Skip to main content

Jäsenistö vahvasti Wanhan Veteraanin ohjaksissa

Wanhan Veteraanin mennyt ja uusi toimintavuosi olivat kokoussyynissä.

Wanhaa Veteraania ylläpitävä Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry:n jäsenistö  hyväksyi vuoden 2023 eletyn elämän ja vahvisti tekijät ja linjat kuluvalle vuodelle Haminassa 3.4.2024 pidetyssä vuosikokouksessa. Yksimielisen kokouksen päätöksille antaa pontta, että niitä oli tekemässä puolet yhdistyksen jäsenyhdistyksistä; kokouksessa oli edustettuna 14 jäsenyhdistystä.

Yksimielisyys jatkui sekä toiminta- ja tilikertomusten että toimintasuunnitelman ja talousarvion käsittelyn jälkeen myös henkilövalinnoissa.

Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Markku Pakkanen Kymenlaakson Rauhanturvaajista. Suomen Rauhanturvaajaliittoa hallituksessa edustaa Hannu Piispanen (varalla uutena Pasi Soikkeli). Kymenlaakson Rauhanturvaajista hallitustyöhön osallistuvat myös  Aki Laasonen (Pekka Toivari), Ari Reijo (Mika Nummila) ja Sami Aho (Terho Ahonen).

Sotien 1939 – 1945 Etelä-Kymenlaakson perinneyhdistyksen ääntä hallituksessa käyttää Matti Sahala (Jarkko Lappeteläinen). RUK:n kannatusyhdistyksen edustajana Wanhan Veteraanin hallitusta luotsaa Eero Lauri (Jukka Hellberg). Edellä mainitut yhdistykset ovat Wanhan Veteraanin perustajia. Muiden jäsenyhdistysten mandaatilla hallituksessa työskentelevät Eeva Rautamaa (Satu Aurala) ja Matti Paananen (uutena varajäsenenä Juha Kilpeläinen).

Vuosikokouksessa puhetta johti Satu Aurala ja päätösesitykset esitteli ja päätökset kirjasi toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki.

  • Osumia: 141

Rannikkotykistö palaa näyttelynä Haminaan - Rauhanturvaamisen perusnäyttely uudistuu

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhan Veteraanin vuoden 2024 näyttelykausi avataan lauantaina 18. toukokuuta.

Kevättalven aikana uudistettava rauhanturvaamisen perusnäyttely saa rinnalleen uuden vaihtuvan näyttelyn nimeltä Suomen rannikkotykistö sodissa 1939-1945.

Rannikkotykistö-näyttelyaihetta tuetaan avauspäivänä asiantuntijaseminaarilla RUK:n Maneesissa. Samana päivänä myös historiaa huokuva, vuosi sitten avattu Haminan Museokatu, Kadettikoulunkatu Raatihuoneelta Erottajankadun risteykseen, kutsuu kohteisiinsa.

- Suomen rannikkotykistö sodissa 1939-1945 -näyttely kuvaa nimensä mukaisesti rannikkotykistön sotavuosia. Tekstit johdattelevat kävijän läpi sotavuosien ja halki merialueen – pääpainon ollessa nyt jo rajan taakse jääneellä Itäisen Suomenlahden alueella, näyttelyn sisällöstä päävetovastuun kantava, tietokirjailija Johanna Pakola, kertoo.

Pakolan apuna on asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluvat muun muassa Tapio Maijala, Aapo Tokkola ja Mikko Meronen.

Johanna Pakolan mukaan sotatapahtumien ohella näyttelyssä äänensä saavat kuuluviin muutamat rivisotilaat, joiden muistelmia voi kuunnella audioina.

Upseereista esiin nousevat omissa aidoissa sotilaspuvuissaan kenraali Väinö Valve adjutanttinsa majuri Einar Karejärven kanssa, kenraaliluutnantti Martti Miettinen ja Rannikkoprikaati 2:n komentaja eversti Pekka Enkainen.

Edellisten lisäksi esiin nousee henkilöhistoriansa myötä yksi lotta, yksi sotilaskotisisar, sotamies ja Mannerheim-ristin ritari Viljo Vyyryläinen kuin myös eversti Arvo Lyytinen. Laatokalta upseerien riviin saapuu Eino Iisakki Järvinen.

Näyttelyssä kuvataan myös pikakiväärimies Edvin Hjeltin tarina; hän kaatui Teikarsaaressa 1942 ja hänet saateltiin kotimaan sankarihautaan keväällä 2023. Hjeltin kohdalla kuvataan kadonneen etsintää ja näyttelyssä on esillä hänen tuntolevynsä, jolla hänet lopulta kyettiin identifioimaan.

Myös ulkosaarten asukkaiden maksama sodan raskas hinta ja sukupolvien aikaisten kotiseutujen ikuinen menetys näkyy näyttelyssä muun muassa esineiden kautta. Kuvat SA-kuva

  • Osumia: 367

Vapaussota 1918 -näyttely päättynyt 1.10.2023

Vapaussota 1918 -näyttely on auki ti-su klo 10 - 16.

Hyvää palautetta saanut Wanhan Veteraanin vaihtuva näyttely ”Vapaussota 1918 – itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan” on auki vielä sunnuntaihin 1. lokakuuta saakka ti-su klo 10-16. Messi palvelee aukioloaikoina. 

Näyttelyn tarjoaman 105 vuoden takaisen ajankuvan lisäksi samalla näet tietysti myös rauhanturvaamisen perusnäyttelyn ja voit aina istahtaa kahville tai muille virvokkeille messissä. Tervetuloa!

  • Osumia: 305

Messi Camp Hamina - Wanhan Veteraanin oman maan mansikka ja majoitus

Wanhan Veteraanin pihassa osana miljöökokonaisuutta museovieraita ja muuta yleisöä palvelee Messi Camp Hamina. Kyllä, kahvila- ja ravintolapaikkoja on sisällä 40 hengelle ja kesäkelillä terasseilla paljon lisää. Messissä asiointi ei edellytä museolipun ostamista; jos kohta hienoihin näyttelyihin tutustuminen käy samalla käynnillä.

Lisäksi samaan Camp Hamina -kokonaisuuteen kuuluu majoitusmahdollisuus 1-4 hengen huoneissa, maksimissaan 40 hengelle kerralla. Tietysti myös upea sauna, pesutilat ja kaikki mitä majoitukseen tarvitaan, kuuluvat pakettiin. Majoitus on tarkoitettu yksittäisasiakkaille ja tietysti ryhmille.

Lue lisää...Messi Camp Hamina - Wanhan Veteraanin oman maan mansikka ja majoitus

  • Osumia: 1149