Wanha Veteraani | Suez50

Kenraali Siilasvuon km 101:n YK-neuvotteluteltta Haminassa


Jaa tämä artikkeli

Nyt se on totta! Vuoden 1973 marraskuussa ja vuoden 1974 tammikuussa maailman uutisoinnin keskipisteessä monina päivinä ollut sotilasteltta on nyt pystytty Haminaan Wanhan Veteraanin pihaan juhlistamaan rauhanturvaajien SUEZ 50 -tapahtumaa elokuun alussa. Teltta näytteli merkittävää osaa Egyptin ja Israelin välisen lokakuun sodan (1973), toiselta nimeltä jom kippur -sodan pysyvään rauhaan johtaneissa neuvotteluissa.

Marraskuussa 2023 tulee 50 vuotta siitä, kun Egyptissä Kairo – Suez maantien varteen kilometripylväs 101:n kohdalle suomalaiset rauhanturvaajat pystyttivät eversti Reino Raitasaaren johdolla kolme englantilaismallista telttaa. Niistä keskimmäinen oli neuvotteluteltta.

Egyptin ja Israelin asevoimien korkea-arvoiset sotilasvaltuuskunnat neuvottelivat teltassa useita kertoja Yhdysvaltojen ulkoministeri Henry Kissingerin sukkuladiplomatian tuloksena maiden välille saadun ns. kuuden kohdan sopimuksen yksityiskohdista. Ensimmäinen osapuolten tapaaminen teltassa oli 11. marraskuuta 1973.

Tammikuun 18. päivänä 1974 km 101:n teltassa allekirjoitettiin Egyptin ja Israelin välille aikaan saatu joukkojen loitontamissopimus. Se oli käytännössä Israelin vetäytymissopimus valtaamiltaan alueilta Suezin kanavan länsipuolelta. Teltassa osapuolten neuvottelukunnat hieroivat seuraavina päivinä loitontamissopimuksen käytännön yksityiskohdat kuntoon. Loitontamisen toteuttamissopimus allekirjoitettiin jälleen maailman lehdistön silmien alla 24.1.1974.

Neuvottelujen puheenjohtajaksi ja myöhemmin allekirjoitusten todistajaksi osapuolet olivat pyytäneet YK:n Lähi-idän joukkojen, UNEF II, komentajaksi nimetyn kenraali Ensio Siilasvuon. Siilasvuo YK-muistelmissaan kertoo lehdistöä olleen paikalla yhdellä kertaa jopa yli 400 henkeä.

Kilometripylväs 101 neuvotteluteltta oli Suezin rauhanturvaoperaation tunnetuin symboli. Teltta oli suomalaisten rauhanturvaajien hallussa km 101:llä  joukkojen loitontamisen toimeenpanoon 28. tammikuuta 1974 saakka.

Suomen rauhanturvajoukon YKSV 1:n haltuun jääneen teltan pr-arvo tajuttiin Suomessa onnistuneen operaation kulissina. Puolustusministeriö antoi kesällä 1974 ulkoministeriölle tehtävän hankkia teltta Suomeen maanpuolustustapahtumien vetonaulaksi. Tuolloin telttaa ei vielä Suomeen saatu.

Jossakin vaiheessa teltta kulkeutui Suomeen ja Niinisalossa toimineen YK-Koulutuskeskuksen kautta Kankaanpään kaupunginmuseoon ja sieltä edelleen Sotamuseon varastoon Vilppulaan. Liki 50 vuoden aikana teltta on ollut tiettävästi esillä vain yhdessä näyttelytapahtumassa ja lisäksi pystytetty kerran Kankaanpään museopihalle. Nyt Haminan SUEZ 50 -tapahtumaan 4.-6.8.2023 teltta on pesty ja konservoitu. Tuolloin Haminaan kokoontuu noin 120 Suez-veteraania YK:n palokunnasta ja YKSV 1:stä 50 vuoden takaa muistelemaan maailmanhistoriallisia aikoja.

Kuvassa kenraali Siilasvuon mukaan nimetty Ensio-Pasi ja Ensio Siilasvuon neuvotteluteltta rinnakkain!

Kenraali Siilasvuon km 101:n YK-neuvotteluteltta Haminassa

| Terho Ahonen | Suez50
Jaa tämä artikkeli
Perinteitä ja historiaa

Perinnekeskus vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja suomalaisen rauhanturvaamisen perintöä.
Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo sekä paikka kriisinhallintaveteraaneille tavata vertaisiaan.

Aukioloajat

Museo
Avoinna 13.5.-1.10.2023, ti-su 10 – 16, ryhmille myös tilauksesta

Messiravintola 
Messi avoinna kahvilana, kun museo on auki. Avataan myös tilauksesta

Seuraa meitä muualla verkossa

Yhteystiedot / contacts

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Museo:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  
044 986 2225

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 508 5746

Copyright © 2022 Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus. Verkkosivusto Jaakko Leislahti Oy