Skip to main content
Wanha Veteraani | Näyttelyt

Vapaussota-näyttely avataan 13.5.2023, näyttely päättynyt


Jaa tämä artikkeli

"Suomen vapaussota  1918 - itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan" on Wanhan Veteraanin vuoden 2023 vaihtuvan näyttelyn aihe Rauhanturvaamisen perusnäyttelyn rinnalla. Uusi Vapaussota-näyttely perustuu majuri Ville-Veikko Kirvesmiehen keräystyöhön. 

Kirvesmiehen kokoama vapaussota-aineisto on tähän mennessä ollut esillä vain puolustusvoimien tiloissa. Haminaan pystytettävä kokoelma on Kirvesmiehen ensimmäinen julkinen ja samalla laajin näyttely vapaussodasta koskaan.

Näyttelyssä luodaan katsaus vapaussodan yleishistoriaan Suomessa ja kerrotaan lyhyesti sodan vaikutuksista Kymenlaaksossa. Näyttelyn suola ja leipä on sen harvinaisissa esineissä ja merkeissä ja ennen kaikkea niiden tarinoissa. Niitä on runsaasti sekä valkoisilta että punaisilta, sodan molemmilta osapuolilta.

”Jokainen merkki ja jokainen esine on tehty hyvästä syystä, olla muistuttamassa tapahtuneista. Jokaisella niistä on oma tarinansa ja ne ovat useimmiten hyvin mielenkiintoisia”, Kirvesmies kertoo.

”Jotkut ovat jopa ihmetelleet, miksi käyttää aikaa ja rahaa metallinpalojen keräämiseen. Kun sitten selittää, että noiden ”metallinpalojen” tekijöitä ovat olleet sellaiset herrat kuten Akseli Gallen-Kallela, Jorma Gallen-Kallela, Aarno Karimo, Emil Wikström ja Gunnar Finné, ymmärtävät kysyjätkin mistä on kysymys. Kyseessä on siis osa Suomen kulttuurihistoriaa, jollaisena itse näitä esineitä pidän”, Ville-Veikko Kirvesmies sanoo.

"Olkoonkin, että sota oli verinen ja raaka, niin tänä päivänä voimme myös hyväksyä sen yhteenkuuluvuuden, jota varmasti molemmilla puolilla tunnettiin aseveljiä ja siskoja kohtaan. Siitä osoituksena ovat monet aseveljien teettämät merkit ja tunnukset, joihin yleisö saa tässä näyttelyssä tutustua."

"Monet merkeistä ja esineistä ovat ainoita jäljellä säilyneitä tai ainoita laatuaan alunperinkin. Sellaisista esimerkkeinä mainittakoon kultainen Raudun risti, joka annettiin Karjalan Armeijan 1. Rykmentin komentajalle ratsumestari Yrjö Elfvengrenille ja kultainen Saariston Vapaajoukon merkki joukon komentaja Olof Wahlroosille. Näihin ja moniin muihin harvinaisuuksiin pääsee yleisö nyt tutustumaan ensimmäistä kertaa koskaan", Kirvesmies sanoo.

Hän toivoo, että näyttely saa jokaisen kävijän pääsemään hetkeksi yli sadan vuoden takaisiin tapahtumiin ja kenties kiinnostumaan itsenäisyytemme alkutaipaleen tapahtumista.

Kirvesmiehen kokoelmaan kuuluu noin 1200 kohdetta. Niistä Haminassa näytteille tulee 600 - 700 merkkiä ja esinettä.

Kirvesmies on kerännyt aktiivisesti vapaussota-aineistoa hieman yli 15 vuotta. Hänen kiinnostuksensa aiheeseen lähti jo lapsena isoäidin tarinoista.

”Vaikka isoäiti oli sodan aikana pieni tyttö, hänellä oli omien sodan ajan muistikuvien lisäksi paljon kerrottavaa sodan jälkeisistä olosuhteista ja asenteista.”

Näyttely on avoinna 13.5.-1.10.2023 ti-su 10-16. Ryhmille myös tilauksesta.

Seminaari avauspäivänä 13.toukokuuta

Uusi vaihtuva näyttely saa avauspäivänä tuekseen korkeatasoisen Vapaussota-seminaarin RUK:n Maneesissa lauantaina 13.5.2023 aiheeseen liittyvällä seminaarilla. Luennoitsijoina ovat näyttelykokoelman kerääjä Ville-Veikko Kirvesmies, ja vapaussotaa tutkineet tohtorit Mirja Turunen ja Jussi Niinistö. Seminaarista tarkemmin tuonnempana. Kuva Ville-Veikko Kirvesmies

Seminaarin esitelmäotsikot:

Majuri Ville-Veikko Kirvesmies:  ”Vapaussodan aineellinen ja henkinen taltiointi osana kulttuurihistoriallista perintöä"

Filosofian tohtori Mirja Turunen: "Punainen ja valkoinen terrori Kymenlaaksossa"

Filosofian tohtori Jussi Niinistö: "Miksi vapaussota?"

Vapaussota-näyttely avataan 13.5.2023, näyttely päättynyt

| Terho Ahonen | Näyttelyt
Jaa tämä artikkeli