Koukataan korona

Blogi 19.3.2020

Reilu kaksi kuukautta sitten jostakin Kiinasta kuullut uutiset korona-nimisestä influenssasta tulivat tuoreeltaan Suomessa tuskin kuulluksi, saatikka tajutuksi. Nyt jo Suomessa virittäydytään poikkeustilaan. Asiat ovat edenneet nopeasti. Sotiakin on aloitettu vähemmällä kiireellä.

Koko maapalloa koskevan koronapandemian torjuntatoimet on Suomessakin aloitettu ”ei voi olla totta” tai ”ei voi koskea meitä” -alkuihmetyksen jälkeen ponnekkaasti; ensimmäisenä kaupoista tyhjenivät vessapaperihyllyt!

Suomessa liike pysähtyy, yhteiskunta keskittyy ja valmistautuu pandemian kukistamiseen, ihmisten hengen ja terveyden säilyttämiseen sekä saatujen ”haavojen” hoitamiseen. Tilanne valmiuslakeineen on poikkeuksellinen ja suorastaan seisauttava. Kaikki tuki viranomaisille!

Erona perinteiseen sotaan tilanteessa on oikeastaan vain se, että rintamia on vain yksi: kotirintama. Taistelurintamaa ei onneksi ole. Sen sijaan salakavala näkymätön ase ampuu viruksia yli rajojen sisämaahan; kun vihollista ei näy, se on tai ainakin voi olla kaikkialla, missä tahansa! Varottava on siis herkeämättä!

Perinnekeskus Wanhan Veteraanin osalta korona iskee ”sopivasti” näyttelyiden väliseen saumaan. Talvinäyttelykausi on juuri äsken päättynyt ja kesänäyttelyt on ohjelmoitu alkamaan toukokuun lopussa, 30.5.2020. Suomen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan historiaa vuodesta 1956 lähtien tähän päivään esittelevän perusnäyttelyn rinnalla on kesän uutuutena upea Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttely.

On tietysti mahdoton tietää kuinka kauan poikkeustila ja ihmisten liikkumista rajoittavat määräykset ovat voimassa. Kun parempaa tietoa ei ole, Wanhan Veteraanin ei vielä tarvitse suunnitelmiaan muuttaa.

Hyvässä lykyssä tästä hetkestä kahden ja puolen kuukauden koukkaus eteenpäin kenties jo pandemian voiton puolelle saattaisi tilannetta helpottaa. Mutta jos poikkeustilanne jatkuu, sitten tietenkin sopeutamme suunnitelmat siihen.

Korona pitää ihmiset kotona. Kodin ulkopuolisia harrastuksia ovat lähinnä ulkoilu ja kuntoilu luonnossa. Yhteys ulkomaailmaan jää sähköisten viestimien, puhelinten ja internetin varaan. Ja tietysti nyt on aikaa lukemattomien hyllykirjojen juonenkulkuihin ja sisältöihin sekä internetin selaamiseen.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhan Veteraanin nämä nettisivut on päivitetty ensi kesään. Sivuilta on hyvä käydä hakemassa ohjelmaa ja evästä siihen osaan kesää tai vuotta, joka sitten aikanaan liikkumisen museokohteisiin sallii. Joka tapauksessa Wanhassa Veteraanissa ollaan silloin valmiina. Tilanteen kehittymistä kannattaa käydä aika ajoin kurkkaamassa joko täältä www.rvpk.fi tai facebookista Wanhan Veteraanin facebook-sivusto

TERHO AHONEN

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

14.5.2022 alkaen

Ti-Su 10.00-16.00,  ryhmille tilauksesta muinakin aikoina.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna ti-to 10.00-22.00, pe-la 10-00.30, su 10-16

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat