Vapaussota 1918 -näyttely on auki ti-su klo 10 - 16.
Hyvää palautetta saanut Wanhan Veteraanin vaihtuva näyttely ”Vapaussota 1918 – itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan” on auki vielä sunnuntaihin 1. lokakuuta saakka ti-su klo 10-16. Messi palvelee aukioloaikoina.
Näyttelyn tarjoaman 105 vuoden takaisen ajankuvan lisäksi samalla näet tietysti myös rauhanturvaamisen perusnäyttelyn ja voit aina istahtaa kahville tai muille virvokkeille messissä. Tervetuloa!
Wanhan Veteraanin pihassa osana miljöökokonaisuutta museovieraita ja muuta yleisöä palvelee Messi Camp Hamina. Kyllä, kahvila- ja ravintolapaikkoja on sisällä 40 hengelle ja kesäkelillä terasseilla paljon lisää. Messissä asiointi ei edellytä museolipun ostamista; jos kohta hienoihin näyttelyihin tutustuminen käy samalla käynnillä.
Lisäksi samaan Camp Hamina -kokonaisuuteen kuuluu majoitusmahdollisuus 1-4 hengen huoneissa, maksimissaan 40 hengelle kerralla. Tietysti myös upea sauna, pesutilat ja kaikki mitä majoitukseen tarvitaan, kuuluvat pakettiin. Majoitus on tarkoitettu yksittäisasiakkaille ja tietysti ryhmille.
Wanhan Veteraanin näyttelykesä lähti lauantaina 13.5.2023 komeasti käyntiin. Ensimmäiset ihmiset olivat ovella jo puoli tuntia ennen näyttelyovien avautumista. Päivään sisältyi muun muassa yksi Libanonissa palvelleen rauhanturvaajien ”posetapaaminen”.
Vapaussota 1918 -näyttelyä pohjustanut samanniminen seminaari puolilta päivin keräsi noin 150 kuulijaa RUK:n Maneesiin.
Filosofian tohtori, Suomen puolustusministeri Sipilän hallituksessa 2015-2019 ja nykyisin Kannuksen kaupunginjohtaja Jussi Niinistö teki täysin selväksi, mikä oli Suomessa 1918 käydyn sodan nimi. Se oli yksiselitteisesti Vapaussota. Se oli maan laillista järjestysvaltaa käyttäneen valkoisen puolen sodasta käyttämä virallinen nimi aina valtion lakeja myöten.
Hän ei tuominnut muitakaan käytettyjä nimiä, jos niillä tarkoitetaan punaisten aloittamaa epäonnistunutta vallankumousta ja siitä seuranneen anarkian tukahduttamiseen johtanutta sotaa. Sen tosiasian peittämiseksi käytettiin erityisesti 1960-1980 -luvuilla poliittisesti korrektimpaa termiä kansalaissota.
Jussi Niinistö oli varma, että ajan oloon vapaussota vuoden 1918 sodan nimenä voittaa alaa ja tulee ainoaksi oikeaksi nimeksi. Siihen ei ole Suomen Nato-päätöksen johdosta enää mitään pidäkkeitä.
- Ylipäällikkö Mannerheim sanoi talvisodan ensimmäisessä päiväkäskyssä: ”Tämä sota ei ole mitään muuta kuin Vapaussotamme jatkoa ja loppunäytös.”, Jussi Niinistö lainasi.
Filosofian tohtori, toimittaja Mirja Turunen Kotkasta kävi esimerkein läpi Kymenlaakson punaisten ja valkoisten terroria. Kouvolan terrori tarkoitti samalla koko Kymenlaakson terroria. Hänen mukaansa rautateiden solmukohdan takia terrorin ja vankileirien keskittymäksi erityisesti sodan loppuvaiheessa punaisten menetettyä Tampereen ja Helsingin nousi Kouvola, vaikkei siellä varsinaista sotaa käytykään. Sodan jälkeen valta vaihtui Kouvolassakin ja aseettomien surmaajista tuli surmattuja.
Turusen mukaan sodan aikainen aseettomien surmaaminen oli terroria puolin ja toisin. Käymättä yksityiskohtaisemmin Turusen julmaakin esitystä läpi, voi sen kiteyttää hänen esityksensä päätössanoihin: ”Historia on elämän opettaja.”
Majuri Ville-Veikko Kirvesmiehen sanoma oli loogista jatkoa edellisille. Hänen syynsä kerätä sinänsä hyvinkin kauniita "metallinkappaleita" ei ole niissä itsessään, vaan niiden kertomissa tarinoissa. Ja ne tarinat taas muistuttavat tässä tapauksesta vapaussodan tapahtumista, kohtaloista ja julmuuksistakin. Sodan esineet ovat muistoja sodasta ja niissä tarinat säilyvät.
