Skip to main content
Wanha Veteraani | Tiedotteet

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttelyssä Kymenlaakso vahvasti esillä. Haminassa myös virtuaaliulottuvuus.


Jaa tämä artikkeli

Tiedote Kymenlaakso 18.5.2020

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani avaa koronaehdoin Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttelyn Haminassa 1. kesäkuuta. Koko maan kattanutta ja lähes kaikkia sukuja Suomessa koskettaneiden järjestöjen paikallista työtä valaistaan erityisesti Kymenlaaksosta.

- Maakunnasta on saatu hyvä kokonaisuus materiaalia, esimerkiksi Haminan kaupunginmuseon ja Miehikkälän Salpalinja-museon kokoelmista. Lisäksi lukuisilta yksityisiltä on paljon esineitä ja valokuvia. Näyttelymme onkin poikkeuksellisen laaja kooste Suojeluskuntajärjestön ja Lotta Svärdin maanpuolustustyöstä Suomessa, näyttelypäällikkö Ismo Flink vahvistaa.

Flinkin mukaan tästä aiheesta harvoin on samassa näyttelyssä vastaavaa laajuutta nähtävissä. Kymenlaakso on esimerkkinä hyvä siksikin, että täällä oli myös vahvaa merisuojeluskuntien toimintaa.

- Erikoista on myös se, että talvisodan lopussa rintamalle kelpaamattomista Kymenlaakson suojeluskuntien ”vanhoista ukoista ja koulupojista” koottiin pataljoonia rannikolle. Heidän tehtävänsä oli rannikkotykistön ohella jalkaväkenä torjua Suomenlahden yli jäällä edennyt puna-armeijan maihinnousuyritys, Flink kertoo.

Näyttelyn aineistoa on koottu myös Kymenlaakson ulkopuolelta yhteistyössä alan museoiden, yksityisten keräilijöiden ja Suojeluskuntien ja Lotta Svärdin Perinteiden Liitto ry:n kanssa.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa ovet ovat auki kesä-syyskuussa kuutena päivänä viikossa ja loka-marraskuussa viikonloppuisin.  Ryhmille ja koululaisluokille näyttely on auki sovittaessa joka päivä.

Ilmastoa säästäen

Wanhassa Veteraanissa on esillä myös suomalaisen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan pysyvä perusnäyttely. Samalla maakuntamatkalla näkee paljon.

-  Perinnekeskuksemme on muutakin kuin tavanomaista museotoimintaa. Annamme yleisölle mahdollisuuden tutustua kesän näyttelyteemoihin virtuaalisesti vapaaehtoista tukimaksua vastaan jo 30.5 alkaen verkkosivujemme kautta, museota ylläpitävän yhdistyksen puheenjohtaja, eversti evp. Markku Hutka sanoo.

Museon virtuaalisuudesta kertoo lisää toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki.

- Kunnioituksena Haminassa sotien jälkeen eläneen Mannerheim-ristin ritarin Einar Schadewitzin elämäntyölle on sotiemme veteraanien perinnehuoneessa avattu hänelle omistettu vitriini. Siinä kuvataan myös hänen talvisodan aikaista Avvoo Iivana, kuolema kolkuttaa” -hyökkäysvaunutempaustaan.

Muistovitriini ja siihen kiinteästi liittyvä digitaalinen virtuaaliympäristö ovat yleisön käytössä kesällä perinnekeskuksessa. Ympäristössä vieras voi esimerkiksi virtuaalilaseilla kokea ja samaistua taisteluhaudassa etenevän tai korsussa suojassa olevan sotilaan näkymään.

- Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, Xamkin toteuttamalla järjestelmällä voi tutustua polttoainetta, ympäristöä ja ilmastoa säästäen myös alueemme moniin sodanajan muistomerkkeihin 3D-mallien avulla, Kangasmäki kannustaa.

Lakkautus NL:n vaatimus

Valvontakomissio tulkitsi syksyllä 1944 Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöt Neuvostoliitolle vihamielisiksi ja vaati niiden lakkauttamista jatkosodan rauhanehtoihin perustuen. Järjestöissä oli enimmillään yhteensä yli 400 000 aktiivista jäsentä, aikuisia ja nuoria.

Suomessa suositun järjestöparin lakkautus hoidettiin pakon edessä tyylikkäästi. Niiden huomattava omaisuus saatiin turvatuksi; järjestöjen luoma vahva vapaaehtoinen maanpuolustusaate oli hetkeksi kätkettävä pois silmistä.

Suojeluskuntajärjestön ja Lotta Svärdin vapaaehtoinen varautuminen 1920- ja 1930 -luvuilla oli erittäin tärkeä osa Suomen selviytymistä viime sodista.

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttelyssä Kymenlaakso vahvasti esillä. Haminassa myös virtuaaliulottuvuus.

| Terho Ahonen | Tiedotteet
Jaa tämä artikkeli