Latu on auki Wanhaan Veteraaniin!

Blogi 21.8.2018

Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähtivät maailmalle joulukuussa 1956 hiihtokengät, monot jalassa parempien maihinnousukenkien puutteessa. Heidän avaamansa ”latu” on vetänyt maailmalle liki 50 000 ”perässähiihtäjää”, rauhanturvaajaa ja kriisinhallintatehtävissä palvellutta naista ja miestä!

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani avattiin virallisesti Haminassa 2. elokuuta 2018. Tosiasiallisesti ovet avautuivat jo kaksi päivää aikaisemmin 31.7. osana Hamina Tattoota. Ensimmäisenä viitenä päivänä Wanhaan Veteraaniin tutustui hieman yli 900 henkeä.

Sen jälkeen perinnekeskuksen kävijämäärä on tasaantunut parhaimmillaan muutamaan kymmeneen kävijään päivää kohti. Hiljaisempina päivinä on hiljaisempaa. Vauhti lienee tyypillistä elokuun museoiden käyntitasoa. Edellä mainittuihin arkilukuihin Wanhassa Veteraanissa ei aiota ensi kesänä tyytyä!

Wanha Veteraani nousi entiseen toimiupseerikerhon taloon ennätysajassa, tarvittavien muutos- ja rakennustöiden osalta vain noin kuudessa viikossa!

Talkoovoimin toteutettu muutostyö ja näyttelyrakenteiden kokoaminen oli Kymenlaakson Rauhanturvaajien voimannäyttö, voi sanoa jopa sankarityö! Yli neljäkymmentä eri henkilöä osallistui talkoisiin, joista noin kymmenen hengen ydinryhmä teki työtä vuorotta. Kunnioitettavaa apua saatiin myös Päijät-Hämeen Rauhanturvaajilta Lahden seudulta.

Kokonaan uuden ja innovatiivisiakin piirteitä omaavan perinnekeskushankkeen ensimmäisen vaiheen ylösajaminen kävi siis nopeasti. Kuluvan vuoden alussa luotu kunnianhimoinen tavoite olla elokuun alussa avajaiskunnossa oli mahdollista hyvän hankesuunnittelun ja toteutuksen ansioista.

Ja rehellisyyden nimissä on sanottava, että työ ei jäänyt edes viime tippaan; paikka oli esittelykunnossa jo ensimmäistä näyttelypäivää edeltävän päivän illansuussa. Kokonainen yö jäi pelivaraksi! Sitä ei tarvittu!

Itse rakentamisprosessia hitaampi osa kokonaisuutta on paikan tunnetuksi saaminen. Se on se osa työtä jota tehdään tiedottaminen ja markkinointi –sanojen alla. Tiedottaminen asiasta ennakkoon, jota ei vielä ole, on lievästi ilmaistuna hankalaa. On vain sanoja, ei ole mitään valmista mitä näyttää.

Avajaisten kiirehtiminen Hamina Tattooseen oli tietoinen valinta. Oli selvä takaraja, mihin mennessä on valmista oltava; ihminen on tehokkaimmillaan viimetipassa! Ja jos takarajaa ei olisi ollut, erinäisten hankaluuksien keskellä avaaminen olisi saattanut venyä ja vanua kauas kaukaisuuteen. Se mitä voitimme, on konkretia.

Nyt meillä on näyttää ja kertoa kuvin ja sanoin ja paikalla valmista näyttäen, mitä tarkoitamme rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksella, mikä Wanha Veteraani on. Nyt on jo jotain mistä tiedottaa, nyt on jo jotain mitä markkinoida! Paikan tunnetuksi tekeminen on silti hidas ja pitkä tie, mutta ensimmäiset ”latu-urat” on höylätty!

Wanha Veteraani ei ole valmis. Jatkovaiheiden suunnittelu ja valmistelu on täyttä päätä menossa. Paikan jalostusarvo vain kasvaa. Tähtäin on jo ensi kesässä. Haminaan tarvitaan ”tattoo” parillisten vuosien väliinkin. Se on Wanha Veteraani, ei viiden päivän tattoona, vaan vetovoimaisena käyntikohteena tasaisesti koko kesän panematta kaupunkia tietokonetermein tilttiin. Siihen on suunnitelmaa olemassa. Palataan asiaan aikanaan.

Ennen ensi kesää Wanha Veteraani on jo tällaisenaan kelpo kohde ryhmämatkailijoille. Paikka on tilauksesta ryhmille auki syyskuun alusta alkaen. Suomalaisesta rauhanturvaamisesta ja kriisinhallinnasta kertova näyttely on nähtävyys. Sen uskallan jo sanoa vetoamalla yksinkertaisesti paikalla käyneiden palautteeseen. Näyttelyn sisältö, kronologinen esillepano ja visuaalisuus ovat saaneet tunnustusta. Kun niitä täydentämään saadaan digitaalinen ulottuvuus, itse asiassa syvyys, niin kokonaisuus vain paranee entisestään.

Entä aiemmin puhuttu Wanhan Veteraanin toiminnallisuus? Sitä ei vielä tässä vaiheessa ole ehtinyt osoittaa kuin yksi perustajista, Kymenlaakson Rauhanturvaajat ry. Se on saanut riveistään irti yllättävän paljon ennen koettelematonta uutta voimaa, uusia tekijöitä. On ollut pakkokin, pelkkä KYMLRT:n hallitus ei olisi yksin tähän urakkaan koskaan pystynyt. - Huomio! Yhdistysten voima on jäsenistössä!

Nyt on sama mahdollisuus muilla perinnekeskuksen jäsenyhdistyksillä, joita muuten liittyy kaiken aikaa lisää. Tulkaa mukaan tekemään ja luomaan omaa ”sankaritekoa”, omannäköistä toimintaa ja meininkiä. Toiminta luo toimintaa ja vireyttää jäsenistöä, panee naapuriyhdistykset panemaan paremmaksi ja koko kuppikunta hyötyy, elinvoimaistuu ja Hamina vähän kerrassaan siinä ohessa!

Jo loppuvuodesta alkava liikennevirta Vaalimaan ostoskylään on ainakin osaksi saatava koukkaamaan Haminan keskustan ja Wanhan Veteraanin kautta; näin aluksi linja-autollinen asiakkaita perinnekeskukseen per päivä riittää oikein hyvin!

Latu Wanhaan Veteraaniin on avattu!

TERHO AHONEN

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

14.5.2022 alkaen

Ti-Su 10.00-16.00,  ryhmille tilauksesta muinakin aikoina.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna ti-to 10.00-22.00, pe-la 10-00.30, su 10-16

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat