Isänmaan ja rauhan asialla kotona ja maailmalla

Blogi 20.6.2018

Haminaan perustetaan Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus, Wanha Veteraani. Sen kärkenä on Suomesta puuttuva valtakunnallinen rauhanturvaamisesta kertova museo. Lisäksi perinnekeskus vaalii ja esittelee sotiemme veteraanien ja vapaaehtoisen maanpuolustustyön perintöä ja pitää samalla yllä maanpuolustustahtoa uudella toiminnallisella tavalla. Avajaisia vietetään torstaina 2.8.2018 klo 15. Hamina Tattoon lomassa ja osana sitä.

Wanha Veteraani -perinnekeskuksen kaari lähtee suomalaisesta vapaaehtoisesta maanpuolustustyöstä itsenäisyytemme alkuvuosikymmeninä. Talvisota, jatkosota ja Lapin sota näyttivät, miten suomalaiset naiset ja miehet tiukan paikan tullen maataan puolustivat ja miten tarvittaessa pitää tehdä vastakin. Sieltä nousi maanpuolustustahto, joka raskain uhrein pelasti itsenäisen Suomen.

Sotien jälkeen veteraanit, iso osa sotainvalideina jälleenrakensivat Suomen ja saattoivat sen kehitysuralle maailman kansakuntien kärkeen.

Osa sotiemme veteraaneista oli aloittamassa myös kunniakasta suomalaista rauhanturvaamista maailmalla vuonna 1956. Tällä myös kokemusperäisesti viestitettiin paitsi kotimaahan myös ulkomaille, että suomalainen sotilas ei ihannoi sotaa, vaan haluaa rauhaa. Sota on mitä karmein vaihtoehto rauhalle.

Tässä on suomalaisen veteraaniperinteen ja rauhanturvaamisen sarana, kulminaationivel. Sotiemme veteraanit, sitten kun he kunnian koko kansalta saivat, ovat Suomessa puhuneet rauhan asiaa. Suomalaiset miehet ja 1990-luvulta lähtien myös naiset ovat rauhanturvaajina vieneet tuon viestin konkreettisina tekoina maailman kriisipesäkkeisiin.

Edellä sanottuun kiteytyy Wanhan Veteraanin, rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksen johtoajatus ja toimintakaari. Rauhanturvaaminen on suomalaisen maanpuolustustyön luonteva jatkumo sotiemme aikana Suomea puolustaneiden naisten ja miesten viitoittamalla lujan tahdon ja rauhantyön tiellä!

Tähän liittyy myös monimuotoinen vapaaehtoinen maanpuolustustyö Suomessa. Suomen Rauhanturvaajaliitto ja sen jäsenyhdistykset ovat osa sitä. Perinnekeskusidea on nerokas oivallus vetää rauhanturvaperintö sekä alueen maapuolustus- ja veteraaniyhdistykset saman katon alle.

Nykyaikaisiin esittelymenetelmiin nojaava perinnekeskus keskellä Haminan varuskuntaa on oiva tuki innostaa Haminassa Reserviupseerikoulussa palvelevia nuoria naisia ja miehiä rauhanturva- ja kriisinhallintatehtäviin.

Myös perinnekeskuksessa vieraileville muille kriisinhallinnasta kiinnostuneille nuorille tutustuminen rauhanturvahistoriaan voi antaa sysäyksen hakeutua kansainvälisiin tehtäviin. Suomi tarvitsee tulevaisuudessakin kyvykkäitä rauhanturvaamisen lähettiläitä maailmalle.

Totta kai perinnekeskus vetää Haminaan myös entisiä rauhanturvaajia verestämään muistojaan. Samalla he kenties tuovat perheitään ja sukulaisiaan perehtymään rauhanturvaajan kokemuksiin maailmalla. Suomalaisia rauhanturvaajia on palvellut ulkomailla liki 50 000 henkeä.

Tavoitteena on pystyttää Kadettikoulunkatu 7:ssä sijaitsevan kiinteistön tontille nykyisinkin suomalaisten käytössä maailmalla olevan kaltainen valvontatukikohta. Konttirakenteinen kriisinhallintatukikohta palvelisi paitsi nähtävyytenä myös nuorten rekrytoimisessa; enää rauhanturvaajat eivät majoitu maailmalla ”havumajoissa” ja teltoissa.

Ajatus on myös, että konttitukikohtaan pystyttäisiin majoittamaan linja-autollinen perinnekeskuksen vieraita tai matkailijoita. Muonituksessa tukeudutaan alan palveluihin Haminassa.

TERHO AHONEN

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

14.5.2022 alkaen

Ti-Su 10.00-16.00,  ryhmille tilauksesta muinakin aikoina.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna ti-to 10.00-22.00, pe-la 10-00.30, su 10-16

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat