Skip to main content

Uhka ja iskut rannikkotykistön sotavaltit - näyttely Wanhassa Veteraanissa

Lehdistötiedote 13.5.2024. 

Suomen rannikkotykistöllä luultua isompi merkitys viime sodissa.

Tsaarinajan Venäjän Suomenlahden pohjoisrannalle rakentama vahva rannikkotykistö oli Neuvostoliitolle itselleen epäonnekkaasti kunnioitettava pelote. Puna-armeija ei tohtinut uhmata Suomen edelleen kehittämää rannikonpuolustusta viime sodissa.

Talvisodan lopulla maaliskuun alussa 1940 Neuvostoliitto yritti jäitse isoa maihinnousua Kotkan ja Virolahden edustalla ja sai ”rantapyssyn” armottoman tulen silmilleen. Osin samaa tapahtui jatkosodassa Viipurinlahdella kesällä 1944.

Suomen rannikkotykistö sodissa 1939 – 1945 -näyttely Wanhassa Veteraanissa Haminassa kertoo kuvin, esinein, tekstein ja keskeisten henkilötarinoiden kautta aselajin onnistumisesta.

- Vihollinen tiesi Suomen rannikkotykistön vahvaksi, jota ei helpolla läpäistäisi. Ulottuvan ja raskaan tulen torjuntavaikutus ei rajoittunut vain merelle. Rannikkotykistö tuki tehokkaasti maataisteluja niin Karjalankannaksen merisivustalla kuin Laatokan rantamailla, näyttelyn sisällön kokoaja Johanna Pakola Kaarinasta sanoo.

Köyliöläislähtöinen Pakola on palkittu tietokirjailija ja johtanut valtakunnallisen Rannikkotykistön Perinneyhdistyksen toimintaa puheenjohtajana viimeiset viisi vuotta.

Turussa toimivan merivoimien vastuumuseo Merikeskus Forum Marinumin toimitusjohtajana 2015 -2022 työskennellyt kommodori evp, Tapio Maijala kiteyttää rannikkotykistön tärkeimmän onnistumisen jatkosodan kesän 1944 torjuntataisteluihin:

-  Kannaksen suurista torjuntataisteluista Viipurinlahdella rannikkojoukot, sen jalkaväki ja tykistö, olivat ratkaisevassa pääosassa, näyttelyä Haminassa pystyttämässä ollut Maijala korostaa.

Tapio Maijala oli Kotkan Rannikkoalueen komentajana vuosina 2002 -2004.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhan Veteraanin näyttelykausi avataan 18. toukokuuta. Museon rauhanturvaamisen perusnäyttelyä on uudistettu uusin esinein ja kokoelman rakennetta selkeyttämällä.

Museon rannikkotykistön näyttelyä syvennetään avajaispäivänä RUK:n Maneesissa asiantuntijaseminaarilla. Maijalan ja Pakolan lisäksi alustajana on entinen kansanedustaja, toimittaja, rannikkotykistön res. kapteeni ja paikallishistorioitsija Antero Kekkonen Kotkasta. Seminaariin on vapaa pääsy.

Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki muistuttaa, että samana päivänä vietetään Haminan Museokadun yksivuotistapahtumaa Kadettikoulunkadun varrella. Siihen Wanhan Veteraanin tarjontakin liittyy.

Kuvateksti Johanna Pakola:

Johanna Pakola näyttää, että myös Laatokan rannikonpuolustus on ollut iso osa Suomen rannikkotykistön historiaa, kuten Vahtiniemenkin patteri lähellä Käkisalmea. Kuva: Terho Ahonen

Lisätietoja:

www.rvpk.fi

Johanna Pakola,

tietokirjailija, Rannikkotykistö-näyttelyn kokoaja

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 588 4231

 

Vesa Kangasmäki

Toiminnanjohtaja

Wanha Veteraani

Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 158 8115

 

Terho Ahonen

Tiedottaja

Wanha Veteraani

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 504 0293

  • Osumia: 80

Rannikkotykistö avaa tulen Haminan näyttelyssä – Nato-seminaari Tattoon yhteydessä

Lehdistötiedote 5.2.2024, päivitetty 2.4.2024: 

Rannikkotykistö historiaan jääneenä aselajina herää henkiin ensi kesänä Haminassa. Perinnekeskus Wanhan Veteraanin vaihtuva näyttely, Suomen Rannikkotykistö sodissa 1939 -1945, kertoo aselajin Itäisen Suomenlahden ja Viipurinlahden taisteluista.

