänne. Puoleen kilometriin mahtuu reilusti yli kaksisataa vuotta sotilaskaupunki Haminan historiaa.

Ihailen suuresti Wanhan Veteraanin toimintaa. Koko lyhyen historiansa ajan perinnekeskus on ollut ajan hermolla. Näyttelyissä on otettu käyttöön uusinta tekniikkaa, luentoja on järjestetty kiinnostavista ja ajankohtaisista aiheista, tarvittaessa etäseminaareina. Koronaa ei ole jääty suremaan vaan on innolla kehitetty uutta. Perinnekeskus ei todellakaan ole jämähtänyt historiaan.

Nyt avattava Kriha-tukikohta on jälleen osoitus ajan hermolla olemisesta. Rauhanturvatehtävissä olleita tukikohta varmasti kiehtoo, saunan lauteilla on hyvä tavata vanhoja kavereita ja verestää muistoja konttimajoituksessa. Opettajana minua innostaa mahdollisuus esitellä Haminan koulujen oppilaille autenttista rauhanturvaympäristöä. Mutta uskon, että Kriha-tukikohta saa vierailijoita myös rauhanturvaajien ja koululaisten ulkopuolelta, tarjoaahan se erilaisen ja uudenlaisen kokemuksen. Nykyajan ihmiset hakevat matkoiltaan erilaisia elämyksiä. Tukikohta tuo varmasti uusia matkailijoita maailmanluokan pikkukaupunkiin.

 Tämä päivä, 17.9. vuonna 1809, oli Haminan rauhan solmimispäivä. Nyt 17.9.2021  avaamme rauhanturvaamisen tukikohdan. Hieno yhteensattuma!

Onnittelen Wanhan Veteraanin hallitusta upean tukikohdan aikaansaamisesta! Uskon, että varauskirjanne tulee täyttymään. Haminan kaupunki haluaa jatkossakin olla mukana tukemassa Wanhan Veteraanin toimintaa.

Tukikohdan avajaiset, puheet Titta Erkkilä

| Terho Ahonen | Uutiset
Jaa tämä artikkeli