Wanha Veteraani | Blogi

Opas on näyttelyn henkiin herättäjä


Jaa tämä artikkeli

Blogi 1.3.2019

Wanhan Veteraanin ensi kesän näyttelytarjonta on komea. Viime elokuussa avattu, jatkuvasti uudistuva rauhanturvaamisen perusnäyttely ja tarjonnaltaan kehittyvä sotiemme veteraanien perinnehuone jatkavat vetoaan. Vaihtuvien näyttelyiden ensimmäiset koko kesän esillä olevat kaksi aihetta ovat Lauri Törni 100 vuotta ja Suomalainen Waffen SS-vapaaehtoispataljoona. Ne herättävät mielenkiintoa, ehkä intohimojakin tavalla, jota en tohdi edes arvuutella. Arvaus menisi kuitenkin metsään.

Kolme kovaa näyttelyä samassa talossa samaan aikaan samalla yhdellä kohtuuhintaisella sisäänpääsymaksulla ( katso tämän sivuston etusivu kohta Liput) on suunniteltu toimivaksi ja koko kesän, kesä-heinä- ja elokuu, kestäväksi poltteeksi.

Näyttelyt on rakennettu niin, että ne avautuvat lukemalla ja katselemalla esille pantua materiaalia. Joka tapauksessa Wanha Veteraani varautuu tarjoamaan myös näyttelyt tuntevan oppaan/esittelijän palveluja samaan hintaan tilanteen, yleisömäärän ja oppaiden saatavuuden rajoissa. Etukäteen ilmoittautuvat, mielellään vähintään kymmenen hengen suuruiset ryhmät saavat joka tapauksessa oppaan palvelut ryhmäetuna.

Ajatus on, että ryhmille pidetään koottu lyhyt näyttelyesittely joko luokassa tai oikein isojen ryhmien osalta sään salliessa vaikka pihalla. Sen jälkeen opas ohjeistaa ryhmän koosta riippuen tutustumisjärjestyksen ja on valmiina täydentämään näyttelytietoja ja vastaamaan kysymyksiin.

Jos ryhmät ovat liikkeellä yleisön aukioloaikoina (ti-su klo 10.-16.) ja sisällä on tutustuvaa muuta yleisöä, kovaäänisiä selostuksia ei tietenkään samassa tilassa muiden asiakkaiden häiriintymättä voida pitää.

Ennakkoon ilmoittaneille ryhmille Wanha Veteraani on periaatteessa kesällä auki 24/7, siis myös maanantaisin (suotava ryhmätutustumispäivä) ja kaikkina iltoinakin. Silloin opas voi puhua ääneen näyttelytiloissa sydämensä kyllyydestä, jos ryhmä niin haluaa.

Aihe tuttu, opastus helppoa

Tämän kirjoittajalla on kohtalaisen hyvä tuntuma opastukseen Salpalinjassa, niin museoilla kuin maastossakin. Persoonastani huolimatta minulla on vankka usko siihen, että ainakin Salpalinjan kohteissa ja yksityiskohdissa asiansa tunteva opas on esittelykierroksen suola. Voisin sanoa tämän blogin otsikkoa tapaillen, että opas tai esittelijä on kohteiden tai näyttelyjen elävä voima, niiden henkiin herättäjä.

Opas tai esittelijä on ihminen, joka johtaa, kertoo, opastaa, vastaa kysymyksiin ja vastaväitteisiin, perustelee, myöntää ettei jotakin asiaa tiedä, antaa arvon ryhmän tai sen yksittäisen jäsenen mielipiteille ja kiittää ryhmän huomioista sekä ottaa kehut ja moitteet selkä suorana vastaan. Mikään ei ole täydellistä.

Hyvän tuotteen esitteleminen on mukavaa ja helppoa. Siitä opas itsekin syttyy, innostuu. Niin pitääkin! Innostunut esittelijä tartuttaa ominaisuutensa myös ryhmään. Innostus antaa anteeksi monta puutettakin, kuka nyt täydellinen olisikaan.

On myös selvä totuus, että yhtä oikeaa opastusta ja opastustapaa ei ole, ei kahtakaan. Oikeita opastuksia, esittelyjä on tasan yhtä monta kuin on opastakin. Nimittäin jokainen ihminen, jokainen opas on erilainen. Siksi heidän jokainen opastuksensakin on erilainen siitä huolimatta, että asiafaktat ovat samat. Oppaita ei voi eikä tule laittaa mihinkään järjestykseen, ei tarvitsekaan. Opas, joka ryhmälle opasti oli siinä tilanteessa ryhmälle se ainoa oikea ja samalla maailman paras!

Ja sekin on edellisestä huolimatta muistettava sanoa, että on ihmisiä, jotka haluavat tutustua näyttelyyn ilman opasta tai esittelijää. Ja se mahdollisuus pitää heille ilman muuta suoda.

Wanha Veteraani tarvitsee juuri edellä kerrotunlaisia erilaisia, siis ei täydellisiä oppaita. Niitä yritämme tässä keväällä saada houkuteltua vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön Wanhaan Veteraaniin. Kenenkään ei tarvitse olla valmis sotahistoriantuntija, rauhanturvaaja tai edes koskaan ennen opastanut. Kiinnostus riittää.

 Perehdytyksen järjestämme, muun muassa vaihtuvien näyttelyiden osalta kovien asiantuntijoiden luennot.

Jos opastaminen tai näyttelyjen esitteleminen Wanhassa Veteraanissa kiinnostaa sinua hitusenkin, tartu tilaisuuteen. Laita sähköpostia tämän sivuston yhteystietojen henkilöille, jollekin heistä tai minulle, niin kutsumme sinut koulutustilaisuuteen keväällä.

TERHO AHONEN
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Opas on näyttelyn henkiin herättäjä

| Terho Ahonen | Blogi
Jaa tämä artikkeli
Perinteitä ja historiaa

Perinnekeskus vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja suomalaisen rauhanturvaamisen perintöä.
Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo sekä paikka kriisinhallintaveteraaneille tavata vertaisiaan.

Aukioloajat

Museo
Avoinna 13.5.-1.10.2023, ti-su 10 – 16, ryhmille myös tilauksesta

Messiravintola 
Messi avoinna kahvilana, kun museo on auki. Avataan myös tilauksesta

Seuraa meitä muualla verkossa

Yhteystiedot / contacts

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Museo:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  
044 986 2225

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 508 5746

Copyright © 2022 Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus. Verkkosivusto Jaakko Leislahti Oy