Skip to main content
Wanha Veteraani | Tiedotteet

Rannikkotykistö avaa tulen Haminan näyttelyssä – Nato-seminaari Tattoon yhteydessä


Jaa tämä artikkeli

Lehdistötiedote 5.2.2024, päivitetty 2.4.2024: 

Rannikkotykistö historiaan jääneenä aselajina herää henkiin ensi kesänä Haminassa. Perinnekeskus Wanhan Veteraanin vaihtuva näyttely, Suomen Rannikkotykistö sodissa 1939 -1945, kertoo aselajin Itäisen Suomenlahden ja Viipurinlahden taisteluista.

Rannikkotykistö-näyttely jatkaa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa Suomen maanpuolustushistorian ja -perinteen esittelyä rauhanturvaamisen rinnalla. Haminaan näyttely osuu kuin rannikkotykistön ammus maaliinsa.

- Talvisodan lopussa 3.3.1940 Neuvostoliiton lentopommitukset tuhosivat alueen rannikkopuolustuksesta vastanneen Kotkan Lohkon esikuntarakennuksen keskellä Haminaa. Silti sen Kirkonmaan ja Virolahden alalohkojen rannikkotykistö pysäytti seuraavana päivänä tuhansien miesten maihinnousun Kotkan ja Virolahden edustan jäihin, Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja eversti evp Vesa Kangasmäki perustelee vaihtuvan näyttelyn aihevalintaa ja paikkaa.

Näyttely avataan 18. toukokuuta. Näyttelyn toteuttaa Merikonttori yhdessä merikeskus Forum Marinumin ja sen virtuaalisen rannikkotykistömuseon sekä Kotkan Rannikkopatteriston perinneyhdistyksen kanssa. Näyttelyn kokoaa palkittu tietokirjailija Johanna Pakola.

- Näyttelyn tapahtumista kertovat tekstit, kuvat ja esineistö johdattelevat kävijän läpi sotavuosien ja halki merialueiden – pääpainon ollessa Itäisellä Suomenlahdella. Tekstien ohella näyttelyssä pääsee perehtymään sotatapahtumiin useiden audioiden kautta: voit kuunnella sotavuosien tapahtumia niin sotilaiden kuin siviilien näkökulmasta muun muassa Koivistonsaarilta ja Suursaaresta sekä Bengtskärin taistelusta, Pakola kertoo.

Laajemmin näyttelyteemaa valotetaan avajaispäivänä (18.5.2024) RUK:n Maneesissa pidettävässä asiantuntijaseminaarissa. Siinä Pakolan lisäksi puhujina ovat komentaja Lari Pietiläinen merivoimista ja rannikkotykistöön perehtynyt toimittaja ja kansanedustaja (1997 - 2007) Antero Kekkonen Kotkasta.

Wanhan Veteraanin rauhanturvaamisen perusnäyttelyn ilmettä ehostetaan avajaisiin mennessä rytmittämällä esillepanon rakennetta entistä selkeämmäksi. Museo on saanut rauhanturvaajilta runsaasti esineistöä, jolla tuodaan sisältöön vaihtuvuutta.

Wanhan Veteraanin Rannikkotykistö-seminaari ja näyttelyjen avajaiset ovat samalla osa 500 metriä pitkän Haminan museokatu-hankkeen yksivuotisjuhlaa. Kadettikoulunkadun varteen viime keväänä luotua historiallista matkailureittiä kaupunki vauhdittaa muun muassa tarjoamalla kahvia ja kakkua. Tahtia askelille antaa MPK:n soittokunta. Wanha Veteraani on yksi museokadun 15 kohteesta, jotka liittyvät pääosin Haminan sotilashistoriaan.

Nato-seminaari osana Hamina Tattoota

Perinnekeskus Wanha Veteraani järjestää yhdessä Hamina Tattoon kanssa ensi kesän Tattoon korkeatasoisen turvallisuuspoliittisen seminaarin. RUK:n Maneesissa tarkastellaan perjantaina 2.8.2024 Suomen Nato-jäsenyyttä tulevaisuuden näkökulmasta. Loppukesästä lienee jo julkisanottavia suuntaviivoja siitä, mitä puolustusliiton jäsenyys Suomelle käytännössä tarkoittaa.

Suomen Nato-suurlähettiläänä 2019 -2023 työskennellyt Klaus Korhonen avaa Hamina Tattoon seminaarin keynote-puheenvuorolla. Siinä hän kuvaa tulevalle paneelikeskustelulle sen hetkisen Nato-Suomen tilanteen.

Seminaarin juontaa prikaatikenraali evp Juha Pyykönen. Hän ohjaa moderaattorina keskustelua suuntaan, jolla pyritään avaamaan maamme tulevaisuutta Natossa. Paneelikeskustelijoiksi ovat jo lupautuneet ylijohtaja Janne Kuusela puolustusministeriöstä ja vanhempi tutkija Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista. Puolustusvoimia paneelissa edustaa strategiapäällikkö, kenraalimajuri Sami Nurmi.

Haminan Nato-seminaariin on tattooyleisöllä vapaa pääsy. Kuulijoita kiinnostaa Wanhan Veteraanin näyttelyteemaan liittyen tietysti myös, miten Nato-Suomi puolustaa rannikkojamme.

Näyttelyt Wanhassa Veteraanissa ovat auki 18.5. – 30.9.2024, ti - su klo 10 -16.

Wanhan Veteraanin 40 vuodepaikan Camp Hamina -tukikohta ja sen messi museokahvilana ja -ravintolana jatkavat vieraiden palvelemista ja majoittamista museon aukioloaikoina. Tukikohta on käytössä tietysti myös tilauksesta ympäri vuoden aina sovittaessa. Tukikohdan operaattorina on moninkertainen krihaveteraani ja kokki Kimmo Dufva (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 040 508 5746).  

kuvatekstit:

Otsikkokuva: 

Rannikkotykkien ampuma-arvojen laskentaa varten tarvittiin maaliin suunta ja etäisyys. SA-kuvan tulenjohtotornissa työskennellään suuntakehällä.

artikkelikuva:

Rannikkotykistön Kotkan lohkon esikuntarakennus Haminassa paloi talvisodan pommituksessa arkistoineen päivineen. Esikunta sijaitsi vanhassa Haminan Kadettikoulun hallinto- ja juhlarakennuksessa RUK:n päärakennusta ja kenttää vastapäätä. Samassa paikkaa uudessa talossa oli viimeksi sotilaskoti. Kuva haminanmuseokatu.fi

Rannikkotykistö avaa tulen Haminan näyttelyssä – Nato-seminaari Tattoon yhteydessä

| Terho Ahonen | Tiedotteet
Jaa tämä artikkeli