Skip to main content
Wanha Veteraani | Suez50

Tasavallan presidentin tervehdys SUEZ 50 -juhlaan 5.8.2023


Jaa tämä artikkeli

TASAVALLAN PRESIDENTIN TERVEHDYS

Suezin kanavan rauhanturvaoperaatio vuonna 1956 antoi aikoinaan sysäyksen suomalaiselle rauhanturvaamistoiminnalle. Suomi oli vieläpä ensimmäinen maa, joka kelpuutettiin osallistumaan operaatioon. Tosin tuolloin puhuttiin YK:n poliisijoukoista, kun taas kotona puhuttiin Suezin miehistä. Moni matkaan lähteneistä nuorista ei ollut koskaan edes käynyt ulkomailla. Silti palvelukseen astuneet olivat valmiita ottamaan suuren riskin tuntemattoman edessä.

Tuon jälkeen kokemus karttui ja maamme on ollut mukana kymmenissä muissa operaatioissa – emmekä suinkaan vain tarkkailuoppilaina. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta Jom Kippur -sodasta, jossa te tunkeuduitte Suezin kaupungissa osapuolten väliin kesken tulitaisteluiden. Kyproksen palokunta vastasi nopeasti, kun kutsu kävi. Te kaivoitte itse poterot ja asetitte itsenne vaaraan itsellenne tuntemattomien ihmisten puolesta. Suurimman hinnan maksoivat ne, jotka haavoittuivat tai menehtyivät.

Suomalaisten rauhanturvaajien maine kiirii maailmalla. Rauhanturvaajillamme on vahva koulutus, kielitaitoa sekä yhteistyökykyä. Mistä kuuluu kuitenkin erityistä kiitosta, on rauhanturvaajiemme ratkaisukyky. Siinä missä monen muun maan komentorakenne on jäykkä, niin suomalainen rauhanturvaaja uskaltaa tehdä vaativia päätöksiä kentällä itsenäisesti. Muiden maiden sotilaiden ohella teitä tarkkailivat alati siviilit, jotka odottivat teiltä moitteetonta käytöstä.

Vuosien varrella operaatiot ovat muuttuneet vaativammiksi. Taistelevia osapuolia on useampia ja kehittynyt teknologia aiheuttaa uusia päänvaivoja. Silti suomalainen sotilas on kyennyt vastaamaan muutoksen tuomiin haasteisiin.

Kiitän Suomen Rauhanturvaajaliittoa, joka tarjoaa vertaistukea sekä kuntoutusta veteraaneille. Paikkaatte näkymättömiä arpia ja tarjoatte tilaisuuden puhua asioista, joiden avaaminen ulkopuolisille on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Kokoontumisenne tänään osoittaa, minkälainen voimavara yhteenkuuluvuus on. Aseveljien lisäksi teistä tuli ikuisia ystäviä.

Kiitän teitä kaikkia työstänne rauhan eteen. Perintöänne jatkavat nyt nuoremmat sukupolvet operaatioissaan eri puolilla maailmaa. Kasvoitte yhteen puolustaen parempaa maailmaa.

Sauli Niinistö

Tasavallan presidentti

Tasavallan presidentin tervehdys SUEZ 50 -juhlaan 5.8.2023

| Terho Ahonen | Suez50
Jaa tämä artikkeli