Wanha Veteraani kohta elämänsä vedossa!

Blogi 21.7.2018

Wanha Veteraani, rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Haminassa tulee tarpeeseen! Näin muun muassa sanoo Suomen Rauhanturvaajaliiton varapuheenjohtaja Esko Hakulinen Seinäjoelta facebook-postauksessaan. Hän katsoo asiaa nimenomaan rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan näkökulmasta. Suomessa ei ole aiheesta pysyvää perusnäyttelyä, museota. Kohta on. Avajaiset ovat 2.8.2018 klo 15!

Wanha veteraani on vastaus valtakunnallisen rauhanturvamuseon puuttumiseen, mutta on paljon, paljon enemmän. Se enemmän tulee nykyajasta, sen esittelemisestä ja myös ajan hermolla pysymisestä kriisinhallinnan näkökulmasta.

Mutta Wanha Veteraani on vieläkin enemmän kuin edellä mainittu lisäarvoinen rauhanturvamuseo. Se on perinnekeskus, joka esittelee koko suomalaisen vapaaehtoisen maanpuolustustyön kirjon sotiemme veteraaneista ja lotista lähtien.

Suomalaista kunniakasta rauhanturva- ja kriisinhallintahistoriaa ei olisi ilman sotiemme veteraanien vieläkin kunniakkaampaa taistelua itsenäisyytemme puolesta. Suomalaisen rauhanturvatoiminnan perustuksen on luonut tammenlehväsukupolvi. Vuonna 1956 tammenlehvästä alkoi versoa oliivipuun oksa, rauhan symboli, kun tasavallan presidentti Urho Kekkonen lähetti ensimmäiset rauhanturvaajamme maailmalle!

Sodan kokeneet miehet ja naiset, jos ketkä, ymmärtävät rauhan merkityksen – yhteisellä asialla olemme!

Kriisinhallinta on rauhanturvaamista tarvittaessa voimakeinoin; perinteinen rauhanturvaaminen oli osapuolten pitämistä erillään osapuolten yhteisesti sopimalla tavalla. Kriisinhallintaoperaatioissa osapuolia voi olla enemmän kuin kaksi ja niitä ei välttämättä hallitse kukaan! Se tekee ja muuttaa rauhanturvaamisen kriisinhallinnaksi.

Miksi sitten pitää Wanhassa Veteraanissa kriisinhallintaa esitellä, vaikka verisiä uutisia aihepiiri tarjoaa tuon tuostakin?

Wanha Veteraani on myös uusien rauhanturvaajien tai kriisinhallinnasta kiinnostuneiden rekrytoinnin apulainen. Paitsi Wanha Veteraani kertoo historiaa ja rauhanturvaamisen perintöä, se tuo esiin myös nykyajan menon ja meiningin kansainvälisissä tehtävissä, niin kuin tuossa alussa oli puhetta.

Suomi tarvitsee osaavia lähettiläitä maailmalle ulko- ja turvallisuuspolitiikkansa jatkeeksi. Wanha Veteraani voi auttaa tässä kannustamalla yhä useampia nuoria naisia ja miehiä kilpailemaan valituksi tulemisesta! Kilpailu nostaa laatua ja tasoa; tätä kautta nousee kriisinhallintatehtävissä palvelevien arvostus, ja samalla myös Suomen arvostus valiojoukkoja lähettävänä maana kasvaa! Veronmaksajat saavat vastinetta rahoilleen!

Edellä mainitusta syystä Wanha Veteraani sijaitsee keskellä Haminan varuskuntaa. Pitkälti yli tuhat reserviupseerioppilasta opiskelee vuosittain RUK:ssa ja muutama sata muuta varusmiestä. Samalla kun he tutustuvat RUK-museoon, niin käytännöllisesti katsoen suoraan Kadettikoulunkadun toisella puolella he voivat kadun yli kävelemällä perehtyä rauhanturvaamisesta ja kriisinhallinnasta kertovaan perusnäyttelyyn.

Wanhan Veteraanin neronleimaus on vetää valtakunnallisen lippulaivan ( rauhanturvaaminen ja kriisinhallinta) kanssa saman katon alle paikallinen sotiemme veteraanien ja lottien perintö mukaan lukien sotilaspojat ja itse asiassa koko suomalainen vapaaehtoisen maanpuolustuksen paikallinen ja alueellinen kirjo. Se on ainutlaatuista ja avaa maailmaa kaikille mukana oleville järjestöille ja yhdistyksille. Toimeliaisuus poikii toimeliaisuutta, innostaa uudistumaan ja vetää puoleensa.

Ja vihdoin tullaan tässä jutussa Haminan kaupunkiin ja Hamina Tattooseen. Kumpikin tarvitsee tuekseen lisäarvoa, lisänähtävää pitkittääkseen kaupunkiin saadut vieraat viipymään ja kuluttamaan – se on tuomaan rahaa paikkakunnalle ja sitä kautta hyvinvointia.

Ja vastavuoroisesti Wanha Veteraani tarvitsee kävijöitä, vieraita, joille paikkoja ja siellä olevaa nähtävää esitellä. Wanhassa Veteraanissa maailma aukeaa myös vieraille ennen näkemättömällä tavalla sanan varsinaisessa merkityksessä ja se avaa aikaikkunan samalla historiallisiin tapahtumiin, tapahtumiin joissa suomalaiset rauhanturvaajat ja kriisinhallitsijat ovat olleet itse mukana historiaa tekemässä!

Kaikki edellä mainittu saatavissa oleva vireys on myös lahja koko Etelä-Kymenlaakson matkailuelinkeinolle aina Vaalimaata myöten. Tieinfra on jo kunnossa. Tarvitaan hyviä syitä matkustaa kaakonkulmalle. Yksi hyvä syy on Wanha Veteraani. Sen kyytiin kannattaa hypätä, sitä hevosta kannattaa tukea, pelata!

Wanha Veteraani Isänmaan ja Rauhan asialla kotona ja maailmalla!

TERHO AHONEN
Rauhanturvaajaveteraani
pienestä Miehikkälästä

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

14.5.2022 alkaen

Ti-Su 10.00-16.00,  ryhmille tilauksesta muinakin aikoina.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna ti-to 10.00-22.00, pe-la 10-00.30, su 10-16

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat