Vapaussodasta harvinaisen laaja näyttely ja sitä pohjustava seminaari Haminassa – punaiset ja valkoiset kävivät hekin alussa vapaussotaa

Vapaussodasta harvinaisen laaja näyttely ja sitä pohjustava seminaari Haminassa – punaiset ja valkoiset kävivät hekin alussa vapaussotaa.

Alkuvuodesta 1918 Suomessa käydystä vapaussodasta on puhuttu monilla nimillä aina kapinasta kansalaissotaan. Ylen Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa vuodelta 1978 vapaussotaan osallistunut talvi- ja jatkosodan päämajoitusmestari, kenraaliluutnantti A.F. Airo sanoo saaneensa Mannerheimilta nimenomaan vapaussodan muistomitalin. Ja toiseksi Airo kysyy: ”Jos sota oli vain sisällissota, miksi Suomi ja Neuvosto-Venäjä solmivat siitä rauhan Tartossa?”

Haminassa Wanhassa Veteraanissa äitienpäivän aattona avattavan Vapaussota 1918 - itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan -näyttelyaineiston kerääjä, majuri Ville-Veikko Kirvesmies Joensuusta perustelee vapaussota-nimeä:

- Molemmat osapuolet nimittivät sotaa alussa vapaussodaksi. Kummallekin vapautuminen tarkoitti eri asioita. Sodan aloittaneilla punaisilla oli aikomus vapautua porvarien ja herrojen pakkovallasta. Laillisen hallituksen armeijana valkoisten tavoitteena oli vapautua venäläisestä sotaväestä ja varmistaa Suomen tuore itsenäisyys, Kirvesmies sanoo.

Vapaussota-näyttelyään Kirvesmies pitää laajimpana ja monipuolisimpana Suomessa. Näyttelyä pohjustetaan niin ikään lauantaina 13. toukokuuta RUK:n Maneesissa pidettävässä seminaarissa. Pääpuhuja, filosofian tohtori Jussi Niinistö lähestyy aihetta pelkistetyllä kysymyksellä: Miksi vapaussota?

Kymenlaaksossa verisen sodan terroria on tutkinut filosofian tohtori Mirja Turunen Kotkasta. Hän tuo luennossaan esille punaisen ja valkoisen terrorin ulottumisen käytännössä maakunnan kaikkiin kuntiin.

Näyttelyaineiston kokoaja Ville-Veikko Kirvesmies muistuttaa seminaarissa vapaussodan kulttuuriperinnöstä, sodan aineellisesta ja henkisestä taltioinnista.

- Näyttelyssä nähtävien useiden merkkien, lippujen ja taideteosten tekijöinä ovat olleet suuret suomalaiset taiteilijat, kuten Akseli Gallen-Kallela, Aarno Karimo, Jean Sibelius, Lauri Leppänen, Emil Wikström ja Gunnar Finne.

Näyttelyn suola esineiden tarinoissa.

Yksi näyttelyn helmistä on monelle tuntemattomaksi jääneen eversti Martti Ahon tarina. Viiden sodan veteraanin, mukaan lukien vapaussota, ja kaksinkertaisen Mannerheim-ristin ritarin kunniamerkit ovat kaikki nähtävillä. Kahden Mannerheimin-ristin saajia 191 ritarista oli vain neljä. Heitä olivat Ahon lisäksi Aaro Pajari, Hans Wind ja Ilmari Juutilainen.

Vapaussota 1918 - itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan -näyttely on esillä Haminassa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa 13.5.- 1.10.2023 ti-su kello 10-16, juhannuksena suljettu. Vapaussota-seminaari RUK:n Maneesissa 13.5. alkaa kahvituksella kello 11. Luennot alkavat kello 12. Seminaariin on vapaa pääsy.

Osa näyttelyn tuotosta lahjoitetaan Ukrainan vapautta puolustavien hyväksi.

Wanha Veteraani on museona ainoa Suomessa, jossa on kattava Suomen rauhanturvatoimintaa vuodesta 1956 nykypäivään esittelevä pysyvä näyttely. Messi Camp Hamina on avoinna näyttelyaikoina ja tilauksesta.

…………

kuvatekstit, kuvat Terho Ahonen:

kuva Vapaussota pääplanssi:

Wanhan Veteraanin vaihtuvassa näyttelyssä vapaussotaa esitellään tekstein, kuvin ja runsaalla esinekokoelmalla.

kuva Punakaarti:

Näyttelyssä on esillä myös sodan hävinneen osapuolen materiaalia, vaikka sitä on ollut ymmärrettävästi vaikea löytää.

 

Kutsumme median edustajat Haminaan tutustumaan näyttelyyn ja seuraamaan seminaaria lauantaina 13.5.2023 tai tutustumaan näyttelyyn sen aukioloaikoina.

Lisätietoja:

Lisätietoja näyttelyistä ja Wanhasta Veteraanista  www.rvpk.fi

Ville-Veikko Kirvesmies

Vapaussota-näyttely

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0400-907 191

Vesa Kangasmäki

Toiminnanjohtaja, Wanha Veteraani

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 158 8115

Messi Camp Hamina

Ravintolapalvelut ja majoitus

Kimmo Dufva

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 508 5746

Terho Ahonen

Tiedottaja, Wanha Veteraani

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 504 0293

  • Osumia: 252

Vapaussota oli itsenäisen Suomen ensimmäinen verinen kohtalonhetki

Harvinainen, laaja näyttely ja kiinnostava seminaari vapaussodasta Haminassa                                 

Itsenäisen Suomen ensimetrit kulminoituivat 27. tammikuuta 1918 alkaneeseen Suomen vapaussotaan. Sen tapahtumista tulee tänä vuonna kuluneeksi 105 vuotta. Suomen veristä alkutaivalta valotetaan kesällä Haminassa näyttelyllä ja sitä pohjustavalla seminaarilla.

”Vapaussota 1918 – itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan” -näyttely avataan perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa lauantaina 13. toukokuuta. Suomen laajimpaan ja harvinaisuuksia sisältävään Vapaussota-kokoelmaan yleisö pääsee Haminassa tutustumaan ensimmäistä kertaa koskaan.

Avauspäivänä näyttelyteemaa tarkastellaan korkeatasoisessa seminaarissa RUK:n Maneesissa. Puhujina ovat tutkijat, filosofian tohtorit Mirja Turunen ja Jussi Niinistö sekä näyttelyaineiston kerääjä majuri Ville-Veikko Kirvesmies.

Wanhan Veteraanin Vapaussota-näyttelyn pääsylipputuloista osa lahjoitetaan Ukrainan tueksi sen taistelussa oman vapautensa puolesta.

Museon uusi vaihtuva näyttely rakentuu pääosin Ville-Veikko Kirvesmiehen keräystyöhön. Hän haluaa puhua nimenomaan vapaussodasta.

- Sodan osapuolina olivat aseelliseen kapinaan laillista järjestysvaltaa vastaan ryhtyneet punakaartit ja Suomen hallituksen viralliseen järjestyksenpitoon valtuutettu valkoinen armeija. Molemmat osapuolet nimittivät sotaa alussa vapaussodaksi, Ville-Veikko Kirvesmies kertoo.

-  Kummallakin vapautuminen tarkoitti eri asioita. Punaisilla aikomus oli vapautua porvarien ja herrojen pakkovallasta ja valkoisten aikomus taas oli vapautua venäläisestä sotaväestä.

Näyttelyssä nähdään kattava otanta vapaussodan aikaisia ja sotaan liittyviä esineitä ja dokumentteja kaikilta osapuolilta.

Jokaisella esineellä oma tarina

Kirvesmiehen mukaan näyttelyssä kannattaa kiinnittää huomio, ei niinkään suuriin sotamanöövereihin, vaan esineistön yksityiskohtiin ja henkilökohtaisiin seikkoihin. Jokaisella merkillä, esineellä, valokuvalla, dokumentilla ja asusteella on ollut tarkoitus ja tarina.

- Toisten tarinat tunnetaan hyvin ja toisten tarinat ovat jääneet sukupolvien vaihtuessa unholaan. Me kaikki suomalaiset olemme vastuussa siitä, ettei enää yksikään tarina ja yksilö pääsisi unohtumaan. Tämä kokoelma on yksityisomistuksesta huolimatta kaikille suomalaisille kuuluvaa kulttuurihistoriaa, Kirvesmies tarkentaa.

Useiden merkkien, lippujen ja taideteosten tekijöinä ovat olleet suuret suomalaiset taiteilijat, kuten Akseli Gallen-Kallela, Aarno Karimo, Jean Sibelius, Lauri Leppänen, Emil Wikström, Gunnar Finné ja monet muut.

- Nuo nimet jo kertovat, että kyseessä oli merkittävä ajanjakso historiassamme.

Seminaarilla alkuun

Näyttelykokoelmaansa liittyen Ville-Veikko Kirvesmies alustaa avauspäivänä 13.5. kello 12. alkavassa ja yleisölle ilmaisessa Vapaussota-seminaarissa RUK:n Maneesissa. Hänen aiheensa on ”Vapaussodan aineellinen ja henkinen taltiointi osana kulttuurihistoriallista perintöä".

Näyttelyyn tulee myös paikallisesti Kymenlaaksoon liittyvää aineistoa. Siihen tuo Vapaussota-seminaarissa vankan, tutkitun näkökulman tietokirjailija, filosofian tohtori Mirja Turunen Kotkasta. Hän käsittelee punaista ja valkoista terroria Kymenlaaksossa. Sitä tapahtui maakunnan kaikissa kunnissa.

Historiantutkija, entinen puolustusministeri, Kannuksen kaupunginjohtaja, filosofian tohtori Jussi Niinistö tarkastelee vapaussotaan johtaneita syitä, sodan kulkua ja lopputuloksen merkitystä. Hänen esitelmäotsikkonsa on yksinkertaisesti: "Miksi vapaussota?"

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa on Vapaussota-näyttelyn ohella nähtävissä hyvää palautetta saanut Rauhanturvaamisen perusnäyttely.

Wanhan Veteraanin rauhanturvamiljöö ja sen Camp Hamina -rauhanturvatukikohta tarjoaa näyttelyvieraille myös muonaa ja majoitusta. Tarjonnasta tarkemmin Wanhan Veteraanin nettisivuilla, www.rvpk.fi.

Wanhan Veteraanin näyttelyt ovat avoinna 13.5.- 1.10.2023 ti-su 10-16. Ryhmille myös muina aikoina tilauksesta, Kadettikoulunkatu 7, Hamina. Vapaussota-seminaari: RUK:n Maneesi, Hamina 13.5.2023 klo 12. Lisätietoa www.rvpk.fi.

Lisätietoja:

Ville-Veikko Kirvesmies

Vapaussota-näyttely

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0400-907 191

Ismo Flink

Näyttelyn toteutus, Wanha Veteraani

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

050 534 6225

Vesa Kangasmäki

Toiminnanjohtaja, Wanha Veteraani

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 158 8115

Terho Ahonen

Tiedottaja, Wanha Veteraani

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 504 0293

 

Lisätietoja myös: www.rvpk.fi

  • Osumia: 2346

Lehdistötiedote 1.2.2022: Camp Hamina vetonaulana Wanhaan Veteraaniin

Lehdistötiedote 1.2.2022

Rauhanturvaajien uusi tukikohta Camp Hamina vetonaulana tattookaupungin tapahtumakesässä

Haminaa ja siellä sijaitsevaa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraania odottaa vilkas matkailukesä 2022. Ympyräkaupunki on pullollaan erikokoisia tapahtumia Hamina Tattoon johdolla. Niihin kaikkiin Wanha Veteraani Kadettikoulunkadulla tarjoaa ainutkertaisia näyttelyjä ja pihapiirissään uuden Camp Haminan messi-, sauna- ja majoituspalveluja.

Camp Hamina Suomen rauhanturva- ja kriisinhallintahistoriaa kertovan museon pihassa valmistui viime syyskuussa. Se on suomalaisten kriisinhallintajoukkojen operaatioissaan käyttämän kaltainen, konttiratkaisuun perustuva tukikohta. Se on samalla elävä, toimiva museoesinekokonaisuus. Siinä on majoitustilaa 40 hengelle. Sama mitoitus on messiravintolalla. Saunojia lauteille mahtuu ryhmän verran, 7- 9 henkeä kerrallaan.

Tukikohdan nimi Camp Hamina kertoo, että myös sotilaskaupunkina tunnettu Hamina on oivaltanut Wanhan Veteraanin museon ja sen matkailupalvelujen yhdistelmäajatuksen.

-  Kaupunki ja museo tekivät loppuvuodesta yhteistyö- ja tukisopimuksen. Sen yksiselitteisenä tavoitteena on vetää väkeä Wanhaan Veteraaniin ja samalla Haminan muihin nähtävyyksiin ja tapahtumiin.  Satametrisessä salossa arvokkaasti hulmuava siniristilippu on tähän kaikkeen kutsuva majakka, Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki sanoo.

Myös Suomen Rauhanturvaajaliitto Wanhan Veteraanin yhtenä perustajana on vahvasti ruopannut väylää liiton tärkeälle lippulaivalle päästä koronakarikon yli.

Wanhan Veteraanin näyttelykausi yleisölle alkaa 14. toukokuuta rauhanturvaamisen perusnäyttelyn ja uuden vaihtuvan näyttelyn, Suomen laivasto sodassa 1939-45, avajaisilla. Laivastonäyttelyssä on esillä esinemateriaalin ohella paljon sota-ajan valokuvia yksityiskokoelmista. Kuvista valtaosa on ensi kertaa esillä, samoin kuin iso osa muutakin aineistoa.

Museon näyttelyt ovat auki toukokuun puolivälistä tiistaista sunnuntaihin aina 18. syyskuuta saakka. Ryhmille museota esitellään aina sovittaessa läpi vuoden. Perinnekeskuksen tilat ovat varattavissa myös kokous- ja koulutuskäyttöön.

Yhteistyössä Hamina Tattoon kanssa 12.-16. heinäkuuta Wanhan Veteraanin pihassa on elämää joka päivä iltayöhön saakka. Tattoon Bastioni Jazz soi viitenä iltana kello 21 alkaen. Kahden sadan hengen teltassa messiravintola tarjoaa päivällä ryhmille etukäteen varattuna ruokaa ja virvokkeita tietysti yksittäisillekin asiakkaille  sekä illalla jazzin jälkeen vielä muuta musiikkia.

Jo 8.-12. kesäkuuta Haminassa järjestetään Hevoset Bastionissa suurtapahtuma. Se kokoaa yhteen hevosista kiinnostuneen yleisön ympäri Suomen ja hurmaa monipuolisella ohjelmalla ja valloittavilla elämyksillä! Tapahtuma nostaa esille hevostalouden ja -urheilun sen kaikissa muodoissa.

Rauhanturvaamisesta ainoana Suomessa kokonaisvaltaisesti kertova museo ja perinnekeskus Wanha Veteraani avattiin loppukesästä 2018 täydentämään Haminan matkailutarjontaa. Sitä hallinnoi ja toimintaa pyörittää Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry. Siinä on tällä hetkellä jäsenenä

30 valtakunnallista, alueellista ja paikallista, lähinnä vapaaehtoiseen maanpuolustukseen sekä veteraani- ja perinnetyöhön suuntautunutta yhdistystä. Wanhan Veteraanin toiminta perustuu pääosin vapaaehtoistyöhön.

Perinnekeskukseen kuuluvan Camp Haminan muonitus- ja majoituspalveluita pyörittää Wanhan Töpinä Oy.

…………………..

Tiedotteen teksti Terho Ahonen

kuvateksti kuvaan Camp Hamina:

Wanhan Veteraanin pihanäkymää hallitsee Camp Hamina, majoitus- ja toimistokäyttöön tehdyistä konteista rakennettu kriisinhallintatukikohta ja kenraali Ensio Siilasvuon mukaan nimetty Ensio-Pasi panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo. Kuva Terho Ahonen

Kuvana myös vaihtuvan näyttelyn juliste.

Toimituksille tiedoksi, että jos aiheemme kiinnostaa vähänkin enemmän, ottakaa rohkeasti yhteyttä. Vastaamme kysymyksiin ja tai esittelemme kohdetta paikan päällä Haminassa Kadettikoulunkatu 7:ssä.

Lisätietoja Wanhasta Veteraanista:

www.rvpk.fi

www.wanhantopina.fi

 

Toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 158 8115

 

Tiedottaja Terho Ahonen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 504 0293

  • Osumia: 777

Suomen laivasto sodassa 1939-1945 - seminaari ja näyttely Haminassa

Lehdistölle tiedote ja kutsu

Hamina 25.4.2022

Suomen laivaston osuus viime sotiemme taisteluissa ja meriliikenteen suojaamisessa nostetaan esiin tulevana kesänä Haminassa. Asialla on Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani.

Näyttelykausi 2022 avataan lauantaina 14. toukokuuta Reserviupseerikoulun Maneesissa merisotaseminaarilla. Se pohjustaa samana päivänä Wanhassa Veteraanissa alkavaa Suomen laivasto sodassa 1939-1945 uutta vaihtuvaa näyttelyä.

Seminaarin pääpuhujana näyttelyotsikon aiheesta on merisotahistorioitsija, komentaja Ville Vänskä Merivoimista. Hän tekee selkoa itseasiassa viime sotien historiassa jalkoihin jääneestä ja vähemmän puhutusta laivastomme roolista ja taisteluista osana Suomen sotatoimia ja meriliikenteen turvaamista.

Laivastohistorioitsija, päätoimittaja, komentajakapteeni (res) Hannu Hillo puhuu tarkemmin moottoritorpedoveneistä ja niiden taistelusta yhtenä osana Suomen merisotaa.

Seminaarin avaa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry:n uusi puheenjohtaja Markku Pakkanen Kouvolasta. Hän valottaa samalla seminaarijärjestäjä Wanhaa Veteraania yhtä aikaa museona, perinnekeskuksena sekä rauhanturvamiljööksi rakennettuna, yleisölle muonaa ja majoitusta tarjoavana Camp Hamina -kriisinhallintatukikohtana.

Laivastomme viime sotien historiaseminaari alkaa RUK:n päärakennuksen vieressä sijaitsevassa Maneesissa kello 12. Rauhanturvaamisen perusnäyttelyn rinnalla laivastonäyttely on nähtävissä Wanhan Veteraanin tiloissa Kadettikoulunkatu 7:ssä samana päivänä kello 10-16.

Merisotaseminaarin aluksi MPK Kaakkois-Suomen soittokunta nostattaa tunnelmaa reipashenkisellä merimusiikilla. Sadalle ensimmäiselle seminaarivieraalle on varattu maneesin aulaan munkkikahvit kello 11.15 lähtien. Noin kaksi tuntia kestävä seminaari on myös maksuton.

Paljon uusia valokuvia

Wanhan Veteraanin laivastonäyttely perustuu kotkalaisen ylilääkäri Petri Loikaksen keräämään ainutkertaiseen esineistöön ja yksityisiin valokuviin. Aineisto on ensi kertaa julkisesti nähtävillä.

Näyttely tuo esiin uusin valokuvin ja tekstein myös paikallisesti Kymenlaakson rannikon ja sen merisotilaiden vahvan panoksen laivaston sotatoimissa. Miinanraivaukset heti sodan jälkeen ovat siinä mukana. Näyttelyn kokoaa ja pystyttää Ismo Flink Wanhasta Veteraanista.

Wanhan Veteraanin museonäyttelyt ovat avoinna 14.5.-18.9.2022 tiistaista sunnuntaihin kello 10-16. Hamina Tattoo -viikolla 12.-16.7. Wanhan Veteraanin pihaan pystytettävässä 200 hengen teltassa soi Bastion Jazz osana Tattoon konserttitarjontaa joka ilta. Tuolloin näyttelytkin ovat auki klo 20. saakka. Ryhmiä palvellaan kaikkina sovittavina aikoina. Juhannuksena museo on suljettu.

Matkailukohteena Camp Hamina on lajissaan Suomen ainoa. Sen Messiravintola ja 40 hengen majoitustilat palvelevat asiakkaita tietysti museon näyttelyaikoina, mutta ryhmiä ja majoittujia myös ympäri vuoden. Tarkemmat tiedot www.rvpk.fi ja www.wanhantopina.fi

kuvatekstit:

kuva: Ilmarinen lähtee merelle

Panssarilaiva Ilmarinen lähdössä merelle. SA-kuva on otettu noin kuukausi ennen kuin Ilmarinen ajoi miinaan ja upposi 13.9.1941.

--------------

Kutsumme edustajanne seuraamaan seminaaria ja tutustumaan näyttelyihimme ja yleensä Wanhaan Veteraaniin joko 14.5.2022 tai myöhemmin aukioloaikoina tai erikseen sopien. Tervetuloa!

Lisätietoja ja vaikkapa yhteystietoja tiedotteessa mainittuihin henkilöihin antavat toiminnanjohtaja ja tai tiedottaja:

Vesa Kangasmäki, Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 158 8115

Terho Ahonen, Wanhan Veteraanin tiedottaja

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 504 0293

Markku Pakkanen, Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry:n puheenjohtaja

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
050 512 2575

www.rvpk.fi

www.wanhantopina.fi

 

  • Osumia: 598

Lehdistötiedote 17.9.2021 Tukikohdan avajaiset

Lehdistötiedote 17.9.2021

Museo, messi ja majoituspalvelut samassa pihassa - rauhanturvamuseolle toimiva tukikohta Haminaan

Haminassa sijaitseva rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on saanut kesän kuluessa pihalleen toiminnallisen tukikohdan. Se on rakennettu kriisinhallintaoperaatioissa käytettyyn tapaan kuljetuskonteista. Tukikohdassa on majoitustilat 40 hengelle, sauna, pesutilat ja niin ikään 40 henkeä vetävä messiravintola.

Pihaan on saatu myös katos panssaroidulle miehistönkuljetusajoneuvo Ensio-Pasille. Valkoinen, YK-tunnuksin varustettu Pasi on nimetty maailmalla tunnetuimman suomalaisen rauhanturvaajan, kenraali Ensio Siilasvuon mukaan.

Wanha Veteraani suomalaisesta rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan historiasta kertovana museona avattiin elokuun alussa 2018. Sen perusnäyttely on omistettu rauhanturvaamiselle. Vuosittain vaihtuvissa näyttelyissä kerrotaan muusta suomalaisesta maanpuolustusperinteestä. Nyt aiheina ovat Keisarillinen Suomen Kadettikoulu Haminassa ja Mannerheim taiteilijoiden innoittajana.

- Jo perustamisvaiheessa oli ajatus laajentaa perinnekeskusta pihaan rakennettavalla toiminnallisella kriisinhallintatukikohdalla. Se on paitsi näyttelyesine myös majoitustila näyttelyvieraille. Sauna ja messiravintola, joka toimii samalla museokahvilana, antavat lisäksi oivat tilat mille tahansa ryhmälle järjestää kokoontuminen rauhanturva- ja sotilasmiljöössä, eversti evp Markku Hutka sanoo.

Hutka on Wanhaa Veteraania hallinnoivan Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry:n puheenjohtaja.

Toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki kertoo, että tukikohtaa operaattorina pyörittää Reima Uusitalon vetämä Wanhan Töpinä Oy yhteisesti sovituin ehdoin. Ensipalaute on ollut hyvää.

- Nyt meillä on koossa toimiva täydenpalvelun paketti. Missä muussa museossa voit näyttelyihin tutustumisen lisäksi pitää kokouksia, koulutustilaisuuksia, rakentaa omaa ohjelmaa, ruokailla, saunoa, viettää iltaa ja majoittua aamiaisineen, sanalla sanoen viihtyä museolla tutussa porukassa, Kangasmäki kysyy.

Lisätietoja Wanhasta Veteraanista:  www.rvpk.fi

Puheenjohtaja Markku Hutka

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

029 946 1100

Toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 158 8115

Tukikohdan operaattori Wanhan Töpinä Oy

Reima Uusitalo

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 556 3245

Tiedottaja Terho Ahonen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 504 0293

  • Osumia: 974
Perinteitä ja historiaa

Perinnekeskus vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja suomalaisen rauhanturvaamisen perintöä.
Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo sekä paikka kriisinhallintaveteraaneille tavata vertaisiaan.

Aukioloajat

Museo
Avoinna 13.5.-1.10.2023, ti-su 10 – 16, ryhmille myös tilauksesta

Messiravintola 
Messi avoinna kahvilana, kun museo on auki. Avataan myös tilauksesta

Seuraa meitä muualla verkossa

Yhteystiedot / contacts

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Museo:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  
044 986 2225

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 508 5746

Copyright © 2022 Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus. Verkkosivusto Jaakko Leislahti Oy