Skip to main content
Wanha Veteraani | Blogi

Kriha-tukikohta Wanhan Veteraanin vetokoukku


Jaa tämä artikkeli

Blogi 20.7.2021

Oletko koskaan kavereittesi kanssa saunonut, syönyt päivällistä, istunut iltaa, kenties hieman tunnelmasta haltioitunutkin, majoittunut ja aamulla nauttinut aamiaista museossa sekä mahdollisesti jatkanut tutustumista jalkapatikassa museota ympäröivään sotahistorialliseen paikkakuntaan opastettuna tai ilman?

Aivan, siis samassa paikassa, jossa olet tutustunut museon kiinnostaviin historia- ja perinnenäyttelyihin? Ehkä olet, ehkä et. Minä en ole vielä. Mutta se hetki on lähellä. Se on jo elokuussa 2021.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani Haminassa aukoo uusia tapoja ja uria viihtyä museossa, viihtyä kulttuurimaisemassa kiireettömästi ilman painetta löytää ruokaa, majoitusta ja ajanvietettä. Ne ovat kaikki samassa paketissa ja paikassa tarjolla ennalta sovitusti.

Wanha Veteraani on suomalaisen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan erikoismuseo. Se on vaihtuvien näyttelyjen myötä myös Suomen muuta maanpuolustushistoriaa ja perinnettä esittelevä museo. Nyt on nähtävänä Keisarillinen Suomen kadettikoulu 1821-1903 Haminassa ja Mannerheim taiteilijoiden innoittajana -näyttelyt.

Edellä luetellut oheistoiminnat museon ympärille mahdollistuvat Wanhan Veteraanin pihaan rakennetun kriisinhallintatukikohdan myötä. Sen 40 vuodepaikkaa kymmenessä neljän hengen huoneessa ja 40 pöytäpaikkaa käsittävä messiravintola tarjoavat majoittumispuitteet saunoineen ja pesutiloineen alle hotellihintojen.

Tukikohta on myös samalla toiminnallinen näyttelyesine sekin. Ensio-Pasi, panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo, seisoo tukikohdan vieressä YK-tunnuksin myös museoesineenä ja tutustumiskohteena. Tukikohta saa vielä tuonnempana ympärilleen kivikorimuurin kuvaamaan kriisinhallinnan turvallisuusvaatimuksia maailmalla.

Ja jos oikein tarkkoja ollaan, samalla pysähdyksellä tutustut tietysti myös kadun toisella puolella RUK-museoon. Se on yhteistyökumppanimme.

Ja totta kai koko Haminan historiallinen sotilaskaupunki on tarjolla. Ja onhan Wanha Veteraani samalla myös porttina Salpalinjalle, hieman edemmäksi itään, Virolahdelle ja Miehikkälään. Ja tietysti lännessä naapurikaupunki Kotka on parinkymmenen kilometrin päässä.

Museonäyttelyt ovat perinteisesti auki yleisölle kesäaikaan. Tukikohta mahdollistaa ryhmille myös ympärivuotisen museoesittelyn ja oheispalvelut, vaikka koko 40 hengen ryhmälle kerrallaan. Jokin alaraja ryhmän koolla on, mutta se on neuvottelukysymys. Aina kannattaa kysyä.

Mikä parasta, nyt on oiva paikka tulla läheltä tai kaukaa viettämään ikimuistoinen, erilainen viikonloppu tai arkipäivät Haminaan yhdellä pysähdyksellä. Puitteet sopivat lähes kaikille porukoille. Rauhanturvaamisen ja reserviläistoiminnan kaveri- tai yhdistysporukat ovat itsestään selvyyksiä. Kiinnostus maanpuolustushistoriaan on vain yksi ulottuvuus tulla Haminaan.

Oli viiteryhmäsi mikä tahansa, mieti olisiko virkistävää yhdistää sen kokoontuminen ja kokouksetkin rauhanturva- ja maanpuolustusmiljööseen keskellä Haminan historiallista idylliä. Voimme auttaa täydentämään omaa ohjelmaanne puitteidemme rajoissa, vaikka näyttelyjemme esittelyä täydentävillä teemaesitelmillä tai kenties torviseitsikon pikkukonsertilla. Taivas on tältä osin auki.

Vielä heinäkuu viimeisteillään ja viritellään niin ajantasaista nettivarausjärjestelmää kuin tukikohtaakin. Voit jo nyt alustavasti varata ryhmällesi elokuulle majoituksen ja muut tykötarpeeet ja olla ensimmäisten joukossa kokemassa erilaisen museon, Wanhan Veteraanin, meininkiä. Seuraa sivustoamme. Tiedotamme kyllä, kun kaikki on valmista.

Tiedustelut ja nyt alkuun myös varaukset: Wanhan Töpinä, Reima Uusitalo 040 556 3245, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.;  ja tai Wanha Veteraani, Vesa Kangasmäki, 040 158 8115, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  TERVETULOA!

TERHO AHONEN, Wanhan Veteraanin tiedottaja

Kriha-tukikohta Wanhan Veteraanin vetokoukku

| Terho Ahonen | Blogi
Jaa tämä artikkeli