Kirvesmies muistutti, että hänen laajan vapaussodan aikaisen kokoelmansa parhaat palat ovat nyt Wanhassa Veteraanissa suuren yleisön nähtävillä ensimmäistä kertaa. Ja sitä tilaisuutta seminaariväki käytti kiitettävästi hyväksi tutustumalla näyttelyyn.
Osa näyttelyn tuotosta menee Ukrainan puolustus- ja samalla vapaustaistelun hyväksi.
Haminan kaupunginmuseon, RUK-museon ja Perinnekeskus Wanhan Veteraanin hyvä kolmiyhteys ja 15 Kadettikoulunkadun historiakohdetta yhdistävä Haminan museokatu -matkailukokonaisuus avattiin helatorstaina 2023.
Vapaussota 1918 - itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan -näyttely avataan ja sitä pohjustava seminaari pidetään Haminassa lauantaina 13.5.2023. Näyttelyn ovet avautuvat Wanhassa Veteraanissa kello 10 ja seminaari alkaa RUK:n Maneesissa kello 12. Seminaarikahvit tarjotaan Maneesin aulassa kello 11. alkaen. Seminaariin on vapaa pääsy.
Näyttely ja seminaari ovat molemmat Kadettikoulunkadun varressa. Edellinen Kadettikoulunkatu 7:ssä ja seminaari RUK: päärakennuksen vasemmasta päätykulmauksesta sisään.
Vapaussota oli itsenäisen Suomen ensimmäinen verinen kohtalonhetki. Tammikuun 27. päivänä 1918 alkaneeseen sotaan kulminoituvat itsenäisen Suomen ensimetrit. Sodan tapahtumista on kulunut 105 vuotta. Näyttelyssä on mukana myös paikallista materiaalia Kymenlaaksosta.
Wanhan Veteraanin Vapaussota-näyttelyn pääsylipputuloista osa lahjoitetaan Ukrainan tueksi sen taistelussa oman vapautensa puolesta.
Museon uusi vaihtuva näyttely rakentuu majuri Ville-Veikko Kirvesmiehen keräystyöhön. Suomen laajimpaan ja harvinaisuuksia sisältävään kokoelmaan yleisö pääsee Haminassa tutustumaan ensimmäistä kertaa koskaan.
Näyttelyssä nähdään kattava otanta vapaussodan aikaisia ja sotaan liittyviä esineitä ja dokumentteja kaikilta osapuolilta.
Useiden merkkien, lippujen ja taideteosten tekijöinä ovat olleet suuret suomalaiset taiteilijat, kuten Akseli Gallen-Kallela, Aarno Karimo, Jean Sibelius, Lauri Leppänen, Emil Wikström, Gunnar Finné ja monet muut. Nuo nimet jo kertovat, että kyseessä oli merkittävä ajanjakso historiassamme.
Rauhanturvaamisen perusnäyttely on nähtävänä samalla kertaa samalla pääsymaksulla. Museokortti käy. Messiravintola palvelee Wanhan Veteraanin pihassa näyttelyjen aukioloaikoina.
Avoinna 13.5.-1.10.2023, ti-su 10 – 16, ryhmille myös tilauksesta, juhannuksena kiinni.
Vapaussota-seminaari: RUK:n Maneesi 13.5.2023 kello 12
Seminaarissa puhuvat samana päivänä Wanhassa Veteraanissa avattavan Vapaussota 1918 – itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan -näyttelyaineiston kerääjä majuri Ville-Veikko Kirvesmies sekä filosofian tohtorit Jussi Niinistö ja kymenlaaksolaisille tuttu Mirja Turunen Kotkasta.
Kirvesmiehen aihe on ”Vapaussodan aineellinen ja henkinen taltiointi osana kulttuurihistoriallista perintöä".
Suomen edellisen hallituksen puolustusministerinä toiminut Jussi Niinistö kysyy luennossaan yksinkertaisesti: Miksi vapaussota?
Mirja Turunen käsittelee punaista ja valkoista terroria Kymenlaaksossa. Sitä tapahtui maakunnan kaikissa kunnissa.
Järjestäjän puolesta seminaarin avaa Wanhaa Veteraania ylläpitävän Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry:n puheenjohtaja Markku Pakkanen.
Perinnekeskus vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja suomalaisen rauhanturvaamisen perintöä. Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo sekä paikka kriisinhallintaveteraaneille tavata vertaisiaan.
Aukioloajat
Museo Avoinna 13.5.-1.10.2023, ti-su 10 – 16, ryhmille myös tilauksesta
Messiravintola Messi avoinna kahvilana, kun museo on auki. Avataan myös tilauksesta
Seuraa meitä muualla verkossa
Yhteystiedot / contacts
Wanha Veteraani Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina
Museo: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 044 986 2225
Camp Hamina:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 044 986 2225
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.