Hyvä näyttely syntyy yhteistyöllä

blogi 31.5.2020

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttely avautuu yleisölle koronavarotoimet huomioiden huomenna maanantaina 1. kesäkuuta. Uusi vaihtuva näyttely Suomen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan historiaa esittelevän perusnäyttelyn rinnalla antaa hyvän syyn vierailla Wanhassa Veteraanissa, joko ensimmäistä tai jo vaikka kuinka monennetta kertaa. Aina on jotain uutta!

Suomessa on useita suojeluskuntien ja lottien toimintaa esitteleviä museoita ja kokoelmia. Kuluvan vuoden marraskuun loppuun esillä oleva Haminan näyttely ei ole pois keneltäkään edellä mainituilta. Päin vastoin, teeman esille nousu yhdessä osassa Suomea, kohottaa aihetta myös muualla.

Jokainen samaakin aihealuetta käsittelevä näyttely on aina erilainen. Myös jokaisella paikkakunnalla on omat erityispiirteensä.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhan Veteraanin Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttely esittelee järjestöparin toiminnan valtakunnallisesti, totta kai, ja paikallistaa sen luontevasti sijaintimaakuntaan Kymenlaaksoon. Se antaa nähtävälle omaleimaisuuden, sen miten valtakunnallinen vapaaehtoinen maanpuolustusaate toteutettiin maa- ja merisuojeluskuntien toimintana Kymijoen laaksossa.

Yksi esimerkki näyttelyn tarpeesta nimenomaan Haminassa on nyt esille pannut Haminan Suojeluskunnan ja Haminan Merisuojeluskunnan tankolippujen saaminen Haminan kaupunginmuseosta näyttelyyn. Niin kauan kuin toisin todistetaan, tämän hetken käsitys on, että nuo komeat liput eivät ole olleet julkisesti nähtävillä sen koommin, kuin ne ovat syksyllä 1944 varastoitu pois liittoutuneiden (lue Neuvostoliiton) valvontakomission silmistä!

Yksi omaleimaisuus on myös Kymenlaakson Suojeluskuntapiirin vastuuntunto maakunnan rannikonpuolustuksesta vastanneen Kotkan lohkon komentajan ajatukseen suojeluskuntien, lähinnä kodinturvajoukkojen tapaisten reservipataljoonien perustamisesta yli-ikäisistä miehistä ja sotaväkeä käymättömistä pojista.

Tuo ponnistus 1939-40 osoittautui kultaakin kalliimmaksi; kodinturva-ajatus muuttui täydeksi sotimiseksi maaliskuussa Kymenlaakson rannikon jäillä. Se tuodaan yksityiskohtaisemmin esille virtuaalinäyttelyssämme. Katso lisää tämän sivuston Virtuaalinäyttelyt -valikosta!

Vihdoin otsikon aiheeseen.

Eilen (30.5.2020) Wanha Veteraani esitteli näyttelypäällikkö Ismo Flinkin johdolla tämänkertaisen näyttelyn lukuisille yhteistyökumppaneille yhdessä saatua lopputulosta.

Nimittäin ilman alan museoita, paikallisimmat Haminan kaupunginmuseo ja Miehikkälän Salpalinja-museo, ilman yksityisiä keräilijöitä ja tai materiaalin omistajia ja ilman Suojeluskuntien ja Lotta Svärdin Perinteiden Liitto ry:tä upeaa (upeaa-sana muun palautteen puutteessa vielä vain kirjoittajan mielipide) tulosta ei olisi syntynyt.

Luettelematta monia, monia helmiä ei olisi samaan näyttelyyn saatu ilman Wanhan Veteraanin (lue Ismo Flinkin) yhteysverkkoa alan keräilijöihin! Ja sen kiitoksen Wanha Veteraani yhteistyökumppaneilleen antoi.

Ja on syytä uskoa, että yhteistyöverkko ei ole yksisuuntainen, että vain Wanha Veteraani ja sen yleisö siitä hyötyisivät. Tuskin tämänkertainen toistaiseksi vaihtuvista näyttelyistä laajin materiaalin ”koontiverkko” olisi ollut mahdollista, jos eivät tavaraa luovuttaneet olisi katsoneet saavansa kokoelmiaan ja niiden osia myös komeasti esille. Tämä lupaa hyvää tulevien vuosien näyttelyille!

Kun käskeä en voi enkä pysty, KUTSUN: tulkaa hyvät ihmiset Haminaan katsomaan Wanhan Veteraanin näyttelyjä! Niiden sisältö kertaa ja ehkä antaa paljon uuttakin vapaaehtoiseen maanpuolustukseen ja varautumiseen liittyvää ”sielunsivistystä”!

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttely koskettaa lähes kaikkia sukuja Suomessa ja alueellisesti koko maata!

Tervetuloa Haminaan!

TERHO AHONEN

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

14.5.2022 alkaen

Ti-Su 10.00-16.00,  ryhmille tilauksesta muinakin aikoina.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna ti-to 10.00-22.00, pe-la 10-00.30, su 10-16

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat