Suomen oli talvisota tapeltava

Blogi 30.6.2020

Turkulainen Turun yliopistotaustainen tutkija Jouko Heyno julkaisi 27.6.2020 facebookissa ajatuksia herättävän ”Suomen tie Talvisotaan” -kirjoituksen. Se hätkähdytti ainakin minut. Linkki alkuperäistekstiin on tämän blogin lopussa.

Kirjoituksen pääviesti on se, että mitkään temput syksyllä 1939 eivät olisi säästäneet Suomea talvisodalta paitsi saman tien miehitykseen johtanut Baltian vaihtoehto! Toinen kirjoituksen vahvuus on se, että se perustuu venäläistutkija, Petroskoin yliopiston historian professori, tohtori Juri Kilinin venäläislähteisin pohjautuvaan tutkimukseen. Siis venäläisiin arkistolähteisiin!

Poimitut lainaukset Heynon kirjoituksesta, seuraavat neljä kappaletta:

”Kilin osoittaa, että sotaa Suomea vastaan oli sotilaspiireissä suunniteltu ja siihen valmistauduttu ja valmentauduttu Leningradin sotilaspiirissä jo 7.10.1921 annetusta esityksestä lähtien.

Tulevaksi ennustettu sota vain antoi siihen sopivan tekosyyn ja tilaisuuden. Joulukuussa 1938 Sodan valmisteluun myönnettiin rahoitus, minkä jälkeen voi sanoa, että sodan alkamisesta oli de facto päätetty. Vain tarkka ajankohta oli enää avoin. Samoin joulukuussa määrättiin erikseen koulutuksen aloittamisesta hyökkäystä varten. 30.12.1938 määrättiin suoritettavaksi Suomea vastaan käytävä sotapeli, johon otti osaa Siperian sotakokemusta saaneiden joukkojen johtoa.

5.10.1939 Suomi sai kutsun Moskovaan neuvottelemaan ”konkreettisista poliittisista kysymyksistä”. Keskeistä on kuitenkin, että 8. Armeijan keskitysmarssit olivat alkaneet jo 18,9., eli neuvottelut olivat vain ajan voittamista keskitysmarssien loppuun viemiseksi.

18.-19.11.1939 Zhdanov ja Meretskov kävivät tarkastamassa joukot ja totesivat niiden sotavalmiuden. Joukot määrättiin varaamaan elin- ja muut tarvikkeet kahden viikon sotaa varten. Neuvottelut Moskovassa jatkuivat. Lopullinen hyökkäyskäsky annettiin 29.10., kun neuvottelut edelleen jatkuivat – vielä lähes kuukauden. Tavoitteena oli Helsingin valtaus 21.12. mennessä. Hyökkäysvalmius määrättiin 21.11. ja hyökkäyskäsky joukoille annettiin 29.11.1939. Seuraavana päivänä alkoi Talvisota.”

VAHVA VOIMASANA (voi perkeleen perkele)!

Suomessa edelleen uskotellaan, että talvisota olisi ollut vältettävissä ilman miehitystä oikealla myönnytyspolitiikalla! Näin yhä uskovat nuuhkaiskaa kukkanen tai ainakin lukekaa Heynon kirjoitus!

Suomella ei ollut mitään muuta todellista mahdollisuutta kuin taistella. Erinomaista, että valtiojohto niin päätti tehdä. Täysin oikea ja rohkea päätös! Kalliiksi se tuli; miehitysvaihtoehto olisi tuottanut uhrinsa Siperiassa!

Edelliseen viitaten nuoren itsenäisen Suomen varautuminen sotaan ei ollut turha. Puolustusvalmisteluissa oli puutteita, varustus oli heikko, aseita ja ammuksia oli aivan liian vähän. Silti uskallettiin lähteä taistelemaan. Maanpuolustustahto oli arvossaan!

NYT MATKALLE HAMINAAN

Edelleen edelliseen liittyen on erinomaista, että vapausodan seurauksena (ja osin jo sitä ennen ja sen aikana) alkanut vapaaehtoinen varautuminen sotaan Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöissä oli yksi Suomen pelastus. Järjestöparin merkitys erityisesti talvisodassa on kiistaton: tämä kirjoitus on suomea, suomen kieltä!

Se mitä vapaaehtoinen varautuminen käytännössä oli, on nähtävissä Haminassa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa. Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -vaihtuva näyttely yhdessä rauhanturvaamisen perusnäyttelyn kanssa on kotimaan matkan väärti Haminaan!

Korona on hellittämässä ja maan hallitus on mahdollistanut kotimaan matkailun alkamisen. Nyt tuo mahdollisuus tietysti koronaohjeet muistaen on pantava toimeksi. Ja jos et syystä tai toisesta pääse paikalle tai vaikka pääsetkin, katso virtuaalivideot osoitteessa https://www.rvpk.fi/virtuaalinayttelyt

Ja tässä tämänkertaisen blogiaiheen alku ja juuri: Jouko Heyno Suomen tie talvisotaan

TERHO AHONEN

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

14.5.2022 alkaen

Ti-Su 10.00-16.00,  ryhmille tilauksesta muinakin aikoina.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna ti-to 10.00-22.00, pe-la 10-00.30, su 10-16

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat