Wanha Veteraani | Blogi

Wanha Veteraani kohta elämänsä vedossa!


Jaa tämä artikkeli

Blogi 21.7.2018

Wanha Veteraani, rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Haminassa tulee tarpeeseen! Näin muun muassa sanoo Suomen Rauhanturvaajaliiton varapuheenjohtaja Esko Hakulinen Seinäjoelta facebook-postauksessaan. Hän katsoo asiaa nimenomaan rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan näkökulmasta. Suomessa ei ole aiheesta pysyvää perusnäyttelyä, museota. Kohta on. Avajaiset ovat 2.8.2018 klo 15!

Wanha veteraani on vastaus valtakunnallisen rauhanturvamuseon puuttumiseen, mutta on paljon, paljon enemmän. Se enemmän tulee nykyajasta, sen esittelemisestä ja myös ajan hermolla pysymisestä kriisinhallinnan näkökulmasta.

Mutta Wanha Veteraani on vieläkin enemmän kuin edellä mainittu lisäarvoinen rauhanturvamuseo. Se on perinnekeskus, joka esittelee koko suomalaisen vapaaehtoisen maanpuolustustyön kirjon sotiemme veteraaneista ja lotista lähtien.

Suomalaista kunniakasta rauhanturva- ja kriisinhallintahistoriaa ei olisi ilman sotiemme veteraanien vieläkin kunniakkaampaa taistelua itsenäisyytemme puolesta. Suomalaisen rauhanturvatoiminnan perustuksen on luonut tammenlehväsukupolvi. Vuonna 1956 tammenlehvästä alkoi versoa oliivipuun oksa, rauhan symboli, kun tasavallan presidentti Urho Kekkonen lähetti ensimmäiset rauhanturvaajamme maailmalle!

Sodan kokeneet miehet ja naiset, jos ketkä, ymmärtävät rauhan merkityksen – yhteisellä asialla olemme!

Kriisinhallinta on rauhanturvaamista tarvittaessa voimakeinoin; perinteinen rauhanturvaaminen oli osapuolten pitämistä erillään osapuolten yhteisesti sopimalla tavalla. Kriisinhallintaoperaatioissa osapuolia voi olla enemmän kuin kaksi ja niitä ei välttämättä hallitse kukaan! Se tekee ja muuttaa rauhanturvaamisen kriisinhallinnaksi.

Miksi sitten pitää Wanhassa Veteraanissa kriisinhallintaa esitellä, vaikka verisiä uutisia aihepiiri tarjoaa tuon tuostakin?

Wanha Veteraani on myös uusien rauhanturvaajien tai kriisinhallinnasta kiinnostuneiden rekrytoinnin apulainen. Paitsi Wanha Veteraani kertoo historiaa ja rauhanturvaamisen perintöä, se tuo esiin myös nykyajan menon ja meiningin kansainvälisissä tehtävissä, niin kuin tuossa alussa oli puhetta.

Suomi tarvitsee osaavia lähettiläitä maailmalle ulko- ja turvallisuuspolitiikkansa jatkeeksi. Wanha Veteraani voi auttaa tässä kannustamalla yhä useampia nuoria naisia ja miehiä kilpailemaan valituksi tulemisesta! Kilpailu nostaa laatua ja tasoa; tätä kautta nousee kriisinhallintatehtävissä palvelevien arvostus, ja samalla myös Suomen arvostus valiojoukkoja lähettävänä maana kasvaa! Veronmaksajat saavat vastinetta rahoilleen!

Edellä mainitusta syystä Wanha Veteraani sijaitsee keskellä Haminan varuskuntaa. Pitkälti yli tuhat reserviupseerioppilasta opiskelee vuosittain RUK:ssa ja muutama sata muuta varusmiestä. Samalla kun he tutustuvat RUK-museoon, niin käytännöllisesti katsoen suoraan Kadettikoulunkadun toisella puolella he voivat kadun yli kävelemällä perehtyä rauhanturvaamisesta ja kriisinhallinnasta kertovaan perusnäyttelyyn.

Wanhan Veteraanin neronleimaus on vetää valtakunnallisen lippulaivan ( rauhanturvaaminen ja kriisinhallinta) kanssa saman katon alle paikallinen sotiemme veteraanien ja lottien perintö mukaan lukien sotilaspojat ja itse asiassa koko suomalainen vapaaehtoisen maanpuolustuksen paikallinen ja alueellinen kirjo. Se on ainutlaatuista ja avaa maailmaa kaikille mukana oleville järjestöille ja yhdistyksille. Toimeliaisuus poikii toimeliaisuutta, innostaa uudistumaan ja vetää puoleensa.

Ja vihdoin tullaan tässä jutussa Haminan kaupunkiin ja Hamina Tattooseen. Kumpikin tarvitsee tuekseen lisäarvoa, lisänähtävää pitkittääkseen kaupunkiin saadut vieraat viipymään ja kuluttamaan – se on tuomaan rahaa paikkakunnalle ja sitä kautta hyvinvointia.

Ja vastavuoroisesti Wanha Veteraani tarvitsee kävijöitä, vieraita, joille paikkoja ja siellä olevaa nähtävää esitellä. Wanhassa Veteraanissa maailma aukeaa myös vieraille ennen näkemättömällä tavalla sanan varsinaisessa merkityksessä ja se avaa aikaikkunan samalla historiallisiin tapahtumiin, tapahtumiin joissa suomalaiset rauhanturvaajat ja kriisinhallitsijat ovat olleet itse mukana historiaa tekemässä!

Kaikki edellä mainittu saatavissa oleva vireys on myös lahja koko Etelä-Kymenlaakson matkailuelinkeinolle aina Vaalimaata myöten. Tieinfra on jo kunnossa. Tarvitaan hyviä syitä matkustaa kaakonkulmalle. Yksi hyvä syy on Wanha Veteraani. Sen kyytiin kannattaa hypätä, sitä hevosta kannattaa tukea, pelata!

Wanha Veteraani Isänmaan ja Rauhan asialla kotona ja maailmalla!

TERHO AHONEN
Rauhanturvaajaveteraani
pienestä Miehikkälästä

Wanha Veteraani kohta elämänsä vedossa!

| Vesa Kangasmäki | Blogi
Jaa tämä artikkeli
Perinteitä ja historiaa

Perinnekeskus vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja suomalaisen rauhanturvaamisen perintöä.
Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo sekä paikka kriisinhallintaveteraaneille tavata vertaisiaan.

Aukioloajat

Museo
Avoinna 13.5.-1.10.2023, ti-su 10 – 16, ryhmille myös tilauksesta

Messiravintola 
Messi avoinna kahvilana, kun museo on auki. Avataan myös tilauksesta

Seuraa meitä muualla verkossa

Yhteystiedot / contacts

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Museo:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  
044 986 2225

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 508 5746

Copyright © 2022 Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus. Verkkosivusto Jaakko Leislahti Oy