Opas on näyttelyn henkiin herättäjä

Blogi 1.3.2019

Wanhan Veteraanin ensi kesän näyttelytarjonta on komea. Viime elokuussa avattu, jatkuvasti uudistuva rauhanturvaamisen perusnäyttely ja tarjonnaltaan kehittyvä sotiemme veteraanien perinnehuone jatkavat vetoaan. Vaihtuvien näyttelyiden ensimmäiset koko kesän esillä olevat kaksi aihetta ovat Lauri Törni 100 vuotta ja Suomalainen Waffen SS-vapaaehtoispataljoona. Ne herättävät mielenkiintoa, ehkä intohimojakin tavalla, jota en tohdi edes arvuutella. Arvaus menisi kuitenkin metsään.

Kolme kovaa näyttelyä samassa talossa samaan aikaan samalla yhdellä kohtuuhintaisella sisäänpääsymaksulla ( katso tämän sivuston etusivu kohta Liput) on suunniteltu toimivaksi ja koko kesän, kesä-heinä- ja elokuu, kestäväksi poltteeksi.

Näyttelyt on rakennettu niin, että ne avautuvat lukemalla ja katselemalla esille pantua materiaalia. Joka tapauksessa Wanha Veteraani varautuu tarjoamaan myös näyttelyt tuntevan oppaan/esittelijän palveluja samaan hintaan tilanteen, yleisömäärän ja oppaiden saatavuuden rajoissa. Etukäteen ilmoittautuvat, mielellään vähintään kymmenen hengen suuruiset ryhmät saavat joka tapauksessa oppaan palvelut ryhmäetuna.

Ajatus on, että ryhmille pidetään koottu lyhyt näyttelyesittely joko luokassa tai oikein isojen ryhmien osalta sään salliessa vaikka pihalla. Sen jälkeen opas ohjeistaa ryhmän koosta riippuen tutustumisjärjestyksen ja on valmiina täydentämään näyttelytietoja ja vastaamaan kysymyksiin.

Jos ryhmät ovat liikkeellä yleisön aukioloaikoina (ti-su klo 10.-16.) ja sisällä on tutustuvaa muuta yleisöä, kovaäänisiä selostuksia ei tietenkään samassa tilassa muiden asiakkaiden häiriintymättä voida pitää.

Ennakkoon ilmoittaneille ryhmille Wanha Veteraani on periaatteessa kesällä auki 24/7, siis myös maanantaisin (suotava ryhmätutustumispäivä) ja kaikkina iltoinakin. Silloin opas voi puhua ääneen näyttelytiloissa sydämensä kyllyydestä, jos ryhmä niin haluaa.

Aihe tuttu, opastus helppoa

Tämän kirjoittajalla on kohtalaisen hyvä tuntuma opastukseen Salpalinjassa, niin museoilla kuin maastossakin. Persoonastani huolimatta minulla on vankka usko siihen, että ainakin Salpalinjan kohteissa ja yksityiskohdissa asiansa tunteva opas on esittelykierroksen suola. Voisin sanoa tämän blogin otsikkoa tapaillen, että opas tai esittelijä on kohteiden tai näyttelyjen elävä voima, niiden henkiin herättäjä.

Opas tai esittelijä on ihminen, joka johtaa, kertoo, opastaa, vastaa kysymyksiin ja vastaväitteisiin, perustelee, myöntää ettei jotakin asiaa tiedä, antaa arvon ryhmän tai sen yksittäisen jäsenen mielipiteille ja kiittää ryhmän huomioista sekä ottaa kehut ja moitteet selkä suorana vastaan. Mikään ei ole täydellistä.

Hyvän tuotteen esitteleminen on mukavaa ja helppoa. Siitä opas itsekin syttyy, innostuu. Niin pitääkin! Innostunut esittelijä tartuttaa ominaisuutensa myös ryhmään. Innostus antaa anteeksi monta puutettakin, kuka nyt täydellinen olisikaan.

On myös selvä totuus, että yhtä oikeaa opastusta ja opastustapaa ei ole, ei kahtakaan. Oikeita opastuksia, esittelyjä on tasan yhtä monta kuin on opastakin. Nimittäin jokainen ihminen, jokainen opas on erilainen. Siksi heidän jokainen opastuksensakin on erilainen siitä huolimatta, että asiafaktat ovat samat. Oppaita ei voi eikä tule laittaa mihinkään järjestykseen, ei tarvitsekaan. Opas, joka ryhmälle opasti oli siinä tilanteessa ryhmälle se ainoa oikea ja samalla maailman paras!

Ja sekin on edellisestä huolimatta muistettava sanoa, että on ihmisiä, jotka haluavat tutustua näyttelyyn ilman opasta tai esittelijää. Ja se mahdollisuus pitää heille ilman muuta suoda.

Wanha Veteraani tarvitsee juuri edellä kerrotunlaisia erilaisia, siis ei täydellisiä oppaita. Niitä yritämme tässä keväällä saada houkuteltua vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön Wanhaan Veteraaniin. Kenenkään ei tarvitse olla valmis sotahistoriantuntija, rauhanturvaaja tai edes koskaan ennen opastanut. Kiinnostus riittää.

 Perehdytyksen järjestämme, muun muassa vaihtuvien näyttelyiden osalta kovien asiantuntijoiden luennot.

Jos opastaminen tai näyttelyjen esitteleminen Wanhassa Veteraanissa kiinnostaa sinua hitusenkin, tartu tilaisuuteen. Laita sähköpostia tämän sivuston yhteystietojen henkilöille, jollekin heistä tai minulle, niin kutsumme sinut koulutustilaisuuteen keväällä.

TERHO AHONEN
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

14.5.2022 alkaen

Ti-Su 10.00-16.00,  ryhmille tilauksesta muinakin aikoina.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna ti-to 10.00-22.00, pe-la 10-00.30, su 10-16

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat