Kriha-tukikohta Wanhan Veteraanin vetokoukku

Blogi 20.7.2021

Oletko koskaan kavereittesi kanssa saunonut, syönyt päivällistä, istunut iltaa, kenties hieman tunnelmasta haltioitunutkin, majoittunut ja aamulla nauttinut aamiaista museossa sekä mahdollisesti jatkanut tutustumista jalkapatikassa museota ympäröivään sotahistorialliseen paikkakuntaan opastettuna tai ilman?

Aivan, siis samassa paikassa, jossa olet tutustunut museon kiinnostaviin historia- ja perinnenäyttelyihin? Ehkä olet, ehkä et. Minä en ole vielä. Mutta se hetki on lähellä. Se on jo elokuussa 2021.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani Haminassa aukoo uusia tapoja ja uria viihtyä museossa, viihtyä kulttuurimaisemassa kiireettömästi ilman painetta löytää ruokaa, majoitusta ja ajanvietettä. Ne ovat kaikki samassa paketissa ja paikassa tarjolla ennalta sovitusti.

Wanha Veteraani on suomalaisen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan erikoismuseo. Se on vaihtuvien näyttelyjen myötä myös Suomen muuta maanpuolustushistoriaa ja perinnettä esittelevä museo. Nyt on nähtävänä Keisarillinen Suomen kadettikoulu 1821-1903 Haminassa ja Mannerheim taiteilijoiden innoittajana -näyttelyt.

Edellä luetellut oheistoiminnat museon ympärille mahdollistuvat Wanhan Veteraanin pihaan rakennetun kriisinhallintatukikohdan myötä. Sen 40 vuodepaikkaa kymmenessä neljän hengen huoneessa ja 40 pöytäpaikkaa käsittävä messiravintola tarjoavat majoittumispuitteet saunoineen ja pesutiloineen alle hotellihintojen.

Tukikohta on myös samalla toiminnallinen näyttelyesine sekin. Ensio-Pasi, panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo, seisoo tukikohdan vieressä YK-tunnuksin myös museoesineenä ja tutustumiskohteena. Tukikohta saa vielä tuonnempana ympärilleen kivikorimuurin kuvaamaan kriisinhallinnan turvallisuusvaatimuksia maailmalla.

Ja jos oikein tarkkoja ollaan, samalla pysähdyksellä tutustut tietysti myös kadun toisella puolella RUK-museoon. Se on yhteistyökumppanimme.

Ja totta kai koko Haminan historiallinen sotilaskaupunki on tarjolla. Ja onhan Wanha Veteraani samalla myös porttina Salpalinjalle, hieman edemmäksi itään, Virolahdelle ja Miehikkälään. Ja tietysti lännessä naapurikaupunki Kotka on parinkymmenen kilometrin päässä.

Museonäyttelyt ovat perinteisesti auki yleisölle kesäaikaan. Tukikohta mahdollistaa ryhmille myös ympärivuotisen museoesittelyn ja oheispalvelut, vaikka koko 40 hengen ryhmälle kerrallaan. Jokin alaraja ryhmän koolla on, mutta se on neuvottelukysymys. Aina kannattaa kysyä.

Mikä parasta, nyt on oiva paikka tulla läheltä tai kaukaa viettämään ikimuistoinen, erilainen viikonloppu tai arkipäivät Haminaan yhdellä pysähdyksellä. Puitteet sopivat lähes kaikille porukoille. Rauhanturvaamisen ja reserviläistoiminnan kaveri- tai yhdistysporukat ovat itsestään selvyyksiä. Kiinnostus maanpuolustushistoriaan on vain yksi ulottuvuus tulla Haminaan.

Oli viiteryhmäsi mikä tahansa, mieti olisiko virkistävää yhdistää sen kokoontuminen ja kokouksetkin rauhanturva- ja maanpuolustusmiljööseen keskellä Haminan historiallista idylliä. Voimme auttaa täydentämään omaa ohjelmaanne puitteidemme rajoissa, vaikka näyttelyjemme esittelyä täydentävillä teemaesitelmillä tai kenties torviseitsikon pikkukonsertilla. Taivas on tältä osin auki.

Vielä heinäkuu viimeisteillään ja viritellään niin ajantasaista nettivarausjärjestelmää kuin tukikohtaakin. Voit jo nyt alustavasti varata ryhmällesi elokuulle majoituksen ja muut tykötarpeeet ja olla ensimmäisten joukossa kokemassa erilaisen museon, Wanhan Veteraanin, meininkiä. Seuraa sivustoamme. Tiedotamme kyllä, kun kaikki on valmista.

Tiedustelut ja nyt alkuun myös varaukset: Wanhan Töpinä, Reima Uusitalo 040 556 3245, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.;  ja tai Wanha Veteraani, Vesa Kangasmäki, 040 158 8115, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  TERVETULOA!

TERHO AHONEN, Wanhan Veteraanin tiedottaja

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

14.5.2022 alkaen

Ti-Su 10.00-16.00,  ryhmille tilauksesta muinakin aikoina.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna ti-to 10.00-22.00, pe-la 10-00.30, su 10-16

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat