Skip to main content
Wanha Veteraani | Suez50

Kovia kokeneet rauhanturvaajat verestävät muistojaan - SUEZ 50 vetää hyvin


Jaa tämä artikkeli

Suezin YK:n rauhanturvaajaveteraanien tapaaminen Haminassa elokuun alussa vetää hyvin. Jo nyt sata sinibarettia 50 vuoden takaa on tulossa muistelemaan ja kertaamaan kovia kokemuksiaan. Enemmänkin olisi tulossa, jos vain avoin kutsu yli 70-vuotiaat rauhanturvaajaveteraanit pirteistään tavoittaisi. Mukaan mahtuu.

Ainutkertainen SUEZ 50 -muistelu- ja samalla vertaistukitapahtuma on suunnattu YK:n Kyproksen palokunnan ja Suomen valvontajoukko YKSV 1:n miehille.  Suomalaisia palveli Suezilla jom kippur -sodan rauhoittamisessa kenraali Ensio Siilasvuon johtamissa YK-joukoissa alkuvaiheessa 1973-74 noin 800 rauhanturvaajaa.

Monille Haminaan pääseville tapaaminen on varsinkin pataljoonalaajuudessa ensimmäinen sitten noiden vuosien. Luonnollista on, että osa seuraa tapahtumaa jo taivaallisilta aitiopaikoilta.

Haminaan onkin elokuun ensimmäiseen viikonvaihteeseen kutsuttu myös rauhanturvaajien läheiset ja jo edesmenneiden Suez-veteraanien omaiset. Heitäkin on tulossa jo nyt noin 60 henkeä. Näin läheisetkin voivat tuntea ylpeyttä ”isäinsä” teoista ja osallistua SUEZ 50 -kokoontumiseen.

Kolme viikkoa kestänyt jom kippur -sota käytiin Suezilla ja Siinailla lokakuussa 1973. Sotatoimet runsaina aseleporikkomuksina loppuivat vasta 18. tammikuuta 1974. Egyptin ja Israelin välillä solmittiin rauha syksyllä 1978 ja se pitää yhä. Suomalaiset eivät ole osattomia YK:n rauhanturvaajien vuonna 1988 saamaan Nobelin rauhanpalkintoon.

Suez-veteraanien toivotaan ilmoittautuvan ennakkoon Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai 040 504 0293. Lisätietoa löytyy netistä haulla Suez 50. Pääjuhlaa vietetään 5. elokuuta RUK:n Maneesissa. Sitä edeltää päärakennuksen edessä Suez-veteraanien katselmus ja lyhyt ohimarssi tummissa puvuissa ja sinibaretti päässä.

Järjestelyissä ovat mukana Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani ja Suomen Rauhanturvaajaliitto.

SUEZ 50 -tapahtumassa Haminassa Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit julkaisee kirjan YKSV 1:n ajalta 3.11.1973 - 30.4.1974. Sodasta rauhaan Suezilla – YK:n suomalaisen valvontajoukon alku ja ankeus -kirja on jatkoa vuonna 2018 ilmestyneelle YK:n palokuntana Suezille 1973 -kirjalle.

Haminassa muistot palautetaan myös Suomen itsenäisyyspäivään 1973, jolloin Suezin kaupungissa marssittiin rohkeasti osapuolten välissä SA-maastopuvussa. Nyt RUK:n pihassa kokeillaan lyhyesti, vieläkö jalka nousee tummassa puvussa soittokunnan tahtiin. Valokuva: Heikki Kahraman kokoelmat.

Kovia kokeneet rauhanturvaajat verestävät muistojaan - SUEZ 50 vetää hyvin

| Terho Ahonen | Suez50
Jaa tämä artikkeli