Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttely 1.6. – 29.11.2020 Wanhassa Veteraanissa Haminassa esittelee Suomen suurimman järjestöparin historiaa ja merkitystä. Aineisto on monipuolinen ja osin hyvinkin laaja.
Näyttelyssä tuodaan esiin koko Suomeen ulottuneen toiminnan valtakunnallinen ja paikallinen laajuus. Käytännön työ varsinkin sotia edeltävältä ajalta ankkuroidaan Kymenlaaksoon; pieneltä alueelta kootusta materiaalista saadaan kuva suojeluskuntien ja lottien maa-, meri- ja ilmatoiminnasta.
Kaupunkien ja kuntien suojeluskunnat ja lottayhdistykset kaupunginosa- ja kyläosastoineen, sotilaspoika- ja pikkulottatoimintoineen koskettivat konkreettisesti yhteensä yli 400 000 suomalaista ihmistä.
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttelyssä lähes kaikki nykypäivän ihmiset löytävät yhteyden sukujensa ja perheidensä aiempien sukupolvien tekemään vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön.
Näyttelyseminaari jää toistaiseksi odottamaan koronatilanteen rajoitusten purkua. Näyttely avataan virtuaalisena näillä sivuilla suunniteltuun aikatauluun eli 30.5.2020. Näyttely on kesällä yleisölle avoinna 1.kesäkuuta (maanantai 10-16) alkaen ti-su klo 10-16, ke 10-18. lokakuun 4:nn päivään saakka. Siitä eteenpäin marraskuun 29:nteen saakka viikonloppuisin la-su klo 10-16. Ryhmille aina sovittaessa.
Suojeluskuntajärjestö oli Suomessa vuosina 1918–1944 toiminut vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö. Se lakkautettiin oma-aloitteisesti jatkosodan jälkeen syksyllä 1944 juuri ennen näköpiirissä ollutta ja rauhanehdoissa saneltua Neuvostoliiton pakkolakkautusta.
Suurimmillaan suojeluskunnan jäsenmäärä oli vuonna 1941, jolloin jäseniä oli 120 000 henkeä ja kuntajakoon perustuvia eri suojeluskuntia 674 kappaletta! Järjestöön kuului myös yli 72 000 sotilaspoikaa.
Lotta Svärd oli 1920–1944 toiminut suomalainen naisten vapaaehtoisuuteen pohjautuva maanpuolustustyön tukijärjestö. Se perustettiin tukemaan suojeluskuntia kautta maan. Järjestöön kuului enimmillään noin 180 000 lottaa ja liki 50 000 pikkulottaa. Lotta Svärd lakkautettiin niin ikään rauhanehtojen paineessa syksyllä 1944.
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöt olivat Suomen suurin ja kattavin yhdessä toimiva järjestöpari. Se näkyi laajasti koko yhteiskunnassa keskeisenä osana suomalaisuutta.
Järjestöjen vaikutus viime sotiimme oli huomattava. Varsinkin talvisodan puolustustaistelussa suojeluskuntien ja lottien merkitys koulutuksen, erityisesti ampumataidon, sekä varustuksen, huollon ja maanpuolustustahdon kautta oli erittäin suuri.
Maanpuolustuksen lisäksi Suojeluskunta ja Lotta Svärd vaikuttivat erittäin voimakkaasti muuhunkin suomalaiseen elämänmenoon, kuten urheiluun, yleensäkin liikuntakasvatukseen ja kulttuuriin sekä poika- ja tyttöosastojensa kautta myös lasten ja nuorten kasvatukseen.
NÄYTTELYN PAIKALLISUUS KYMENLAAKSOSTA
Esineistökirjoltaan ainutlaatuisen laaja Wanhan Veteraanin näyttely esittelee Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöjen toimintaa niiden perustamisesta lakkauttamiseen asti. Näyttelyn sisällössä ja esineistön valinnassa on pyritty siihen, että vierailija ymmärtää, kuinka merkittävistä järjestöistä sen ajan yhteiskunnassa oli kyse.
Valtakunnallisen aihepiirin paikallistaso tuodaan esiin kattavin ja harvinaisinkin esimerkein Kymenlaaksosta.
Materiaali näyttelyyn on koottu usean yksityisen keräilijän, Haminan kaupunginmuseon ja Miehikkälän Salpalinja-museon kokoelmista. Näin on saatu aikaan hyvin laaja läpileikkaus Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöjen toiminnasta eri vuosikymmeniltä.
Näyttelyssä on esillä erilaisia pukukokonaisuuksia, aseita, miekkoja, pistimiä, varusteita, kunnia- ja kurssimerkkejä, palkintoja, patsaita, reliefejä, tauluja, ryijyjä, muistoesineitä, valokuvia, järjestöjen oppaita, kirjallisuutta ja suuri määrä erilaisia pienesineitä järjestön toimintaan liittyen. Erityisen laajat ja alan keräilijöitäkin kiinnostavia ovat Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöjen kurssimerkkien, hihanauhojen, hihakilpien, kokardien ja erikoiskoulutusmerkkien kokoelmat.
ESIMERKKEJÄ SISÄLLÖSTÄ
Esineiden joukossa on myös paljon ennen näyttelyissä näkemättömiä kulttuuri- ja sotahistoriallisia aarteita. Esimerkiksi Äyräpään Suojeluskunnan 1926 Äyräpään kirkolle lahjoittama hopeinen ehtoollismalja on ensi kertaa julkisesti nähtävillä. Kuvittaja, taidegraafikko, tk-piirtäjänäkin tunnetun Erkki Tantun kaksi alkuperäistä Hakkapeliitta-lehden kansikuvatyötä ovat myös näyttelyn helmiä. Esillä on niin ikään harvinainen Lotta- ja Suojeluskunta -nukkekokoelma, kuva Ismo Flink.
Erityisesti kymenlaaksolaisia kävijöitä kiinnostanee Suomen suurin, noin 60 kappaletta käsittävä Kymenlaakson Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -piirien eri suojeluskuntien hihanauhakokoelma. Sen joukossa on harvinaisia, pieniä paikkakuntia ja kyliä, muun muassa Suursaari, Halla Kotkasta ja Vilppula Elimäeltä.
Alkuperäiset Haminan Suojeluskunnan ja Haminan Merisuojeluskunnan salkoliput ovat näkemisen arvoisia. Myös Kymenlaakson eri yhdistysten lotta-astiat ovat hyvin edustettuina; joukossa on muun muassa erikoinen posliininen lottien mehumuki Vehkalahdelta.
TERVETULOA!
Suomessa tuskin vähään aikaan nähdään näistä aiheista yhtä monipuolista näyttelyä. Nyt kannattaa varata kesällä aikaa ja tulla vähän kauempaakin tutustumaan upeaan näyttelyymme. Ammattitaitoinen ja ystävällinen opasryhmämme on valmiina koko kesän palvelemaan ja opastamaan teitä tarvittaessa näyttelyn saloihin.
Lähteenä ja lisätietoja saa yhteistyökumppanimme Suojeluskuntien ja Lotta Svärdin Perinteiden Liitto ry:n verkkosivuilta www.perinne.fi
Tervetuloa!
ISMO FLINK
Näyttelypäällikkö, Wanha Veteraani
Perinnekeskus vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja suomalaisen rauhanturvaamisen perintöä.
Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo sekä paikka kriisinhallintaveteraaneille tavata vertaisiaan.
Museo
Avoinna 13.5.-1.10.2023, ti-su 10 – 16, ryhmille myös tilauksesta
Messiravintola
Messi avoinna kahvilana, kun museo on auki. Avataan myös tilauksesta
Seuraa meitä muualla verkossa
Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina
Museo:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 986 2225
Camp Hamina:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 986 2225
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
040 508 5746
Copyright © 2022 Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus. Verkkosivusto Jaakko Leislahti Oy