Rannikkotykistö-näyttely jatkaa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa Suomen maanpuolustushistorian ja -perinteen esittelyä rauhanturvaamisen rinnalla. Haminaan näyttely osuu kuin rannikkotykistön ammus maaliinsa.

- Talvisodan lopussa 3.3.1940 Neuvostoliiton lentopommitukset tuhosivat alueen rannikkopuolustuksesta vastanneen Kotkan Lohkon esikuntarakennuksen keskellä Haminaa. Silti sen Kirkonmaan ja Virolahden alalohkojen rannikkotykistö pysäytti seuraavana päivänä tuhansien miesten maihinnousun Kotkan ja Virolahden edustan jäihin, Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja eversti evp Vesa Kangasmäki perustelee vaihtuvan näyttelyn aihevalintaa ja paikkaa.

Näyttely avataan 18. toukokuuta. Näyttelyn toteuttaa Merikonttori yhdessä merikeskus Forum Marinumin ja sen virtuaalisen rannikkotykistömuseon sekä Kotkan Rannikkopatteriston perinneyhdistyksen kanssa. Näyttelyn kokoaa palkittu tietokirjailija Johanna Pakola.

- Näyttelyn tapahtumista kertovat tekstit, kuvat ja esineistö johdattelevat kävijän läpi sotavuosien ja halki merialueiden – pääpainon ollessa Itäisellä Suomenlahdella. Tekstien ohella näyttelyssä pääsee perehtymään sotatapahtumiin useiden audioiden kautta: voit kuunnella sotavuosien tapahtumia niin sotilaiden kuin siviilien näkökulmasta muun muassa Koivistonsaarilta ja Suursaaresta sekä Bengtskärin taistelusta, Pakola kertoo.

Laajemmin näyttelyteemaa valotetaan avajaispäivänä (18.5.2024) RUK:n Maneesissa pidettävässä asiantuntijaseminaarissa. Siinä Pakolan lisäksi puhujina ovat komentaja Lari Pietiläinen merivoimista ja rannikkotykistöön perehtynyt toimittaja ja kansanedustaja (1997 - 2007) Antero Kekkonen Kotkasta.

Wanhan Veteraanin rauhanturvaamisen perusnäyttelyn ilmettä ehostetaan avajaisiin mennessä rytmittämällä esillepanon rakennetta entistä selkeämmäksi. Museo on saanut rauhanturvaajilta runsaasti esineistöä, jolla tuodaan sisältöön vaihtuvuutta.

Wanhan Veteraanin Rannikkotykistö-seminaari ja näyttelyjen avajaiset ovat samalla osa 500 metriä pitkän Haminan museokatu-hankkeen yksivuotisjuhlaa. Kadettikoulunkadun varteen viime keväänä luotua historiallista matkailureittiä kaupunki vauhdittaa muun muassa tarjoamalla kahvia ja kakkua. Tahtia askelille antaa MPK:n soittokunta. Wanha Veteraani on yksi museokadun 15 kohteesta, jotka liittyvät pääosin Haminan sotilashistoriaan.

Nato-seminaari osana Hamina Tattoota

Perinnekeskus Wanha Veteraani järjestää yhdessä Hamina Tattoon kanssa ensi kesän Tattoon korkeatasoisen turvallisuuspoliittisen seminaarin. RUK:n Maneesissa tarkastellaan perjantaina 2.8.2024 Suomen Nato-jäsenyyttä tulevaisuuden näkökulmasta. Loppukesästä lienee jo julkisanottavia suuntaviivoja siitä, mitä puolustusliiton jäsenyys Suomelle käytännössä tarkoittaa.

Suomen Nato-suurlähettiläänä 2019 -2023 työskennellyt Klaus Korhonen avaa Hamina Tattoon seminaarin keynote-puheenvuorolla. Siinä hän kuvaa tulevalle paneelikeskustelulle sen hetkisen Nato-Suomen tilanteen.

Seminaarin juontaa prikaatikenraali evp Juha Pyykönen. Hän ohjaa moderaattorina keskustelua suuntaan, jolla pyritään avaamaan maamme tulevaisuutta Natossa. Paneelikeskustelijoiksi ovat jo lupautuneet ylijohtaja Janne Kuusela puolustusministeriöstä ja vanhempi tutkija Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista. Puolustusvoimia paneelissa edustaa strategiapäällikkö, kenraalimajuri Sami Nurmi.

Haminan Nato-seminaariin on tattooyleisöllä vapaa pääsy. Kuulijoita kiinnostaa Wanhan Veteraanin näyttelyteemaan liittyen tietysti myös, miten Nato-Suomi puolustaa rannikkojamme.

Näyttelyt Wanhassa Veteraanissa ovat auki 18.5. – 30.9.2024, ti - su klo 10 -16.

Wanhan Veteraanin 40 vuodepaikan Camp Hamina -tukikohta ja sen messi museokahvilana ja -ravintolana jatkavat vieraiden palvelemista ja majoittamista museon aukioloaikoina. Tukikohta on käytössä tietysti myös tilauksesta ympäri vuoden aina sovittaessa. Tukikohdan operaattorina on moninkertainen krihaveteraani ja kokki Kimmo Dufva (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 040 508 5746).  

kuvatekstit:

Otsikkokuva: 

Rannikkotykkien ampuma-arvojen laskentaa varten tarvittiin maaliin suunta ja etäisyys. SA-kuvan tulenjohtotornissa työskennellään suuntakehällä.

artikkelikuva:

Rannikkotykistön Kotkan lohkon esikuntarakennus Haminassa paloi talvisodan pommituksessa arkistoineen päivineen. Esikunta sijaitsi vanhassa Haminan Kadettikoulun hallinto- ja juhlarakennuksessa RUK:n päärakennusta ja kenttää vastapäätä. Samassa paikkaa uudessa talossa oli viimeksi sotilaskoti. Kuva haminanmuseokatu.fi

  • Osumia: 240

Vapaussodasta harvinaisen laaja näyttely ja sitä pohjustava seminaari Haminassa – punaiset ja valkoiset kävivät hekin alussa vapaussotaa

Vapaussodasta harvinaisen laaja näyttely ja sitä pohjustava seminaari Haminassa – punaiset ja valkoiset kävivät hekin alussa vapaussotaa.

Alkuvuodesta 1918 Suomessa käydystä vapaussodasta on puhuttu monilla nimillä aina kapinasta kansalaissotaan. Ylen Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa vuodelta 1978 vapaussotaan osallistunut talvi- ja jatkosodan päämajoitusmestari, kenraaliluutnantti A.F. Airo sanoo saaneensa Mannerheimilta nimenomaan vapaussodan muistomitalin. Ja toiseksi Airo kysyy: ”Jos sota oli vain sisällissota, miksi Suomi ja Neuvosto-Venäjä solmivat siitä rauhan Tartossa?”

Haminassa Wanhassa Veteraanissa äitienpäivän aattona avattavan Vapaussota 1918 - itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan -näyttelyaineiston kerääjä, majuri Ville-Veikko Kirvesmies Joensuusta perustelee vapaussota-nimeä:

- Molemmat osapuolet nimittivät sotaa alussa vapaussodaksi. Kummallekin vapautuminen tarkoitti eri asioita. Sodan aloittaneilla punaisilla oli aikomus vapautua porvarien ja herrojen pakkovallasta. Laillisen hallituksen armeijana valkoisten tavoitteena oli vapautua venäläisestä sotaväestä ja varmistaa Suomen tuore itsenäisyys, Kirvesmies sanoo.

Vapaussota-näyttelyään Kirvesmies pitää laajimpana ja monipuolisimpana Suomessa. Näyttelyä pohjustetaan niin ikään lauantaina 13. toukokuuta RUK:n Maneesissa pidettävässä seminaarissa. Pääpuhuja, filosofian tohtori Jussi Niinistö lähestyy aihetta pelkistetyllä kysymyksellä: Miksi vapaussota?

Kymenlaaksossa verisen sodan terroria on tutkinut filosofian tohtori Mirja Turunen Kotkasta. Hän tuo luennossaan esille punaisen ja valkoisen terrorin ulottumisen käytännössä maakunnan kaikkiin kuntiin.

Näyttelyaineiston kokoaja Ville-Veikko Kirvesmies muistuttaa seminaarissa vapaussodan kulttuuriperinnöstä, sodan aineellisesta ja henkisestä taltioinnista.

- Näyttelyssä nähtävien useiden merkkien, lippujen ja taideteosten tekijöinä ovat olleet suuret suomalaiset taiteilijat, kuten Akseli Gallen-Kallela, Aarno Karimo, Jean Sibelius, Lauri Leppänen, Emil Wikström ja Gunnar Finne.

Näyttelyn suola esineiden tarinoissa.

Yksi näyttelyn helmistä on monelle tuntemattomaksi jääneen eversti Martti Ahon tarina. Viiden sodan veteraanin, mukaan lukien vapaussota, ja kaksinkertaisen Mannerheim-ristin ritarin kunniamerkit ovat kaikki nähtävillä. Kahden Mannerheimin-ristin saajia 191 ritarista oli vain neljä. Heitä olivat Ahon lisäksi Aaro Pajari, Hans Wind ja Ilmari Juutilainen.

Vapaussota 1918 - itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan -näyttely on esillä Haminassa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa 13.5.- 1.10.2023 ti-su kello 10-16, juhannuksena suljettu. Vapaussota-seminaari RUK:n Maneesissa 13.5. alkaa kahvituksella kello 11. Luennot alkavat kello 12. Seminaariin on vapaa pääsy.

Osa näyttelyn tuotosta lahjoitetaan Ukrainan vapautta puolustavien hyväksi.

Wanha Veteraani on museona ainoa Suomessa, jossa on kattava Suomen rauhanturvatoimintaa vuodesta 1956 nykypäivään esittelevä pysyvä näyttely. Messi Camp Hamina on avoinna näyttelyaikoina ja tilauksesta.

…………

kuvatekstit, kuvat Terho Ahonen:

kuva Vapaussota pääplanssi:

Wanhan Veteraanin vaihtuvassa näyttelyssä vapaussotaa esitellään tekstein, kuvin ja runsaalla esinekokoelmalla.

kuva Punakaarti:

Näyttelyssä on esillä myös sodan hävinneen osapuolen materiaalia, vaikka sitä on ollut ymmärrettävästi vaikea löytää.

 

Kutsumme median edustajat Haminaan tutustumaan näyttelyyn ja seuraamaan seminaaria lauantaina 13.5.2023 tai tutustumaan näyttelyyn sen aukioloaikoina.

Lisätietoja:

Lisätietoja näyttelyistä ja Wanhasta Veteraanista  www.rvpk.fi

Ville-Veikko Kirvesmies

Vapaussota-näyttely

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0400-907 191

Vesa Kangasmäki

Toiminnanjohtaja, Wanha Veteraani

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 158 8115

Messi Camp Hamina

Ravintolapalvelut ja majoitus

Kimmo Dufva

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 508 5746

Terho Ahonen

Tiedottaja, Wanha Veteraani

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 504 0293

  • Osumia: 354

Vapaussota oli itsenäisen Suomen ensimmäinen verinen kohtalonhetki

Harvinainen, laaja näyttely ja kiinnostava seminaari vapaussodasta Haminassa                                 

Itsenäisen Suomen ensimetrit kulminoituivat 27. tammikuuta 1918 alkaneeseen Suomen vapaussotaan. Sen tapahtumista tulee tänä vuonna kuluneeksi 105 vuotta. Suomen veristä alkutaivalta valotetaan kesällä Haminassa näyttelyllä ja sitä pohjustavalla seminaarilla.

”Vapaussota 1918 – itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan” -näyttely avataan perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa lauantaina 13. toukokuuta. Suomen laajimpaan ja harvinaisuuksia sisältävään Vapaussota-kokoelmaan yleisö pääsee Haminassa tutustumaan ensimmäistä kertaa koskaan.

Avauspäivänä näyttelyteemaa tarkastellaan korkeatasoisessa seminaarissa RUK:n Maneesissa. Puhujina ovat tutkijat, filosofian tohtorit Mirja Turunen ja Jussi Niinistö sekä näyttelyaineiston kerääjä majuri Ville-Veikko Kirvesmies.

Wanhan Veteraanin Vapaussota-näyttelyn pääsylipputuloista osa lahjoitetaan Ukrainan tueksi sen taistelussa oman vapautensa puolesta.

Museon uusi vaihtuva näyttely rakentuu pääosin Ville-Veikko Kirvesmiehen keräystyöhön. Hän haluaa puhua nimenomaan vapaussodasta.

- Sodan osapuolina olivat aseelliseen kapinaan laillista järjestysvaltaa vastaan ryhtyneet punakaartit ja Suomen hallituksen viralliseen järjestyksenpitoon valtuutettu valkoinen armeija. Molemmat osapuolet nimittivät sotaa alussa vapaussodaksi, Ville-Veikko Kirvesmies kertoo.

-  Kummallakin vapautuminen tarkoitti eri asioita. Punaisilla aikomus oli vapautua porvarien ja herrojen pakkovallasta ja valkoisten aikomus taas oli vapautua venäläisestä sotaväestä.

Näyttelyssä nähdään kattava otanta vapaussodan aikaisia ja sotaan liittyviä esineitä ja dokumentteja kaikilta osapuolilta.

Jokaisella esineellä oma tarina

Kirvesmiehen mukaan näyttelyssä kannattaa kiinnittää huomio, ei niinkään suuriin sotamanöövereihin, vaan esineistön yksityiskohtiin ja henkilökohtaisiin seikkoihin. Jokaisella merkillä, esineellä, valokuvalla, dokumentilla ja asusteella on ollut tarkoitus ja tarina.

- Toisten tarinat tunnetaan hyvin ja toisten tarinat ovat jääneet sukupolvien vaihtuessa unholaan. Me kaikki suomalaiset olemme vastuussa siitä, ettei enää yksikään tarina ja yksilö pääsisi unohtumaan. Tämä kokoelma on yksityisomistuksesta huolimatta kaikille suomalaisille kuuluvaa kulttuurihistoriaa, Kirvesmies tarkentaa.

Useiden merkkien, lippujen ja taideteosten tekijöinä ovat olleet suuret suomalaiset taiteilijat, kuten Akseli Gallen-Kallela, Aarno Karimo, Jean Sibelius, Lauri Leppänen, Emil Wikström, Gunnar Finné ja monet muut.

- Nuo nimet jo kertovat, että kyseessä oli merkittävä ajanjakso historiassamme.

Seminaarilla alkuun

Näyttelykokoelmaansa liittyen Ville-Veikko Kirvesmies alustaa avauspäivänä 13.5. kello 12. alkavassa ja yleisölle ilmaisessa Vapaussota-seminaarissa RUK:n Maneesissa. Hänen aiheensa on ”Vapaussodan aineellinen ja henkinen taltiointi osana kulttuurihistoriallista perintöä".

Näyttelyyn tulee myös paikallisesti Kymenlaaksoon liittyvää aineistoa. Siihen tuo Vapaussota-seminaarissa vankan, tutkitun näkökulman tietokirjailija, filosofian tohtori Mirja Turunen Kotkasta. Hän käsittelee punaista ja valkoista terroria Kymenlaaksossa. Sitä tapahtui maakunnan kaikissa kunnissa.

Historiantutkija, entinen puolustusministeri, Kannuksen kaupunginjohtaja, filosofian tohtori Jussi Niinistö tarkastelee vapaussotaan johtaneita syitä, sodan kulkua ja lopputuloksen merkitystä. Hänen esitelmäotsikkonsa on yksinkertaisesti: "Miksi vapaussota?"

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa on Vapaussota-näyttelyn ohella nähtävissä hyvää palautetta saanut Rauhanturvaamisen perusnäyttely.

Wanhan Veteraanin rauhanturvamiljöö ja sen Camp Hamina -rauhanturvatukikohta tarjoaa näyttelyvieraille myös muonaa ja majoitusta. Tarjonnasta tarkemmin Wanhan Veteraanin nettisivuilla, www.rvpk.fi.

Wanhan Veteraanin näyttelyt ovat avoinna 13.5.- 1.10.2023 ti-su 10-16. Ryhmille myös muina aikoina tilauksesta, Kadettikoulunkatu 7, Hamina. Vapaussota-seminaari: RUK:n Maneesi, Hamina 13.5.2023 klo 12. Lisätietoa www.rvpk.fi.

Lisätietoja:

Ville-Veikko Kirvesmies

Vapaussota-näyttely

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0400-907 191

Ismo Flink

Näyttelyn toteutus, Wanha Veteraani

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

050 534 6225

Vesa Kangasmäki

Toiminnanjohtaja, Wanha Veteraani

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 158 8115

Terho Ahonen

Tiedottaja, Wanha Veteraani

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 504 0293

 

Lisätietoja myös: www.rvpk.fi

  • Osumia: 2704

Suomen laivasto sodassa 1939-1945 - seminaari ja näyttely Haminassa

Lehdistölle tiedote ja kutsu

Hamina 25.4.2022

Suomen laivaston osuus viime sotiemme taisteluissa ja meriliikenteen suojaamisessa nostetaan esiin tulevana kesänä Haminassa. Asialla on Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani.

Näyttelykausi 2022 avataan lauantaina 14. toukokuuta Reserviupseerikoulun Maneesissa merisotaseminaarilla. Se pohjustaa samana päivänä Wanhassa Veteraanissa alkavaa Suomen laivasto sodassa 1939-1945 uutta vaihtuvaa näyttelyä.

Seminaarin pääpuhujana näyttelyotsikon aiheesta on merisotahistorioitsija, komentaja Ville Vänskä Merivoimista. Hän tekee selkoa itseasiassa viime sotien historiassa jalkoihin jääneestä ja vähemmän puhutusta laivastomme roolista ja taisteluista osana Suomen sotatoimia ja meriliikenteen turvaamista.

Laivastohistorioitsija, päätoimittaja, komentajakapteeni (res) Hannu Hillo puhuu tarkemmin moottoritorpedoveneistä ja niiden taistelusta yhtenä osana Suomen merisotaa.

Seminaarin avaa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry:n uusi puheenjohtaja Markku Pakkanen Kouvolasta. Hän valottaa samalla seminaarijärjestäjä Wanhaa Veteraania yhtä aikaa museona, perinnekeskuksena sekä rauhanturvamiljööksi rakennettuna, yleisölle muonaa ja majoitusta tarjoavana Camp Hamina -kriisinhallintatukikohtana.

Laivastomme viime sotien historiaseminaari alkaa RUK:n päärakennuksen vieressä sijaitsevassa Maneesissa kello 12. Rauhanturvaamisen perusnäyttelyn rinnalla laivastonäyttely on nähtävissä Wanhan Veteraanin tiloissa Kadettikoulunkatu 7:ssä samana päivänä kello 10-16.

Merisotaseminaarin aluksi MPK Kaakkois-Suomen soittokunta nostattaa tunnelmaa reipashenkisellä merimusiikilla. Sadalle ensimmäiselle seminaarivieraalle on varattu maneesin aulaan munkkikahvit kello 11.15 lähtien. Noin kaksi tuntia kestävä seminaari on myös maksuton.

Paljon uusia valokuvia

Wanhan Veteraanin laivastonäyttely perustuu kotkalaisen ylilääkäri Petri Loikaksen keräämään ainutkertaiseen esineistöön ja yksityisiin valokuviin. Aineisto on ensi kertaa julkisesti nähtävillä.

Näyttely tuo esiin uusin valokuvin ja tekstein myös paikallisesti Kymenlaakson rannikon ja sen merisotilaiden vahvan panoksen laivaston sotatoimissa. Miinanraivaukset heti sodan jälkeen ovat siinä mukana. Näyttelyn kokoaa ja pystyttää Ismo Flink Wanhasta Veteraanista.

Wanhan Veteraanin museonäyttelyt ovat avoinna 14.5.-18.9.2022 tiistaista sunnuntaihin kello 10-16. Hamina Tattoo -viikolla 12.-16.7. Wanhan Veteraanin pihaan pystytettävässä 200 hengen teltassa soi Bastion Jazz osana Tattoon konserttitarjontaa joka ilta. Tuolloin näyttelytkin ovat auki klo 20. saakka. Ryhmiä palvellaan kaikkina sovittavina aikoina. Juhannuksena museo on suljettu.

Matkailukohteena Camp Hamina on lajissaan Suomen ainoa. Sen Messiravintola ja 40 hengen majoitustilat palvelevat asiakkaita tietysti museon näyttelyaikoina, mutta ryhmiä ja majoittujia myös ympäri vuoden. Tarkemmat tiedot www.rvpk.fi ja www.wanhantopina.fi

kuvatekstit:

kuva: Ilmarinen lähtee merelle

Panssarilaiva Ilmarinen lähdössä merelle. SA-kuva on otettu noin kuukausi ennen kuin Ilmarinen ajoi miinaan ja upposi 13.9.1941.

--------------

Kutsumme edustajanne seuraamaan seminaaria ja tutustumaan näyttelyihimme ja yleensä Wanhaan Veteraaniin joko 14.5.2022 tai myöhemmin aukioloaikoina tai erikseen sopien. Tervetuloa!

Lisätietoja ja vaikkapa yhteystietoja tiedotteessa mainittuihin henkilöihin antavat toiminnanjohtaja ja tai tiedottaja:

Vesa Kangasmäki, Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 158 8115

Terho Ahonen, Wanhan Veteraanin tiedottaja

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 504 0293

Markku Pakkanen, Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry:n puheenjohtaja

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
050 512 2575

www.rvpk.fi

www.wanhantopina.fi

 

  • Osumia: 732