Hakkaa päälle Haminaan – suunnittele kesämatka jo nyt

Blogi 5.3.2020

Suomalaisen ratsuväen Ruotsi-Suomi -aikainen taisteluhuuto hakkaa päälle synnytti kolmikymmenvuotisessa sodassa (1618–1648) näistä sotureista käsitteen hakkapeliitta. Vuosina 1925-44 Hakkapeliitta oli suojeluskunnan viikottain ilmestynyt järjestölehti. Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttely nähdään kesä-syyskuussa 2020 Haminassa Wanhassa Veteraanissa! Siis: Hakkaa päälle Haminaan!

Tuo lyhyt kronologinen johdanto on nyt ajankohtainen. Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo. Se on vaihtuvien näyttelyidensä kautta myös veteraaniperinteen museo! Kesä on museoiden sesonkia. Silloin ihmiset liikkuvat ja käyvät Suomessa suureen suosioon parin viime vuoden aikana nousseissa museoissa, isoissa ja pienissä.

Museot, erikoismuseot varsinkin, ovat matkailukohteita. Matkailukohteissa käydään jonkin verran matkan varrella suunnittelematta, päähänpistosta! Mutta enimmäkseen kesämatkan reitti suunnitellaan mielenkiintoisten kohteiden mukaan ja niihin mennään harkitusti ajan kanssa. Nyt talvella (vuodenaika, ei tarkoita säätä) on näiden matkasuunnitelmien teon aika!

HAKKAA PÄÄLLE HAMINAAN

Haminassa on kesällä 2020 nähtävää. Satametrisessä salossa liehuvan upean Suomen lipun alla tapahtuu. Reserviupseerikoulun 100-vuotisjuhla tuo 6. kesäkuuta Haminan ympyröille suuruusluokkana viisi tuhatta reserviupseeria kautta maan. Hamina Tattoo elokuun alussa 10-20 -kertaistaa tuon kävijämäärän.

Nuo vain esimerkkeinä, paljon, paljon muuta tapahtuu. Sitä paitsi Wanhaan Veteraaniin kannattaa tulla, vaikka muuta ei tapahtuisikaan!

HAKKAA PÄÄLLE HAMINAAN

Wanhassa Veteraanissa on ollut ”talvisodan ajan” viikonloppuisin nähtävillä vaihtuvana näyttelynä Kansa sodassa – kotirintama kerää, uhraa ja taistelee -näyttely. Se on yleisölle auki alkuperäisen suunnitelman mukaan vielä la-su 7.-8.3.2020 klo 10-16. Sen jälkeen näyttelyä esitellään maaliskuulla enää ennakkoon varanneille ryhmille.

Jussi-Pekka Alanderin keräyskokoelmiin perustuva näyttely on puhutteleva. Se kertoo erinomaisella tavalla, kuinka sota ei ole vain asein rintamalla taistelevien miesten sotaa. Se on myös koko kotirintaman sotaa naisista vanhuksiin ja lapsista nuoriin, kukin kykyjensä mukaan. Valtakunnallisesti johdettuna ja motivoituna tuosta joukosta otettiin irti paljon. Sen näyttely oivallisesti todistaa. Kannatti käydä, vielä ehtii.

Kansa sodassa -näyttely talvella kolmen kuukauden ajan viikonloppuihin keskitettynä oli vielä tuoreelle toimijalle, Wanhalle Veteraanille, tärkeä erityisesti esillä olon näkökulmasta. Ensimmäisen kokonaisen näyttelykesän 2019 suosion jatkeena talvinäyttely kävijöineen kytkee ja johdattaa sota-ajan kotirintaman kesän 2020 suojeluskunta- ja lottateemaan. Se taas kertoo, mitä vapaaehtoinen varautuminen ennen sotia tarkoitti ja ennen kaikkea, mitä se merkitsi!

HAKKAA PÄÄLLE HAMINAAN

Esineistökirjoltaan ainutlaatuisen laaja Wanhan Veteraanin kesänäyttely 2020 esittelee Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöjen toimintaa niiden perustamisesta lakkauttamiseen asti.

Näyttelyn sisällössä ja esineistön valinnassa on pyritty siihen, että vierailija ymmärtää, kuinka merkittävistä järjestöistä sen ajan yhteiskunnassa oli kyse. Aihepiirin paikallistasoa avataan kattavin ja harvinaisin esimerkein Kymenlaaksosta.

Lisää näyttelystä näillä kotisivuilla valikoissa Näyttelyt ja Ajankohtaista.

Jälleen on ensi kesäksi yksi hyvä lisäsyy vierailla Haminassa! Hakkaa päälle!

TERHO AHONEN

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

14.5.2022 alkaen

Ti-Su 10.00-16.00,  ryhmille tilauksesta muinakin aikoina.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna ti-to 10.00-22.00, pe-la 10-00.30, su 10-16

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat