Suomen laivasto sodassa 1939-1945 -näyttely

Wanhan Veteraanin uusi vaihtuva näyttely Suomen laivasto sodassa 1939-1945 täydentää Haminan monipuolista kulttuurikesää 2022. Sotavuosien ohella näyttely valottaa laivastomme historiaa myös ennen ja jälkeen sotien. Merikaupunki Hamina on näyttelylle luonteva paikka. Näyttely samoin kuin Rauhanturvaamisen perusnäyttely ovat avoinna toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin 2022.

Merivoimien toiminta ja taistelut ovat jääneet Suomen sotahistoriassa vähemmälle huomiolle verrattuna maa- ja ilmavoimiin. Laivaston vaikeana ja vaarallisena päätehtävänä oli kauppamerenkulkumme suojaaminen Itämerellä.

Näyttely kunnioittaa viime sodissa ansioituneita merisotilaillemme, muun muassa laivaston viittä Mannerheim-ristin ritaria.

Ainutkertainen näyttely- ja kuva-aineisto tulee pitkänlinjan keräilijältä ja merisotahistorian harrastajalta Petri Loikkaalta Kotkasta. Materiaali on ensimmäistä kertaa julkisesti nähtävillä.

Näyttelykokoelmaan kuuluu panssarilaivoilla, sukellusveneillä, torpedoveneillä, vartiomoottoriveneillä ja miinalaivoilla palvelleiden aliupseereiden ja upseereiden erimallisia univormuja, aseita, miekkoja ja tikareita.

Lisäksi nähdään eri alusten esineistöä, kuten aseita, lippuja, viirejä, muistoesineitä, kangas- ja metallimerkkejä, pienoismalleja, tauluja ja piirroksia.

Laivastonäyttelyssä on esillä paljon valokuvia laivastossa palvelleiden yksityiskokoelmista. Osa kuvista on ensimmäistä kertaa julkisesti nähtävillä.

Kuvalähde etusivun diassa sekä näyttelyt-vinjetissä: Taiteilija Håkan Sjöströmin maalaus panssarilaiva Ilmarisesta kirjassa Suomen merisota. Miinanlaskukuva näyttelymateriaalista (lähde täydentyy).

Wanhan Veteraanin näyttelyt ovat kesällä avoinna yleisölle 14.5.-18.9.2022 ti-su kello 10-16. Näyttelyihin ryhmät pääsevät aina sovittaessa. Talvella nähtävänä Rauhanturvaamisen perusnäyttely ja pihatukikohta Camp Hamina majoitus-, sauna- ja messipalveluineen.

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat

 

MUSEO

29.11.2021 alkaen

Avoinna ryhmille tilauksesta.

MESSIRAVINTOLA  

29.11.2021 alkaen

 Tilausravintolana

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut

  • Aikuiset 12€ 
  • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€
  • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi
  • Perhelippu 28€
  • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
  • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
  • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Meitä tukevat

Meitä tukevat