Skip to main content
Wanha Veteraani | Blogi

SUEZ 50 oli ikimuistoinen isku syvälle rauhanturvaajien sydämiin


Jaa tämä artikkeli

Blogi 9.8.2023

Wanhan Veteraanin 4.-6.8.2023 järjestämä ainutkertainen SUEZ 50 -muistelujuhla Haminassa iski mukana olleiden 135 Suez-veteraanin sielujen syvimpiin sopukoihin. He palvelivat kahdessa YK-pataljoonassa YKSP / UNEF II (Palokunta) ja YKSV 1 /UNEF II.

Yleisin palaute kiteytyy sanaan ikimuistoinen. Järjestäjänä ja hieman myös osallisena siihen on uskominen. Siksi monesta suusta ja viestistä sen olen kuullut ja lukenut.

SUEZ 50 -juhla oli kertaluontoinen tapahtuma, jota ei ole voitu harjoitella. Se oli ensimmäinen ja totuuden nimessä sanottuna myös viimeinen. Hyvin moni Suez-veteraani joutui empimään ja miettimään lähteäkö vai ei. Moni jo kehon fyysisistä vaivoista huolimatta päätti tulla. Monet tulivat ensimmäistä kertaa tapaamaan palveluskavereita 50 vuoden takaa. Halu oli kovempi kuin kivut. Ja mitä ilmeisimmin, kun yhdessä olo alkoi tunkeutua tunteisiin, kolotukset unohtuivat ainakin hetkeksi.

Harmaahapsisten 70 – ja jopa liki 90 -vuotiaiden Suezin miesten tahdonvoima kulminoitui ohimarssiin, jota siivitti ja tietysti koko juhlan ajan mieltä kohotti Faitterit-soittokunnan uljas sotilasmusiikki. Kruununa oli tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdyksen lukemisen jälkeen seisaaltaan kuunneltu Porilaisten marssi!

Ohimarssiin 135 paikalla olleesta veteraanista pystyi ja halusi osallistua 105 miestä! Rivistö oli pitkä ja komea, se on valokuvista nähtävissä. Aivan samoin kuin nämä samat miehet marssivat Suomen itsenäisyyspäivänä 1973 Suezilla osapuolten tuliasemien välissä, joilla oli kovat piipuissa; Palokunta ehti marssimaan itsenäisyyspäivänä Kyproksella palattuaan sinne takaisin.

Haminassa Suezin miehistä ei kukaan luovuttanut kesken komean marssimusiikin tahdittamaa menoa. Vaikka jossain kohti ruodut hieman kaartuivat ja etäisyydet venyivät, tahto ja sitkeys yrittää pysyä mukana voitti. Jalan tahti ei totellut aina tahdonvoimaa; Suezin veteraanit olivat Ratsuväen marssin tahdissa sieluissaan, soitto ja kaverit, aseveljet, vierellä iskivät syvälle rauhanturvaajien sydämiin – ikimuistoisesti.

Sitä miltä tuo vahva tunne miesten sisällä tuntui, ei ulkoinen iän tuoma hauraus ja liikekoordinaation rajoitteet voineet kertoa. Oleellista oli miltä heistä itsestään tuntui. Ja kaiketi tuntui. Hyvät muistot jatkavat kulkuaan miesten mielissä vielä pitkään ja lievittävät fyysisiä vaivoja asevelitapaamisen iloisin muistoin. Näin on hyvä uskoa.

SUEZ 50 tapahtumassa eivät todellekaan luotisuorat rivit ja jonot olleet tärkeintä. Tärkeintä oli paraatin vastanottajalle ja yleisölle näyttää, että yritämme, teemme parhaamme mihin nyt pystymme, kuten Suezillakin yritimme parhaamme ja mihin silloisilla nuorilla voimilla 50 vuotta sitten pystyimme. Olimme luomassa yhteen maailman kolkkaan, Egyptin ja Israelin välille rauhaa, joka edelleen pitää.

Samaa rauhaa haluamme kaikkialle maailmaan, myös isänmaahamme Suomeen.

Tällä kirjoituksella haluan tapahtumajohtajana kiittää saamastani runsaasta ja vuolaasta ikimuistoisen hyvästä palautteesta. Tapahtumalla oli ilmiselvä tilaus ja se kaikesta päätellen täytti tehtävänsä, jopa yli odotusten.

Haluan jakaa saamani onnistumisen kiitokset Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhalle Veteraanille, sen johdolle, alajohtajille ja jokaiselle opas- ja talkoovuoroja SUEZ 50 -tapahtumassa tehneelle sekä myös kiittää mainiota muonittajaamme Messi Camp Haminaa Kimmo Dufvan johdolla. Iskimme kaikki yhdessä Suez-veteraanien mieliin lähtemättömät muistojäljet Suezilta ja samalla toivottavasti myös lähtemättömät muistijäljet Wanhasta Veteraanista. Nimittäin sinne voi kuka tahansa rauhanturvaaja, kriisinhallintatehtävissä palvellut läheisineen koska tahansa (aukioloaikoina tai ryhmät sovittaessa) tulla kokemaan jotakin ikimuistoista niin kuin Suez-veteraanit viime viikonvaihteessa kokivat.

Suomen Rauhanturvaajaliitto, sen vertaistukitoiminta ja Rauhanturvaaja-lehti osaltaan mahdollistivat kaiken edellä kerrotun. Kiitos, kiitos kaikille osallisille!

Tervetuloa uudelleen Wanhaan Veteraaniin, hyvien muistojen kehtoon! katso www.rvpk.fi

TERHO AHONEN

SUEZ 50 oli ikimuistoinen isku syvälle rauhanturvaajien sydämiin

| Terho Ahonen | Blogi
Jaa tämä artikkeli