Lehdistölle yleistiedote toukokuu 2019

WANHA VETERAANI UUSI KOHDE HAMINASSA TUTUSTUA MAANPUOLUSTUSHISTORIAAN

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on Haminaan elokuussa 2018 avattu uusi tutustumiskohde maanpuolustushistoriasta kiinnostuneille. Se on Suomen ensimmäinen rauhanturvaamista esittelevä valtakunnallinen, nykyaikainen museo. Mutta se esittelee myös muita kiinnostavia Suomen maanpuolustushistorian erillisaiheita vaihtuvissa näyttelyissä.

Ensimmäisen kokonaisen näyttelykesän vaihtuvat näyttelyt ovat Lauri Törni 100 vuotta ja Suomalainen Waffen SS-vapaaehtoispataljoona 1941-43. Molemmat ovat edelleen hyvin ajankohtaisia keskustelun aiheita Suomessa. Yleisölle näyttelykausi avautuu kesäkuun alussa ja jatkuu aina elokuun loppuun. Ryhmille Wanha Veteraani on tilauksesta auki ympäri vuoden.

Wanhan Veteraanin pysyvä, alati uudistuva Suomen yli 62-vuotisen rauhanturvaamishistorian perusnäyttely on varsinkin rauhanturva- ja kriisinhallintatehtävissä toimineille ja heidän läheisilleen ohittamaton pyhiinvaelluskohde. Tähän mennessä näyttelystä ja sen esillepanosta saatu palaute on ollut rohkaiseva.

Suomalainen Waffen SS-vapaaehtoispataljoona ja Lauri Törni 100 vuotta -näyttelyjen avajaispäivänä pidetään aiheista maksuton asiantuntijaseminaari RUK:n Maneesissa 1. kesäkuuta klo 12. Luennoitsijoina ovat filosofian tohtori, professori Ohto Manninen ja kirjailija, päätoimittaja Kari Kallonen. Varsinaisiin näyttelyihin (pääsymaksu) ehtii avajaispäivänä tutustua ennen tai jälkeen seminaarin.

Wanhassa Veteraanissa on nähtävillä myös sotiemme veteraaneille ja lotille omistettu perinnehuone.

Kaikkiin Wanhan Veteraanin näyttelyihin pääsee yhdellä ja samalla kymmenen euron pääsymaksulla. Museokortti käy. Myös normaalit ikäryhmä- ja muut lippuhintajaot ovat käytössä.

Haminan matkaan on luontevaa yhdistää kaikkea muuta mukavaa Kaakonkulmalla, Kotkasta Virolahdelle, jokainen mieltymystensä mukaan. Ryhmille on Kymenmatkoilla valmisteltuna ryhmämatkapaketti monine vaihtoehtoineen.

Wanha Veteraani on osaltaan mukana Haminassa 17.-21.7.2019 järjestettävässä Miekat, muurit, musketit -historiafestivaalissa.

Törni-teemaan liittyen Wanha Veteraani järjestää lauantaina 10. elokuuta Lauri Törnin ympärille rakentuvan kirjallisuustapahtuman. Mukana ovat puhumassa toukokuussa 2019 jo neljännen Törni-kirjansa julkaiseva, kirjailija, päätoimittaja Kari Kallonen ja useita fiktiokirjoja Lauri Törnin taisteluista suomalaisrintamilla kirjoittanut Esa Sirén.

Näyttelyaiheisiin liittyvää kirjallisuutta on Wanhassa Veteraanissa myytävänä koko kesän. Hannes Janssonin keräämä ja hänen lastensa Wanhaan Veteraaniin lahjoittama noin 3000 niteen Suomen itsenäisyystaistelut kirjakokoelma on hyllyissä nähtävänä ja tutkijoiden käytettävissä. Myös Inko Janssonin lahjoittama rauhanturva-aiheinen kirjakokoelma on esillä.

Lisätietoja, katso www.rvpk.fi/ yhteystiedot

TERHO AHONEN

Wanha Veteraani, tiedottaja

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 504 0293

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

14.5.2022 alkaen

Ti-Su 10.00-16.00,  ryhmille tilauksesta muinakin aikoina.

MESSIRAVINTOLA  

14.5.2022 alkaen

ti-to 10.00-22.00, pe-la 10.00 - 00.30, su 10.00-16.00, ma suljettu

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat