Wanha Veteraani | Näyttelyt

Vapaussota-näyttely avataan toukokuun alussa


Jaa tämä artikkeli

Suomen vapaussota on Wanhan Veteraanin vuoden 2023 vaihtuvan näyttelyn aihe Rauhanturvaamisen perusnäyttelyn rinnalla. Uusi Vapaussota-näyttely perustuu majuri Ville-Veikko Kirvesmiehen keräystyöhön. Hän on osallistunut kriisinhallintatehtäviin kolme kertaa. 

Kirvesmiehen kokoama vapaussota-aineisto on tähän mennessä ollut esillä vain puolustusvoimien tiloissa. Haminaan pystytettävä kokoelma on Kirvesmiehen ensimmäinen julkinen ja hänen mukaansa samalla laajin näyttely vapaussodasta koskaan.

Näyttelyssä luodaan katsaus vapaussodan yleishistoriaan Suomessa ja kerrotaan lyhyesti sodan vaikutuksista Kymenlaaksossa. Näyttelyn suola ja leipä on sen harvinaisissa esineissä ja merkeissä ja ennen kaikkea niiden tarinoissa. Niitä on runsaasti sekä valkoisilta että punaisilta, sodan molemmilta osapuolilta.

”Jokainen merkki ja jokainen esine on tehty hyvästä syystä, olla muistuttamassa tapahtuneista. Jokaisella niistä on oma tarinansa ja ne ovat useimmiten hyvin mielenkiintoisia”, Kirvesmies kertoo.

”Jotkut ovat jopa ihmetelleet, miksi käyttää aikaa ja rahaa metallinpalojen keräämiseen. Kun sitten selittää, että noiden ”metallinpalojen” tekijöitä ovat olleet sellaiset herrat kuten Akseli Gallen-Kallela, Jorma Gallen-Kallela, Aarno Karimo, Emil Wikström ja Gunnar Finné, ymmärtävät kysyjätkin mistä on kysymys. Kyseessä on siis osa Suomen kulttuurihistoriaa, jollaisena itse näitä esineitä pidän”, Ville-Veikko Kirvesmies sanoo.

Hän toivoo, että näyttely saa jokaisen kävijän pääsemään hetkeksi yli sadan vuoden takaisiin tapahtumiin ja kenties kiinnostumaan itsenäisyytemme alkutaipaleen tapahtumista.

Kirvesmiehen kokoelmaan kuuluu noin 1200 kohdetta. Niistä Haminassa näytteille tulee 600 - 700 merkkiä ja esinettä.

Kirvesmies on kerännyt aktiivisesti vapaussota-aineistoa hieman yli 15 vuotta. Hänen kiinnostuksensa aiheeseen lähti jo lapsena isoäidin tarinoista.

”Vaikka isoäiti oli sodan aikana pieni tyttö, hänellä oli omien sodan ajan muistikuvien lisäksi paljon kerrottavaa sodan jälkeisistä olosuhteista ja asenteista.”

Näyttely avataan toukokuun alussa 2023 aiheeseen liittyvällä seminaarilla. Vapaussotaan yleisö voi tutustua rauhanturvamiljöössä ja Rauhanturvaamisen perusnäyttelyn ohessa syyskuun puoliväliin saakka. Kuva Ville-Veikko Kirvesmies

Vapaussota-näyttely avataan toukokuun alussa

| Terho Ahonen | Näyttelyt
Jaa tämä artikkeli
Perinteitä ja historiaa

Perinnekeskus vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja suomalaisen rauhanturvaamisen perintöä.
Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo sekä paikka kriisinhallintaveteraaneille tavata vertaisiaan.

Aukioloajat

Museo
Auki vain ryhmille tilauksesta 19.9.-20.11.

Messiravintola 
Messi avoinna tilauksesta

Seuraa meitä muualla verkossa

Yhteystiedot / contacts

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Museo:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  
044 986 2225

Copyright © 2022 Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus. Verkkosivusto Jaakko Leislahti Oy