Skip to main content
Wanha Veteraani | Blogi

Oivalla Wanhan Veteraanin ”tylsä” sanoma


Jaa tämä artikkeli

Oivalla Wanhan Veteraanin ”tylsä” sanoma

blogi 4.9.2020

Reilut kaksi vuotta sitten avattu, vapaaehtoistyöhön perustuva Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on auki. Syyskuussa ovet ovat auki yleisölle ti-su klo 10-16 (ke 10-18) ja loka-marraskuussa la-su 10-16. Ryhmille ovet avataan aina sovittaessa.

Lue seuraava kappale!

Wanha Veteraani on museo Haminassa. Se perustettiin suomalaisen rauhanturvatoiminnan ja kriisinhallinnan ensimmäiseksi valtakunnalliseksi museoksi Suomessa. Se on myös suomalaista maanpuolustustyötä valikoiden ja harkiten vaihtuvissa näyttelyissä esiin nostava museo. Se on myös toiminnallinen perinnekeskus, tutkijakirjasto, kokous- ja koulutustila sekä pyöriäkseen vapaaehtoisen harrastustoiminnan oivallinen tekemisen paikka. Wanha Veteraani on sisältöä elämään!

Lue vielä seuraavakin kappale!

Wanha Veteraani ei ole sensaatio. Wanha Veteraani ei provosoi yleisöä historiallisilla valheilla, ei retostele pienten vähemmistöjen kaltoin kohteluilla, eikä epäisänmaallisilla sankariteoilla, kuten esimerkiksi Suomen lipun polttamisilla tai sotiemme veteraanien kunnian häpäisemisillä!

Wanha Veteraani ei ole paikka itsenäisen Suomen historian vastaiselle ajattelulle, eikä skandaaliotsikoille. Wanha Veteraani kertoo ja muistuttaa niistä asioista, joiden ansiosta Suomessa on noin viidellä miljoonalla ihmisellä hyvä olla ja asua.

Lue vielä seuraava kappale!

Siis Wanha Veteraani on tylsä paikka? Ei ole tai muoti-ilmaisten: ei todellakaan!

Suomen kunniakas maanpuolustushistoria ja sen ohessa kansanvälisillä tantereilla näytetty rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan osaaminen ovat pitkän rauhantilan vallitessa hautautuneet, unohtuneet tylsistymisen ja itsestään selvyyksien alle! Niissä ei tietämättömille ole mitään ihmeellistä eikä muistettavaa, eikä syytä ottaa asioista selvää!

Lue vielä, loppuun saakka:

Wanha Veteraani taistelee edellä mainittua itsestäänselvyyksien tietämättömyyttä vastaan! Nyt on jo monia sukupolvia, joiden yleissivistykseen ei kuulu tietää käytännössä juuri mitään esimerkiksi Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöistä, eikä viime sotien ajan kotirintaman tekemisistä.

Ja siinäpä sitä urakkaa onkin. Miten kertoa esimerkiksi juuri edellisten ratkaisevista vaikutuksista Suomen itsenäiselle kohtalolle? Suomi on vauras hyvinvointivaltio. Miksi se on, vaikka iso ja ”mahtava” naapurimme Venäjä, entinen vihollisemme Neuvostoliitto, ei ole?

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttely on rauhanturvatoimintamme historiaa esittelevän perusnäyttelyn ohella auki siis vielä marraskuun loppuun. Viime talven Kansa sodassa – kotirintama kerää, uhraa ja taistelee -näyttely on jo nyt saanut monet harmittelemaan, kun eivät sitä menneet katsomaan. Jälkimmäisille lohdutuksena kerrottakoon, että em. näyttelyaineisto ja paljon muuta on nyt juuri julkaistu Jussi-Pekka Alanderin kirjassa KANSA SODASSA – Kotirintaman ratkaiseva merkitys.

Siis tervetuloa Wanhaan Veteraaniin kukistamaan itsestään selvyyksiä!

TERHO AHONEN

Oivalla Wanhan Veteraanin ”tylsä” sanoma

| Terho Ahonen | Blogi
Jaa tämä artikkeli