Tiedote 25.11.2019
Kotirintama puolusti maata kirvein ja keräyksin – Kansa sodassa -näyttely Haminassa kertoo sotavuosien 1939-45 talkootoiminnasta sekä maanpuolustuksen ja isänmaan hyväksi tehdystä varainkeräystyöstä Suomessa
Motti- ja linnoitustalkoot ovat raskaan ruumiillisen työn esimerkkejä viime sotien aikaisesta Suomen kotirintaman moniulotteisesta yhteisvastuusta. Vapaaehtoistoiminta alkoi Kannaksen linnoitustalkoilla jo ennen sotaa kesällä 1939 ja ulottui keräyksin vielä jälleenrakennuksen vuosiin.
Kansa sodassa – kotirintama kerää, uhraa ja taistelee -näyttely avataan Wanhassa Veteraanissa Haminassa talvisodan syttymisen 80-vuotismuistopäivänä lauantaina 30.11. Näyttelyaineiston kerännyt sotahistorian harrastaja ja tietokirjailija Jussi-Pekka Alander luennoi aiheesta RUK:n Maneesissa klo 12.
Näyttely lähestyy aihepiiriä keräilyn keinoin esittelemällä alkuperäisiä merkkejä, julisteita, esineitä ja pienpainatteita. Vastaavaa materiaalia ei ole ennen nähty Suomessa julkisesti yhteen koottuna tässä laajuudessa.
- Huoli Suomen kohtalosta ei jäänyt vain rintamasotilaiden varaan. Yhteisöllisyys, siitä kummunnut talkoohenki ja huolenpito olivat kotirintaman ase, jolla se oman maanpuolustusosuutensa teki, Wanhan Veteraanin näyttelypäällikkö Ismo Flink ihastelee.
Suomessa elää vielä paljon lapsina ja nuorina sota-ajan nähneitä ja kokeneita ihmisiä. Flink kannustaa heidän lapsiaan tai lapsenlapsiaan tuomaan isovanhemmat tai aikalaistuttavat Haminaan näyttelyyn muistelemaan menneitä.
- Näyttelyn runsas tarjonta voi laukaista mielenkiintoisia muistoja ja elämänohjeita nykypäiväänkin.
Jätemateriaalit kiertoon
Sota-aika oli pula-aikaa. Erityinen tarve oli raaka-aineista, työvoimasta ja rahasta.
- Puute raaka-aineista loi tarpeen turvautua aiemmin jätteenä pidetyn materiaalin kuten kumin, lasin ja romun keräykseen teollisuuden käyttöön. Nykyään puhutaan kierrätyksestä, Jussi-Pekka Alander kertoo. Häneltä ilmestyy näyttelyaiheesta kirja alkuvuonna.
Suomen Huolto ry:n keräyselimeksi vuonna 1942 perustettu Kansanapu toteutti suurkeräyksiä vuoteen 1949 saakka. Se lakkautettiin ja jäljellä ollutta avustustarvetta varten perustettiin yhteisvastuukeräys. Sen ensimmäinen keräys oli vuonna 1950 ja toiminta jatkuu edelleen.
Kansa sodassa -näyttely on esillä Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa viikonloppuisin talvisodan keston ajan la-su klo 10-16. Näyttelyn avausluennolle RUK:n Maneesissa on vapaa pääsy. Haminan kaupunki tarjoaa 200 ensimmäiselle kahvit. Itse näyttelyssä Wanhassa Veteraanissa samalla pääsylipulla näkee myös rauhanturvaamisen perusnäyttelyn.
kuvatekstit:
Kansa sodassa näyttelyn yksittäisiä helmiä ovat esimerkiksi kuntien välisten keräyskilpailujen palkintoreliefit. Näyttelypäällikkö Ismo Flink ihastelee kotirintaman panosta maanpuolustuksen tukena sodan vuosina. Kuva: Wanha Veteraani / Terho Ahonen
Jussi-Pekka Alander on kerännyt laajan aineiston kotirintaman moniulotteisesta vapaaehtoistoiminnasta viime sotien ajalta. Häneltä ilmestyy aiheesta kirja alkuvuonna. Kuva: Atte Alander
lisätietoja:
https://www.rvpk.fi/nayttelyt
Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puhelin 040 158 8115
Wanhan Veteraanin näyttelypäällikkö Ismo Flink
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puhelin 050 534 6225
Jussi-Pekka Alander, näyttelyaineiston kerääjä, avausluento
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 050 599 2584