Kohti vetovoimaista näyttelykesää

 Blogi 10.12.2018

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on valmistautunut ponnekkaasti kuluneen syksyn tulevaan näyttelykesään. Sille henkistä pohjaa on antanut elokuussa avatun Wanhan Veteraanin saama asiakaspalaute. Se on ollut myönteisyydessään poskia kuumottavaa, varsinkin kun esille saatiin vasta hankkeen ensimmäinen vaihe, suomalaista rauhanturvaamista ja kriisinhallintaa esittelevä perusnäyttely.

Kesäkuun alussa 2019 avataan rakennuksen kahvilatiloista vaihtuvien näyttelyiden tilaksi jo muutetussa noin 40 neliömetrin huoneessa kaksi varmasti intohimoja herättävää teemanäyttelyä. Ne ovat Mannerheimin-ristin ritari Lauri Törni 100 -vuotta ja Suomalainen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona, siis kaksi eri näyttelyä samassa tilassa. Näiden yhteinen nimittäjä on nimenomaan Törni.
Näyttelymateriaaliksi saadaan erityisesti Törnin osalta materiaalia, josta osaa ei ole ennen näyttelyissä nähty ja eikä ehkä tämän jälkeen nähdäkään. Suomen, Saksan ja Yhdysvaltojen armeijoissa upseerina palvellut Törni oli legenda jo palvellessaan Suomen armeijassa. Yhdysvaltojen suhtaumisesta häneen kertoo hänen maallisen vaelluksensa jäänteiden hautaaminen Arlingtonin sotilashautausmaahan vuonna 2003; Törni menehtyi Vietnamin sodassa helikopterin maahansyöksyssä. Turmapaikka löytyi vasta vuosikymmenten jälkeen.

Suomalaisen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona on viime aikoina, tänä syksynäkin, herättänyt vahvaa mielipiteen vaihtoa sen osallisuudesta tai osallistumattomuudesta Natsi-Saksan hirmutekoihin. On täysin selvää, että Wanha Veteraani ei ota minkäänlaista kantaa näyttelyiden teemojen sisältämiin asiasidoksiin. Rauhanturvaajille tyypilliseen tapaan asiat esitellään puolueettomasti, neutraalisti tiedossa olevina historiallisina tosiasioina. Näyttelykävijät saavat olla näkemänsä perusteella asioista tietenkin sitä mieltä, mitä kukin itsetykönänsä oikeaksi näkee.

En malta olla tuomatta tähän esiin kenraaliluutnantti evp Heikki Koskelon eräässä Salpalinja-esitelmässään kertomaansa näkökulmaa. Hän sanoi:
”Suomi taisteli talvisodassa yksin. Välirauhan aikana apua saadaksemme Suomen oli valittava puolensa kahdesta huonosta vaihtoehdosta. Oli valittava ruton ja koleran väliltä, siis Saksan ja Neuvostoliiton väliltä!”

Tähän voin kommentoida ottamatta kantaa puoleen tai toiseen yksinkertaisesti näin, että sen me tiedämme, mitä Saksan apu meille tarkoitti. Sitä emme tiedä, mikä olisi laitamme, jos valitsimme liittolaiseksemme Neuvostoliiton!

Törniä, monia mielipiteitä aina nostattavan sotasankarimme, ja yhä ajankohtaista Suomen SS-pataljoonaa esiintuovat näyttelyt ovat Wanhan Veteraanin ehdoton vetonaula ensi kesänä. Ne täydennettynä upealla rauhanturvaamista ja kriisinhallintaa esittelevällä perusnäyttelyllä saavat ihmiset kautta Suomen suuntaamaan kulkunsa kesällä Haminaan. Wanhan Veteraanin pääsyliput käyvät kaupaksi. Siihen ei tämän kummempaa ennustajaa tarvita.

Edellä mainittua silmällä pitäen Wanha Veteraani on käynnistänyt Matkatoimisto Kymenmatkat Oy:n kanssa myös matkailupakettien kokoamisen ryhmien houkuttelemiseksi Haminaan. Ja siinä samalla heille voidaan esitellä Etelä-Kymenlaaksoa Pyhtäältä ja Kotkasta Virolahdelle ja Miehikkälään, siis viedään ryhmiä lähiseudun muihinkin katsomisen arvoisiin kohteisiin. Wanha Veteraani on myös vankka portti Salpalinjalle.

Wanhan Veteraanin näyttelytarjonta on jo valmiina ensi syksyn vaihtuvaan näyttelyyn. Silloin esillä on supisuomalainen ja viime sotien aikana koko kansaa koskettanut teema: Sotien 1939-45 -aikainen vapaaehtoinen talkoo- ja varainkeräystoiminta!

TERHO AHONEN

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

14.5.2022 alkaen

Ti-Su 10.00-16.00,  ryhmille tilauksesta muinakin aikoina.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna ti-to 10.00-22.00, pe-la 10-00.30, su 10-16

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat