Oivalla Wanhan Veteraanin ”tylsä” sanoma

Oivalla Wanhan Veteraanin ”tylsä” sanoma

blogi 4.9.2020

Reilut kaksi vuotta sitten avattu, vapaaehtoistyöhön perustuva Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on auki. Syyskuussa ovet ovat auki yleisölle ti-su klo 10-16 (ke 10-18) ja loka-marraskuussa la-su 10-16. Ryhmille ovet avataan aina sovittaessa.

Lue seuraava kappale!

Wanha Veteraani on museo Haminassa. Se perustettiin suomalaisen rauhanturvatoiminnan ja kriisinhallinnan ensimmäiseksi valtakunnalliseksi museoksi Suomessa. Se on myös suomalaista maanpuolustustyötä valikoiden ja harkiten vaihtuvissa näyttelyissä esiin nostava museo. Se on myös toiminnallinen perinnekeskus, tutkijakirjasto, kokous- ja koulutustila sekä pyöriäkseen vapaaehtoisen harrastustoiminnan oivallinen tekemisen paikka. Wanha Veteraani on sisältöä elämään!

Lue vielä seuraavakin kappale!

Wanha Veteraani ei ole sensaatio. Wanha Veteraani ei provosoi yleisöä historiallisilla valheilla, ei retostele pienten vähemmistöjen kaltoin kohteluilla, eikä epäisänmaallisilla sankariteoilla, kuten esimerkiksi Suomen lipun polttamisilla tai sotiemme veteraanien kunnian häpäisemisillä!

Wanha Veteraani ei ole paikka itsenäisen Suomen historian vastaiselle ajattelulle, eikä skandaaliotsikoille. Wanha Veteraani kertoo ja muistuttaa niistä asioista, joiden ansiosta Suomessa on noin viidellä miljoonalla ihmisellä hyvä olla ja asua.

Lue vielä seuraava kappale!

Siis Wanha Veteraani on tylsä paikka? Ei ole tai muoti-ilmaisten: ei todellakaan!

Suomen kunniakas maanpuolustushistoria ja sen ohessa kansanvälisillä tantereilla näytetty rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan osaaminen ovat pitkän rauhantilan vallitessa hautautuneet, unohtuneet tylsistymisen ja itsestään selvyyksien alle! Niissä ei tietämättömille ole mitään ihmeellistä eikä muistettavaa, eikä syytä ottaa asioista selvää!

Lue vielä, loppuun saakka:

Wanha Veteraani taistelee edellä mainittua itsestäänselvyyksien tietämättömyyttä vastaan! Nyt on jo monia sukupolvia, joiden yleissivistykseen ei kuulu tietää käytännössä juuri mitään esimerkiksi Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöistä, eikä viime sotien ajan kotirintaman tekemisistä.

Ja siinäpä sitä urakkaa onkin. Miten kertoa esimerkiksi juuri edellisten ratkaisevista vaikutuksista Suomen itsenäiselle kohtalolle? Suomi on vauras hyvinvointivaltio. Miksi se on, vaikka iso ja ”mahtava” naapurimme Venäjä, entinen vihollisemme Neuvostoliitto, ei ole?

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttely on rauhanturvatoimintamme historiaa esittelevän perusnäyttelyn ohella auki siis vielä marraskuun loppuun. Viime talven Kansa sodassa – kotirintama kerää, uhraa ja taistelee -näyttely on jo nyt saanut monet harmittelemaan, kun eivät sitä menneet katsomaan. Jälkimmäisille lohdutuksena kerrottakoon, että em. näyttelyaineisto ja paljon muuta on nyt juuri julkaistu Jussi-Pekka Alanderin kirjassa KANSA SODASSA – Kotirintaman ratkaiseva merkitys.

Siis tervetuloa Wanhaan Veteraaniin kukistamaan itsestään selvyyksiä!

TERHO AHONEN

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

14.5.2022 alkaen

Ti-Su 10.00-16.00,  ryhmille tilauksesta muinakin aikoina.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna ti-to 10.00-22.00, pe-la 10-00.30, su 10-16

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat