Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -aineistoa kaivataan Kymenlaaksosta

30.9.2019, tiedote lehdistölle Kymenlaaksossa

Suojeluskunta ja Lotta Svärd esillä Haminassa ensi kesänä - Kymenlaaksosta kaivataan paikallista aineistoa Wanhan Veteraanin näyttelyyn. Suojeluskuntakivääri ensimmäinen merkittävä lahjoitus.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhan Veteraanin kesän 2020 vaihtuva näyttely tuo Haminassa esiin valtakunnallisten Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöjen tarinan Suomen maanpuolustuksessa. Paikallisesti molemmat teemat asemoidaan Kymenlaaksoon.

Wanha Veteraani toivookin, että se saisi käyttöönsä Kymenlaaksossa säästynyttä sk- ja lottamateriaalia. Neuvostoliiton miehityksen pelko rajamaakunnassa sai ihmiset hävittämään rauhanehdoissa lakkautetuiksi määrättyjen järjestöjen arkaa aineistoa enemmän kuin sisemmällä Suomessa.

Erinomainen alku kymenlaaksolaisen materiaalin hankinnalle saatiin syyskuun lopulla, kun Heikki Saku Inkeroisten Mämmälästä luovutti isänsä Erkki Sakun vuonna 1938 ampumakilpailupalkinnoksi saaman suojeluskuntakiväärin, sen luovutuskirjan ja lasisen palkintopokaalin Wanhalle Veteraanille.

Suojeluskuntakivääri M/28-30 on siitä harvinainen, että se on yksi 500 kappaleen sarjasta, joka valmistettiin Suomessa 1937 pidettyjen ammunnan maailmanmestruuskilpailujen sotilaskiväärin kisa-aseeksi. Osa näistä aseista luovutettiin kisojen jälkeen suojeluskuntapiireille palkintokäyttöön ja ne annettiin palkitun haltuun siksi aikaa, kun hän rauhan aikana kuuluu Suojeluskuntajärjestöön.

- Isäni Erkki Saku sai aseen palkinnoksi vuonna 1938 Kymenlaakson sk-piirin mestaruuskisojen parhaasta tuloksesta. Isäni oli Valtion rautateiden palveluksessa ja ei siten ollut rintamalla. Kun sota loppui ja Suojeluskuntajärjestö lakkautettiin, palkintoase jäi isäni haltuun, Heikki Saku kertoi.

Luovutuskirjassa ovat Suojeluskuntain päällikön, kenraaliluutnantti Lauri Malmbergin ja silloisen esikuntapäällikön, myöhemmin Mannerheim-ristin ritari, jalkaväenkenraali Armas Eino Martolan allekirjoitukset.

Inkeroisten Suojeluskunnan lasinen kiertopalkintopokaali, Ukko-Pekka -malja, on lajissaan ainoa. Siinä on kuvattu presidentti P.E. Svinhufvud ampumassa nimikkokiväärillään polviasennossa.

Sota-ajan perinne talteen

- Kun tässä itselläkin ikää alkaa olla, niin katsoin että paras paikka pitää ase nähtävillä on luovuttaa se perinnekeskus Wanhalle Veteraanille. Tätä ennen se ei ole ollut missään julkisesti esillä, Heikki Saku sanoi.

Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki antaa suuren arvon Sakun lahjoitukselle ja lupaa harvinaiselle aseelle ja maljalle pysyvän sijan perinnekeskuksen tiloissa.

- Perinnekeskuksen yhtenä tavoitteena on varmistaa sodan ajan sukupolven perinnön siirtyminen nuoremmille sukupolville. Esineitä voimme laittaa näytille vain rajoitetusti, mutta digitaaliseen muotoon tallennetut dokumentit voimme jakaa vieraillemme helposti. Otamme siksi mielellään vastaan digitoituja dokumentteja tai digitoimme itse lainaksi saatua aineistoa, Kangasmäki vahvisti.

Kannustava esimerkki

Myös näyttelypäällikkö Ismo Flink on innoissaan Wanhan Veteraanin saamasta paikallishistoriallisesti erittäin arvokkaasta esinekokonaisuudesta.

- Tämä lahjoittajan esimerkki on lähtölaukaus museomme tärkeälle tallennustehtävälle ja kannustus tarjota materiaalia ensi kesän näyttelyymme, Flink iloitsi.

Wanhaa Veteraania kiinnostavat Suojeluskunnan ja Lotta Svärd järjestön asut, merkit, palkinnot, ryijyt, reliefit, valokuvat tai muu näihin järjestöihin liittyvä materiaali. Lisätietoja antaa Ismo Flink 050-5346225 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Ensi talvena Wanha Veteraanissa on nähtävillä laajuudessaan ainukertainen Kansa sodassa - kotirintama kerää, uhraa ja taistelee -näyttely. Se kertoo Suomen kansan vapaaehtoisesta talkootoiminnasta ja varainkeräystyöstä maanpuolustuksen ja isänmaan hyväksi sotavuosina 1939–45. Näyttely on auki viikonloppuisin 30.11.2019 - 13.3.2020, ajanjaksona, jolloin 80 vuotta sitten käytiin talvisota.

 kuvatekstit, kuvat Wanha Veteraani / Terho Ahonen:

Heikki Saku (vas) lahjoitti Wanhalle Veteraanille isänsä Erkki Sakun harvinaisen aseen, sen luovutuskirjan vuodelta 1938 ja Ukko-Pekka -palkintomaljan. Vastaanottajina olivat näyttelypäällikkö Ismo Flink ja toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki. Kuva Wanha Veteraani  / Terho Ahonen

Suojeluskuntakiväärin luovutuskirjasta käy aseen tausta selville.

Lisätietoja:

Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puhelin 040 158 8115


Wanhan Veteraanin näyttelypäällikkö Ismo Flink

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puhelin 050 534 6225

Terho Ahonen

Wanhan Veteraanin tiedottaja

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
040 504 0293

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

14.5.2022 alkaen

Ti-Su 10.00-16.00,  ryhmille tilauksesta muinakin aikoina.

MESSIRAVINTOLA  

14.5.2022 alkaen

ti-to 10.00-22.00, pe-la 10.00 - 00.30, su 10.00-16.00, ma suljettu

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat